Black Mirror: Seizoen 2

Black MirrorJaar: 2013
Creator: Charlie Brooker
Cast: Hayley Atwell, Domhnall Gleeson, Lenora Crichlow, Michael Smiley, Daniel Rigby, Chloe Pirrie, Jason Flemyng

Het verhaal:
Black Mirror is een Britse anthologie serie waarin iedere aflevering een nieuw, op zichzelf staand, verhaal vertelt. Wat de drie episodes met elkaar gemeen hebben is dat er op een even satirische als duistere wijze gekeken wordt naar de technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw.

Het oordeel:
Black Mirror 1
Be Right Back

In het wonderschone Ex Machina (2015) diende Domhnall Gleeson het verbaal op te nemen tegen kunstmatige intelligentie maar in Be Right Back vertolkt hij zelf de belichaming van AI. Martha en Ash zijn een droomkoppel waar het niets aan ontbreekt. Als kijker weet je dat dit geluk geen lang leven beschoren is en wanneer Ash niet thuis komt en even later de politie op de stoep staat weet je genoeg.

Na zijn dood blijft Martha ontredderd achter maar een vriendin bied uitkomst. Er schijnt een organisatie te zijn die alles verzamelt wat je doorgaans op social media doet en deelt waardoor men als het ware Ash qua stem weer kan laten herrijzen. Martha wil hier in eerste instantie niets vanaf weten maar besluit er uiteindelijk toch in mee te gaan. Hoewel ze elkaar niet kunnen ontmoeten lijkt het alsof Ash helemaal niet is gestorven.

Alsof dit al geen ethisch dilemma op weet te roepen gaan de makers nog een grote stap verder door Martha de kans te geven om middels een experiment alsnog een kloon tot leven te laten brengen. Ash wordt bezorgd per post, moet in elkaar gezet worden en zijn omhulsel moet op worden gelost in een bad. Een meer dan bizar gegeven die toch nog enigszins geloofwaardig wordt gebracht. Een fijne episode die zwaar leunt op het goed acterende koppel Domhnall Gleeson en Haley Atwell.

Black Mirror 2
White Bear
Van alle afleveringen is White Bear diegene waar je eigenlijk zo weinig mogelijk van moet weten. Een vrouw ontwaakt met geheugenverlies in een leeg huis en komt tientallen mensen tegen die haar alleen maar filmen via een mobiele telefoon. Nog voordat ze eerste straat is uitgelopen wordt ze achterna gezeten door een man met een jachtgeweer en een gemaskerde vrouw met een keukenmes. En wat betekent toch dat geheimzinnige witte logo? Simpelweg om spoilers zoveel mogelijk te vermijden ga ik verder niet uitwijden over het plot. Maar neem maar van mij aan dat White Bear zeker de moeite waard is en dat de ontknoping erg verrassend is!

Black Mirror - The Waldo Moment
The Waldo Moment
Na 5 sterke tot meesterlijke afleveringen (de kerstspecial reken ik niet mee) is het jammer dat de serie initieel werd afgesloten met The Waldo Moment. In mijn ogen toch verreweg de minste aflevering doordat er te weinig in gebeurd. Het plot richt zich op de komiek achter de grofgebekte Waldo die voor de nodige opschudding zorgt in aanloop naar de plaatselijke verkiezingen.

Waldo haalt hard uit naar politici maar hierdoor wordt hij zo populair dat zijn fans heel graag zouden willen zien dat het tekenfilmfiguur zelf de politiek in gaat. Zijn vertolker is dit geenszins van plan en hij komt onder druk te staan wanneer de producten van de show hier wel heil in zien. Om het nog complexer te maken legt Jamie Slater het ook nog eens aan met de vrouwelijke kandidaat.

The Waldo Moment is niet bijster sterk want het ontbreekt hier aan een originele invalshoek. In alle andere afleveringen is de satirische ondertoon goed tastbaar maar hier mis ik dat grotendeels. De speelduur van 43 minuten voelt te lang aan en hoewel het acteerwerk wel in orde is wist deze aflevering me niet te bekoren. Hierdoor is het tweede seizoen overall gezien toch wel minder dan het eerste maar desalniettemin nog zeer zeker de moeite waard.

80

Advertenties

3 reacties op ‘Black Mirror: Seizoen 2

  1. Nostra 21 april 2016 / 21:42

    The Waldo Moment was inderdaad het minste van de drie. White Bear is als je eenmaal ziet wat er gaande is misschien wel de meest “disturbing” van ze allemaal. Van deze drie is Be Right Back wel m’n favoriet.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s