Turbo Kid

Turbo KidJaar: 2015
Regie: François Simard, Anouk Whissell, Yoann-Karl Whissell
Cast: Munro Chambers, Laurence Leboeuf, Michael Ironside, Edwin Wright, Aaron Jeffery

Het verhaal:
Een jonge, eenzame reiziger is geobsedeerd door stripboeken. Zijn leven verandert drastisch wanneer hij een mysterieus meisje genaamd Apple ontmoet. Zeus, de sadistische en zelfbenoemde leider van ‘De Woestenij’, terroriseert hen. De jongen trekt eropuit om het land van het kwaad te verlossen en het meisje van zijn dromen te redden.

Het oordeel:
In 2011 maakte het regisseurstrio Simard, Whissell en Whissell de zes minuten durende short T Is for Turbo voor de ABC’s of Death. De short werd uiteindelijk niet toegelaten maar de samenwerking beviel zo goed dat men besloot financiers te vinden om het concept uit te bouwen tot een volwaardige speelfilm.

Vraag 10 willekeurige mensen na het zien van Turbo Kid waar je de film het beste mee kunt vergelijken en de kans is groot dat er minstens 8 x een vergelijking zal worden gemaakt met Mad Max (1979). Niet geheel verwonderlijk want net als in die klassieker voltrekt het verhaal zich in een post apocalyptische wereld waarin een eenling de strijd aan gaat met een barbaar en zijn gevolg. De landschappen zien er net zo verderfelijk uit met als groot verschil dat auto’s plaats hebben gemaakt voor heuse BMX fietsen.

Als deze laatste twee woorden de wenkbrauwen deed fronzen dan staat je nog wat te wachten wanneer je besluit Turbo Kid een kans te geven. Het is een verrassende mix tussen Mad Max, een superheldenfilm en een ongegeneerde splatter. Vooral dat laatste is stevig vertegenwoordigd en dat levert toch wel merkwaardige beelden op. Zo wordt er iemand ondervraagd door Zeus die zojuist de ingewanden van de ongelukkige vast heeft geketend aan een fiets. Omdat de voorbereiding teveel moeite heeft gekost laat hij het slachtoffer toch een pijnlijke dood sterven wanneer er snel een bekentenis wordt afgedwongen…

Turbo Kid grossiert in dit momenten waarbij het regisseurstrio lekker origineel te werk is gegaan. Afrukkende ledematen, spuitende bloedfonteinen, exploderende lichamen. Werkelijk niets is te dol en dan is het logisch dat je de film niet al te serieus moet nemen. Verhaaltechnisch gezien is het allemaal heel erg magertjes en alhoewel het acteerwerk hier en daar ook zeker te wensen overlaat zijn dat toch elementen waar je jezelf niet echt aan zult storen. Dit is een geval van uiterlijk boven inhoud en dat smaakt zo voor een keer, best lekker!

Waar Turbo Kid echter de meeste punten mee weet te scoren is de geweldige ’80s flow waar de film zich in bevind. Het verhaal speelt zich weliswaar in 1997 af maar het zijn de eighties wat de klok slaat. Van de openingscredits tot de 50 (!) nummers tellende soundtrack. De walkman, de 3D viewer, de vele verwijzingen op filmgebied naar eighties classics (Indiana Jones, Big Trouble in Little China) en gameliefhebbers zullen de tune van Mega Man herkennen. Exploitation cinema zoals ze talrijk vertegenwoordigd waren in de ’80s maar trek er gerust een biertje of drie bij open.

70

Advertenties

2 reacties op ‘Turbo Kid

  1. Paul 9 mei 2016 / 15:07

    Leuke film! Ik heb deze ook een tijdje terug gezien.

    Like

  2. Nostra 11 mei 2016 / 16:21

    Ja, de sfeer van deze film is fantastisch en het geweld is zo over de top dat ik af en toe niet bijkwam. Helemaal richting het einde toen dat bovenlichaam (of waren het de benen) op weer een andere terecht kwam. Heerlijke film.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s