The Last Gladiators

Last GladiatorsJaar: 2011
Regie: Alex Gibney

Het verhaal:
Alex Gibney werpt een ongekende blik op de meest gevreesde ‘enforcers’ (goons, vechters) uit de National Hockey League en belicht vooral de carrière van Chris ‘Knuckles’ Nilan. Hun rol is eenvoudig: het beschermen van hun teamgenoten, tot elke prijs. Voor Chris betekent dit een verbrijzeld lichaam, verslaving aan drugs, en alle andere nadelige gevolgen, in het bijzonder voor de mensen die het dichtst bij hem staan. Door middel van interviews met de zwaarste jongens uit het hockey, onderzoekt de film wat het betekent om de handhaving van de onuitgesproken code van de NHL te bewaren.

Het oordeel:
Jaren geleden was ik onder de indruk van de docu Enron: The Smartest Guys in the Room (2005) maar daarna heb ik vreemd genoeg het latere werk van regisseur Alex Gibney niet in de gaten gehouden. Toen ik onlangs deze titel voorbij zag komen op Netflix werd mijn nieuwsgierigheid wel gewekt want kende ik Gibney niet ergens van?

IJshockey is een sport die niet zo erg groot is in Nederland waardoor niet veel mensen de neiging zullen hebben om The Last Gladiators een kans te geven. Het goede nieuws is dat je voor deze docu weinig van de sport zelf hoeft te weten. Gibney neemt tijd genoeg om de belangrijkste spelregels uit te leggen en hoe de verhoudingen binnen een ijshockey team liggen. Voor diegenen die zich nooit hebben verdiept in de sport zullen verbaasd zijn over het hele concept van de enforcer.

Een enforcer is letterlijk een knokker die zijn vuisten laat gelden in dienst van het team en dan met name voor de meer getalenteerde teamleden. Centraal in The Last Gladiators staat de rise and fall van Chris ‘Knuckles’ Nilan die verhaalt over zijn succesjaren maar ook over de keerzijde ervan. Vooral in het eerste gedeelte zul je, gewapend met de nodige verbazing, smullen van niet alleen de verhalen van de innemende Knuckles maar ook die van andere enforcers die stuk voor stuk voldoening haalden uit het feit wat men wekelijks deed. Met meer dan genoeg archiefmateriaal wordt bovendien weinig aan de verbeelding over gelaten.

Gibney heeft echter ook een gezonde interesse in de schaduwkanten van de rol van een dergelijke ijshockeyspeler. Het kan namelijk geen toeval zijn dat de overgrote meerderheid van de enforcers na hun actieve carrière te kampen kregen met paniekaanvallen, depressieve gevoelens en verslavingen. Ook Knuckles viel hier te prooi aan en zijn verhaal is schrijnend. De sportheld die door velen werd aanbeden en die na zijn loopbaan nergens op terug kon vallen en zijn heil zocht in de alcohol.

Hoewel absoluut vermakelijk is The Last Gladiator zelf geen knockout. Daarvoor is de scope te groot en worden er teveel mensen aan het woord gelaten. Enerzijds is dit wel een goede werkwijze omdat er legio verhalen te vertellen zijn maar hierdoor mist het toch wel tragische verhaal van Knuckles aan impact. Wel bijzonder vond ik overigens de vergelijking met soldaten die in een oorlog gediend hebben. Hiermee bevind de filmmaker zich op glad ijs (een dergelijke vergelijking is niet mis) maar het geeft wel stof tot nadenken.

70

 

Advertenties

Een reactie op “The Last Gladiators

  1. Nostra 11 mei 2016 / 08:20

    Ik dacht deze nog niet gezien te hebben, maar zo je recensie lezend is dat volgens mij wel het geval. Fascinerend dat deze gasten speciaal meedoen om te vechten…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s