Demonic

DemonicJaar: 2015
Regie: Will Canon
Cast: Maria Bello, Frank Grillo, Dustin Milligan

Het verhaal:
In de nasleep van een gruwelijke slachtpartij – vijf studenten werden op brute wijze vermoord in een vervallen, verlaten huis- ondervragen rechercheur Mark Lewis en psycholoog Dr. Elizabeth Klein een van de weinige overlevenden. Die vertelt dat ze amateur geestenjagers waren die op zoek waren naar een paranormaal fenomeen in het huis.Wat begint als een onschuldig iets verandert in een angstaanjagende gebeurtenis als de verdachte beweert dat de verantwoordelijkheid van de moorden bij het huis zelf ligt.

Het oordeel:
Na een handvol shorts maakte Will Canon zijn regiedebuut met het onbekende Brotherhood (2010). Net als die misdaadthriller is ook Demonic onder de rader door gevlogen en zei deze titel mij aanvankelijk niets.

In het horrorgenre heerst creatieve armoede maar met deze stelling trap ik slechts een open deur in. Maar waarom grijp ik dan toch nog veelvuldig terug naar dit genre? Niet voor de originaliteit, niet voor het vaak matige acteerwerk en niet voor een diepgravend verhaal. Toch smaken mij horrorfilms nog steeds goed en voor een potje griezelen ben ik altijd wel te porren. Als het even kan met de nodige jumpscares en alhoewel de film hier vrij zwaar op leunt zien we dat fenomeen veelvuldig terug in Demonic.

Het plot is enigszins te verwaarlozen en dat is eveneens een gegeven dat we vaker terug zien in dit genre. Het verhaalt over een cynische rechercheur die de moord op een groep jonge mensen onderzoekt maar door de manier waarop het relaas aan de man wordt gebracht maakt dit het geheel onnodig gecompliceerd. Net iets te vaak wordt er geswitched tussen heden en verleden waarbij de flashbacks ook nog eens worden afgewisseld met found footage materiaal. Maar tegenstanders van dit subgenre stel ik gerust door aan te geven dat het shaky cam gedeelte geen grote rol speelt.

Frank Grillo en Maria Bello zijn niet de meest bekende namen maar vooral van Grillo ben ik wel gecharmeerd. Hij speelt niet in de beste films maar weet eigenlijk altijd wel solide rollen weg te zetten. De aanwezigheid van deze twee acteurs zorgen ervoor dat Demonic netjes de middelmaat ontstijgt terwijl de handvol onbekende acteurs het ook niet geheel onverdienstelijk doen. Niemand zal in aanmerking komen voor een Oscar maar het is beter dan in de doorsnee straight-to-DVD horror.

Uiteindelijk valt of staat een horrorfilm met de geloofwaardigheid van de spannende scènes en in dit opzicht haalt Demonic zeker zijn gram. Ben me zeker wel 2 x aardig rot geschrokken en met de algehele creepy sfeer is eveneens weinig mis. Gedurende het laatste half uur verzand de film weliswaar in een hapklaar formulewerkje maar dat neemt niet weg dat de beruchte seance het verdient om gezien te worden.

65

5 gedachtes over “Demonic

  • Naar De Film 28 april 2016 / 13:33

   Ja en dan te bedenken dat dit nog ietsjes boven de middelmaat ligt. Een 6.5 voor een hedendaagse horrorfilm is tegenwoordig al heel wat.

   Geliked door 1 persoon

 1. Gwen 30 april 2016 / 22:50

  Een 6,5 valt me echt mee. Heb de film zelf nog niet gezien, maar had er minder van verwacht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s