Four Lions

Four LionsJaar: 2010
Regie: Christoper Morris
Cast: Riz Ahmed, Arsher Ali, Nigel Lindsay, Kayvan Novak, Julia Davis

Het verhaal:
In een Britse stad hebben vier mannen een geheim plan. Omar (Riz Ahmed) is verontwaardigd over de manier waarop moslims in de wereld worden behandeld en is daarom vastbesloten om een jihadstrijder te worden. Zijn niet al te slimme vriend Waj is meteen verkocht. Omars andere vrienden, de blanke Barry en Faisel doen ook mee. Faisal kan een bom maken, maar zichzelf nog niet opblazen vanwege zijn zieke vader. Ook al zijn ze niet de slimsten, ze proberen toch op hun eigen manier de stad een klap toe te brengen.

Het oordeel:
Een bijtende satire over een groepje Islamitische zelfmoordenaars. In 2010, en helaas ook in 2016, is het onderwerp nog bijzonder actueel en als filmmaker begeef je jezelf met dit onderwerp op glad ijs. Weet Morris de welbekende valkuilen te vermijden?

De slimme Omar, de oerdomme meeloper Waj, de opgefokte en grofgebekte Barry en de zwijgzame Faisal. Het is een illuster gezelschap waar Four Lions haar focus op richt en waarvan vooral Barry en Waj de nodige lachers op hun hand krijgen. Het viertal wil een bomaanslag plegen maar ze raken maar niet eens over het beoogde doel. Een moskee opblazen om een heilige oorlog te ontketenen? Een aanslag op het internet door middel van een laptop of toch maar toe slaan tijdens een marathon?

Het zijn niet de slimste jihadisten en dit levert een aantal verrassend sterke komische momenten op. De manier waarop Barry zich maar in het groepje blijft mengen, het trainingskamp in het Midden-Oosten en het onuitputtelijke geklaag op en over elkaar. Hilarisch zijn de scherpe dialogen die vaak op het randje zijn maar hun uitwerking zeker niet missen. Een verdienste van de veelal onbekende castleden die goed op elkaar ingespeeld zijn. Het is veelzeggend dat je langzaam aan toch wat sympathie ontwikkelt voor een stel zelfmoordterroristen nota bene.

Toch is het niet zozeer de eerste helft van de film die bij zal blijven. De kracht ervan zit hem in het tweede bedrijf waarin de humor iets meer naar de achtergrond verdwijnt en de intensiteit van het verhaal toeneemt. Vanaf één noodlottig ongeval is de toon serieuzer wat echter niet weg neemt dat er nog genoeg te lachen valt. Het is vanaf dat moment dat de ernst van de situatie in zal slaan als een ehh.. bom. Een ander sterk punt is dat de makers er niet voor schromen om concessies te maken in de ontknoping. Eenieder die Four Lions inmiddels heeft gezien weet waar ik op doel.

80

Een gedachte over “Four Lions

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s