Forrest Gump

Forrest GumpJaar: 1994
Regie: Robert Zemeckis
Cast: Tom Hanks, Sally Field, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson

Het verhaal:
De film vertelt het verhaal van de simpele Forrest Gump (Tom Hanks). Zijn lage IQ weerhoudt hem er niet van om een grote rol te spelen bij diverse belangrijke gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Zo zien we hem in Vietnam vechten, Elvis en JFK ontmoeten, enzovoorts. Tussen deze gebeurtenissen door komt hij eens in de zoveel jaar zijn grote liefde Jenny (Robin Wright) tegen.
Het oordeel:
Met Romancing the Stone (1984) had Robert Zemeckis al een grote titel achter zijn naam staan maar hij brak internationaal pas echt door toen hij aan het roer stond van de Back to the Future trilogie (1985 – 1990). Tussendoor en hierna volgden Who Framed Roger Rabbit (1988) en Death Becomes Her (1992) totdat Zemeckis met Forrest Gump opnieuw goud in handen had.

Gebaseerd op de gelijknamige roman van Winston Groom is Forrest Gump net als zijn hoofdpersoon een onwaarschijnlijk succesverhaal. Warner Bros. was er als eerste bij die de filmrechten bemachtigde maar gaf deze op omdat de filmstudio dacht dat het script aan relevantie had verloren na het verschijnen van Rain Man (1988). Ook de belangrijkste mensen voor als achter de schermen waren lang niet de eerste keuze en dat gold voor zowel Zemeckis (Terry Gilliam en Barry Sonnenfeld bedankten voor de eer) als Tom Hanks (Bill Murray, John Travolta en Chevy Chase) als Robin Wright (Jodie Foster, Demi Moore en Nicole Kidman).

Getuige het budget van 55 miljoen dollar had Paramount zeker wel vertrouwen in Forrest Gump maar zelfs voor een studio van die omvang betekende dit een gewaagde zet. Robert Zemeckis trok alle registers open en als pionier op het gebied van special effects kon hij zich helemaal uitleven met de computer geanimeerde effecten. Een aanzienlijke klus aangezien Forrest ingepast diende te worden bij waargebeurde cruciale momenten in de Amerikaanse historie. Het is een teken aan de wand dat de CGI effecten zo overtuigend ogen dat het moeilijk voor te stellen is dat deze film alweer uit 1994 stamt.

De meest veelgehoorde kritiek op deze klassieker is dat de titelheld net iets te vaak betrokken is bij momenten die in het collectief geheugen zijn opgeslagen. Tot op zekere hoogte begrijp ik dit wel maar tegelijkertijd is dit ook de charme van het verhaal. Als de uitwerking ervan zo goed is als in deze film is het gegeven dat ik heel graag op de koop toe neem. Ook al realiseer ik me dat Forrest Gump een heel klein beetje eentonig wordt na de zoveelste toevalligheid. Een rode draad in het verhaal focust zich op Jenny maar dit personage komt lang niet altijd even sympathiek over dankzij haar meer dan wispelturige gedrag. Een tweede maar kleine smet.

Maar voor mij is en blijft Forrest Gump toch wel een film die duidelijk laat zien waarom ik zo verliefd ben op dit medium. Het is een onvervalste Hollywoodklassieker waarin zoveel dingen ontzettend goed werken. Uiteraard is daar de fenomenale hoodrol van Tom Hanks die innemend, ontroerend en humoristisch is en zijn vertolking van Forrest Gump is één van de beste acteerprestaties die ik ooit heb gezien. Ook bijzonder gecharmeerd was ik van de schitterende soundtrack met een breed scala aan artiesten. Zoveel jaar na dato besefte ik nu eens te meer hoe goed deze wel niet was. Ik kan waarschijnlijik nog alineas doortikken over mijn lofzang over Forrest Gump maar ik heb zo’n vermoeden dat mijn punt wel gemaakt is.

95

2 gedachtes over “Forrest Gump

  1. Nostra 16 mei 2016 / 07:09

    Misschien moet ik deze nog een kans geven maar deze heeft me nooit echt kunnen overtuigen waardoor ik altijd verbaasd hen over het feit dat veel mensen deze zo goed vinden…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s