Bears

BearsJaar: 2014
Regie: Alastair Fothergill, Keith Scholey, Adam Chapman
Cast: John C. Reilly (originele versie), Thomas Acda (NL versie)

Het verhaal:
Natuurdocumentaire die zich afspeelt in de wildernis van Alaska. De sociale diergemeenschap van beren wordt op de voet gevolgd middels een groep filmmakers die bivakkeert in het afgelegen landschap, waar de grizzlybeer in het wild leeft. Dit alles in de hoop meer te leren over de voor de mens vaak afschuwwekkende diersoort.

Het oordeel:
Tussen 1948 en 1960 produceerde Walt Disney 13 natuurdocumentaires waardoor deze studio als een ware pionier werd beschouwd. Onder de vlag van Disney Nature herleven oude tijden en is Bears na Earth (2007), Océans (2009), African Cats (2011) en Chimpanzee (2012) alweer de vijfde docu die verschijnt onder dit label.

Disney lijkt zich, gezien de box office resultaten, weer met succes te hebben gestort op het maken van natuurdocumentaires maar het filmlandschap is inmiddels sterk veranderd. Waar Disney’s eerdere films van enkele decennia terug nog baanbrekend waren voelt een film als Bears een beetje aan als mosterd na de maaltijd. De betrokkenheid van de befaamde Alastair Fothergill doet hier niets aan af en de spagaat waarin men zich bevind is dat deze docu aantrekkelijk moet blijven voor zowel jong als oud.

Verwacht daarom geen confronterende beelden waarin de natuur zich van zijn meest meedogenloze kant laat zien. De makers ontkomen er niet om sommige expliciete scènes te tonen (het uit elkaar trekken van een zojuist gevangen zalm), maar verder dan dat kleurt het netjes binnen de veilige paden. Van een studio als Disney verwacht je echter ook niet anders en in dat opzicht komt Bears tegemoet aan de verwachtingen. Het haalt het niveau van de BBC docu’s weliswaar niet maar daar staat tegenover dat Bears geschikt is om met de kinderen te kijken.

Visueel is dit dan wel weer een docu waarbij puristen hun vingers af zullen likken. De HD beelden zijn van een ongekend hoog niveau en de natuuropnamen van zowel de beren zelf als Alaska zijn verbluffend. Om te weten hoe deze opnamen zijn gemaakt adviseer ik eenieder om de aftiteling uit te zitten. Tegenover alle visuele pracht staat ook een minpunt en die komt in de vorm van de voice over. Dat Bears ook kinderen moet aanspreken begrijp ik wel maar de manier waarop het wordt verteld is veel te kinderachtig. Daarbij dient wel aangemerkt te worden dat de NL versie het in dit geval beter doet dan de originele versie.

Verder dan dat is Bears een onderhoudende documentaire die de aandacht goed vast weet te houden. Dat is op zich ook wel enige waardering waard wanneer je in ogenschouw neemt dat de film ons verder weinig nieuws te vertellen heeft. De meeste kennis had ik zelf namelijk al opgedaan in andere (en betere) docu’s waardoor vooral een jeugdig publiek hier meer uit zal kunnen halen. Dat bepaalde zaken spannender worden gemaakt dan dat ze daadwerkelijk zijn en dat sommige beelden lijken te zijn gemanipuleerd is dan iets wat ik maar voor lief neem.

65

Advertenties

5 reacties op ‘Bears

 1. Daan Kusen 28 april 2016 / 11:54

  Erg mooie film, ja! Sowieso zijn (grizzly)beren enorm mooie en interessante dieren. Wat trouwens ook een goede docu is, is Grizzly Man. Die belicht een hele andere kant van het liefhebben en filmen van beren door het leven van Timothy Treadwell te bekijken. Een berenenthousiast en amateurfilmer die, samen met zijn vriendin, tijdens een (ongeautoriseerde) trip door een beer zijn gedood.

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 28 april 2016 / 13:54

   Yep, die heb ik gezien. Nog altijd staat in mijn geheugen gegrift het moment dat Herzog de audio opnamen van het noodlottige ongeval aan het beluisteren is. Brrr…

   Like

 2. Renzo - Filmportaal 28 april 2016 / 19:29

  Jammer dat de film weinig nieuws onder de zon heeft, maar inderdaad erg mooie beelden!

  Like

 3. Wilco Born 28 april 2016 / 20:26

  Nog niet gezien. Ben niet echt fan van docu’s, maar blijkbaar maakt een vertelstem het allemaal niet beter.

  Like

 4. Nostra 28 april 2016 / 21:56

  Ik weet dat Disney een aantal van dit soort documentaires gemaakt heeft, maar heb er nog geen enkele gezien omdat ik al het gevoel had dat ze wat tegen zouden vallen (er is niet veel qua natuurdocu’s die kunnen tippen aan de BBC). Jammer!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s