Black Mirror: White Christmas

Black Mirror White ChristmasJaar: 2014
Creator: Charlie Brooker
Cast: Jon Hamm, Rafe Spall

Het verhaal:
In een niet nader te noemen plaats brengen Matt en Potter noodgedwongen samen de kerstdagen door in een afgelegen hut. De gereserveerde en teruggetrokken Potter luistert met frisse tegenzin naar de verhalen van Matt maar ook Potter wil graag vertellen hoe hij ooit zo af heeft kunnen glijden.

Het oordeel:
De DVD set van Black Mirror bevat alle zes de afleveringen van seizoen 1 en 2 maar niet inbegrepen is deze kerstspecial die werd uitgezonden in 2o14. Maar gelukkig hebben we hiervoor Netflix.

White Christmas is iets anders qua opzet dan de anthologie serie in die zin dat de speelduur is opgerekt tot 73 minuten en dat drie verhaallijnen samen komen tot het centrale thema. Van de drie segmenten is het eerste deel het leukste om naar te kijken aangezien de (zwartgallige) humor hier de boventoon viert. Een verlegen jongeman gaat op vrouwenjacht maar niet zonder chip die het voor Matt mogelijk maakt om alles waar te nemen en zijn pupil te voorzien van raad.

Misschien op papier niet zo heel spannend maar de vergevorderde techniek neemt gaandeweg een steeds prominentere rol in. Zeker richting het einde van het eerste verhaal wanneer een personage geblocked wordt. Een wapenfeit dat ook verankerd zit in het verdere verloop van deze special. Wanneer je iemand blocked is deze persoon niet meer in staat om met je te communiceren en jullie zullen elkaar ook niet meer kunnen zien. Slechts de silhouettes zullen dan nog maar zichtbaar zijn.

Het middenstuk over Matt’s tweede baan vormt het zwakste deel van White Christmas maar gelukkig duurt dit avontuur niet al te lang. Ditmaal gaat het om Matt’s opdracht om het menselijke brein over te zetten naar miniscule gadgets die het meeste weg lijken te hebben van een geavanceerde eierkoker. Hoewel de minste van de drie is dit aandeel ook weer niet te onderschatten omdat deze uitvinding opnieuw een rol van betekenis heeft in het verdere verloop.

Veruit het meest interessante is de derde verhaallijn waarin Potter eindelijk zelf het woord neemt. Hij verhaalt over zijn tragische liefdesrelatie met Bethany en de ondraaglijke kwelling die hij hierna heeft moeten ondergaan. Dat is het moment dat de verhaallijnen mooi samen komen tot een sluitend geheel waarbij zelfs de hersenen nog even aan het werk worden gezet. White Christmas valt, net als de hele Black Mirror serie, het beste te vergelijken met The Twilight Zone maar dan wel een versie die steengoed is.

90

Een gedachte over “Black Mirror: White Christmas

  1. Nostra 21 april 2016 / 15:24

    Vond het een ijzersterke aflevering en ook het tweede verhaal vond ik er fascinerend, hoe in principe je iemand kan breken om ‘m de meest simpele taken kan uitvoeren en ook hoe het met tijd gespeeld kan worden. De ontknoping was ook erg onverwacht.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s