The Program

The ProgramJaar: 2015
Regie: Stephen Frears
Cast: Ben Foster, Chris O’Dowd, Guillaume Canet, Jesse Plemons

Het verhaal:
De film volgt de opkomst van wielrenner Lance Armstrong door de jaren ’90 en ’00, strijdend tegen kanker, terwijl hij en zijn Amerikaanse teamgenoten de typische Europese wielersport domineren en veranderen. De sportjournalist David Walsh raakt ervan overtuigd dat Armstrong zijn prestaties aandrijft met verboden middelen. Met deze overtuiging begint hij te zoeken naar bewijs.

Het oordeel:
De 74-jarige Stephen Frears is als regisseur actief sinds 1971 en is in die rol verantwoordelijk voor titels als Dangerous Liaisons (1988), High Fidelity (2000) en The Queen (2006).

Lance Armstrong. De Amerikaan behoeft eigenlijk geen verdere toelichting, ook niet voor mensen die het wielrennen niet volgen. Een arrogante crimineel die volgens regisseur Stephen Frears de misdaad van de eeuw pleegde of, zoals hoofdrolspeler Ben Foster stelt, een winnaar en een held omdat hij zoveel betekende in de strijd tegen kanker? Armstrong lijkt jaren na zijn bekentenis nog steeds evenveel voor- als tegenstanders te kennen en als het één ding duidelijk maakt is het wel dat er bijna geen eenduidig antwoord mogelijk is.

Dat is in ieder geval buiten de filmmakers om gerekend want het grootste verwijt aan het adres van The Program is dat het de gebeurtenissen te zwart/wit neerzet. Uitgangspunt voor het script waren de bevindingen van onderzoeksjournalist David Walsh die als één van de weinigen nooit geloofde in Armstrong’s eigen kunnen. Deels opgetekend aan de hand van het boek dat Walsh erover schreef terwijl de meeste feiten uit het USADA rapport werd gehaald.

Ik kan het niet met zekerheid zeggen maar ik heb het vermoeden dat Frears geen groot wielerliefhebber is, althans niet voor de opnamen van deze film. De Brit is een begenadigde filmmaker met een fijn gevoel voor detail. Eendezelfde klasse zien we eveneens terug in The Program aangezien de feiten duidelijk worden gepresenteerd terwijl er veel aandacht was voor het uiterlijk vertoon. Daar valt niets op af te dingen maar men heeft wel één cruciaal ding over het hoofd gezien. Waarom? Dat is de vraag die eigenlijk gesteld had moeten worden. Waarom greep Armstrong naar doping?

Over diens motivatie tast de kijker in het duister. We zien wel hoe Armstrong het erover heeft met zijn teamgenoten maar in de tunnelvisie van Frears zal en moet Armstrong als zondebok gebruikt worden. Men vergeet voor het gemak maar dat naast Armstrong zowat 3/4 van het peloton aan de doping zat en dat het in het kader hiervan een belachelijke actie van de organisatie was om hem te ontdoen van al zijn titels. Hier had The Program dieper op in moeten zoomen en alle goede intenties ten spijt; de film leert ons niets nieuws wat een Wiki pagina over dit onderwerp ons kan bieden.

Is The Program hiermee een slechte film? Nee, verrassend genoeg niet. Zoals gezegd is de visuele stijl dik in orde en spreekt het in het voordeel van de makers dat bijvoorbeeld de juiste truitjes in de juiste periodes gedragen worden. Maar meer nog dan alles in het hoofdrolspeler Ben Foster die de film volledig naar zich toe trekt. Het inlevingsvermogen van Foster ging zelfs zo ver dat hij ook naar doping greep om te onderzoeken wat dit dan met een mens doet. Daarbij zal hij heel wat beeldmateriaal van Armstrong bekeken hebben want Foster is gewoon Amstrong. Het komt akelig dicht bij de realiteit maar inhoudelijk gezien had ik hetzelfde willen zeggen over het plot zelf.

Met dank aan De Filmkijker voor het ter beschikking stellen van een kijkcode.

65

Advertenties

3 reacties op ‘The Program

 1. Gwen 27 april 2016 / 20:47

  Ben Foster is één van mijn favoriete acteurs dus ik ga deze film binnenkort eens kijken.

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 28 april 2016 / 13:53

   Benieuwd wat jij ervan vind. Ik vind persoonlijk dat hier veel meer in had gezeten

   Like

 2. Nostra 11 mei 2016 / 16:16

  Graag gedaan 😉

  Ik haalde uit de film dat hij het gebruikte omdat hem verteld werd dat hij nooit de top zou bereiken en hij dat als enige manier zag om het wel te doen (en ook mee te kunnen komen)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s