In the Loop

In the LoopJaar: 2009
Regie: Armando Iannucci
Cast: Tom Hollander, Peter Capaldi, Gina McKee, Chris Addison, Zach Woods, James Gandolfini

Het verhaal:
Het Londen van nu… De contactgestoorde, extreem saaie minister van buitenlandse zaken, Simon Foster (Tom Hollander), heeft tot grote woede van zijn meerderen een rel veroorzaakt in de media door per ongeluk in een radio-uitzending een mogelijke aanval op het Midden-Oosten te onthullen. Om de schade te herstellen arriveert de meedogenloze, hysterische “spin-doctor” Malcolm Tucker (Peter Capaldi), die Foster onmiddellijk op een “zoektocht naar de feiten” trip naar Washington stuurt. Foster vindt zich plotseling terug in een anarchistische wereld van vredesactivisten, losgeslagen oorlogsfanaten, infantiele bureaucraten en irritante stagiaires. Vanuit Northampton naar de “West Wing” in Washington en het wordt alleen maar erger…

Het oordeel:
Als schrijver, producer en regisseur geniet Armando Iannucci de meeste bekendheid dankzij zijn betrokkenheid bij de TV-serie Veep. Dat Iannucci een voorliefde heeft voor politieke satire werd duidelijk aan de hand van de TV-serie The Thick of It.

In die laatstgenoemde titel volgden we een aantal seizoenen lang het reilen en zeilen binnen de Britse regering en In the Loop is gebaseerd op deze serie. Zoals we wel vaker zien gebeuren is de film niet zo sterk als de serie waarvan het een aftreksel is. De pijlsnelle en inventieve dialogen komen veel beter tot hun recht in een 30 minuten durende episode waar een speelfilm van 106 te lang aanvoelt. Voor wie niet bekend is met The Thick of It kan In the Loop omschreven worden als een kruising van The West Wing en The Office maar dan met gigantische scheldkannonades.

De voornaamste reden waarom de film niet het niveau van de serie weet te halen is het gebrek aan een coherent plot. Een Britse minister onthult per abuis dat een inval in het Midden-Oosten aanstaande is waarna zowel de regering als de Amerikaanse overheid de situatie vanuit alle kanten proberen te downplayen. Dit klinkt op papier nog interessanter dan dat het daadwerkelijk is aangezien veruit het meeste vuurwerk afkomstig is vanuit de talking heads. Qua verhaal gebeurd er maar weinig en vanuit cinematografisch oogpunt is het schokkerige camerawerk niet al te best.

Het is verbaal vuurwerk wat de klok slaat waardoor In the Loop niet voor iedereen is. Vooral liefhebbers van het werk van scenarist Aaron Sorkin (The West Wing, Steve Jobs) zullen het beste uit de voeten kunnen met deze botte politieke satire. Het schaamteloze gestuntel van Minister van Buitenlandse Zaken Simon Foster is zo pijnlijk dat je last krijgt van plaatsvervangende schaamte terwijl de onuitputtelijke en schuimbekkende spin doctor Michael Tucker veruit de meeste lachers bezorgd. Met een sneltreinvaart dendert In the Loop voort zonder dat er daadwerkelijk iets gebeurd. Dat is op zich best knap te noemen maar dit is dan wel weer een must see voor eenieder die een politieke satire op zijn tijd weet te waarderen.

75

Een gedachte over “In the Loop

  1. Nostra 12 mei 2016 / 07:38

    Ik begrijp je kritiekpunten. Zelf kijk ik niet al te veel politiek getinte series en dit vond ik echt een heerlijk film die erg grappig was.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s