Black Mirror: Seizoen 1

Black MirrorJaar: 2011
Creator: Charlie Brooker
Cast: Rory Kinnear, Lindsay Duncan, Daniel Kaluuya, Jessica Brown Findlay, Rupert Everett, Toby Kebbell, Jodie Whittaker, Tom Cullen

Het verhaal:
Black Mirror is een Britse anthologie serie waarin iedere aflevering een nieuw, op zichzelf staand, verhaal vertelt. Wat de drie episodes met elkaar gemeen hebben is dat er op een even satirische als duistere wijze gekeken wordt naar de technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw.

Het oordeel:
Zelf had ik nog nooit van de serie Black Mirror gehoord maar dat veranderde toen Nostra er heel enthousiast over ging schrijven. In juli vorig jaar organiseerde De Filmkijker een winactie waarna ik blij verrast werd met de DVD van seizoen 1+ 2. Het heeft een tijd geduurd voordat ik er voor ging zitten maar ik was wel erg benieuwd geworden naar het eerste seizoen wat uit 3 afleveringen bestaat. Deze zullen hieronder separaat besproken worden.

Black Mirror 1
The National Anthem
De eerste episode is meteen een hoogvlieger en weet je direct bij de keel te grijpen. Een lid van het Britse koningshuis is ontvoerd en de eis van de kidnapper is bijzonder opmerkelijk. De Britse premier dient namelijk diezelfde dag om 16.00 uur live op TV gemeenschap te hebben met een varken.

Het is een verhaal dat erg goed werkt omdat het verschillende kanten belicht. De premier die zich in eerste instantie weinig zorgen maakt totdat de deadline wel erg dichtbij gaat komen. Ook zien we hoe de regering een verbeten jacht opent op de vermeende kidnapper(s) terwijl daarnaast nog ruimte is om de media aandacht in de spotlights te zetten.

The National Anthem wil heel veel vertellen binnen een tijdsbestek van 44 minuten maar hierdoor ligt het tempo lekker hoog. Samen met de erg goede vertolking van Rory Kinnear als Prime Minister Callow mag deze eerste aflevering beschouwd worden als één van de beste van de gehele serie. Verontrustend in al zijn eenvoud.

Black Mirror 2
Fifteen Million Merits
Ten opzichte van de eerste episode doet Fifteen Million Merits het een stuk rustiger aan en lijkt er meer aandacht te zijn voor de sfeer. Dat is wellicht nodig ook want ditmaal ontvouwt het verhaal zich in de toekomst waarin mensen zich helemaal suf fietsen in ruil voor virtuele valuta. Met de zogenaamde Merits kun je je eigen avatar upgraden, eten en drinken aanschaffen en zelfs een toegangsticket kopen voor een talentenshow.

Het is een behoorlijk deprimerend wat hier geschetst wordt want wie niet gek wordt van het fietsen zelf moet er ook maar tegen kunnen dat iedere muur getransformeerd is in een beeldscherm. Wetende dat je eigen kamer niet groter is dan 1 bij 2 m2 moet je daarnaast geen last hebben claustrofobie. Niet bepaald sfeerhogend zijn de commercials die je verplicht moet kijken. Je ogen dicht doen is hierbij geen optie aangezien je direct gesommeerd wordt verder te kijken. Reclames overslaan kan wel maar dan wel tegen betaling.

Het is in deze wereld dat de terug getrokken Bing de beeldschone Abi tegen het lijf loopt. Deze laatste kan volgens Bing een aardig mopje zingen en om haar hart te veroveren wil hij bijna al zijn Merits spenderen om haar ticket tot een talentenshow te bekostigen. Het is opnieuw een interessant concept al moet ik erbij vermelden dat ik meer van de sfeer heb genoten dan van de ontwikkelingen zelf. Ook is er nog een puntje van kritiek want de reden waarom dikkige medemensen moeten schoonmaken en worden uitgekotst is iets wat nooit wordt opgehelderd.

Black Mirror 3
The Entire History of You
The Entire History of You is qua opzet kleinschalig maar op emotioneel gebied weet het verhaal zijn gram te halen. Opnieuw bevinden we ons in de toekomst waarin zo’n 99% van de mensheid voorzien is van een chip waarmee je herinneringen terug kunt halen. Handig zo blijkt wanneer Liam twijfelt of hij een goede indruk heeft gemaakt tijdens een sollicatiegesprek.

Maar dat er tevens vele nadelen aan deze chip kleven is iets waar je moeilijk om heen kunt. In het geval van Liam en zijn vrouw Ffion resulteert het in een regelrechte nachtmerrie wanneer laatstgenoemde het iets te gezellig heeft met haar ex-vriend Jonas. Na deze avond neemt The Entire History of You de vorm van een ouderwetse whodunnit aan waarbij niets is wat het lijkt, uitspraken constant in twijfel worden getrokken en de confrontaties in grote getale aanwezig zijn.

Hoewel de sympathie van de kijker waarschijnlijk bij Liam ligt is het wel een relaas wat je echt weet te raken. Ffion is bijvoorbeeld niet vreemd gegaan en je ziet dat ze daadwerkelijk van Liam houdt. Liam is op zijn beurt weer bezig met een onderzoek en neemt geen genoegen met minder totdat het mysterie tot op de bodem toe is uitgezocht. Het is een destructieve actie waarmee hij zijn huwelijk in acuut gevaar brengt. Een fenomenaal sterk geschreven episode.

90

5 gedachtes over “Black Mirror: Seizoen 1

  • Riinyosa81 20 april 2016 / 07:05

   Mooi! Dat is ook de bedoeling 🙂

   Ik weet niet of dat je zelf een abo hebt op Netflix maar alle afleveringen (muv de Christmas special) zijn via die dienst te zien.

   Geliked door 1 persoon

 1. Nostra 21 april 2016 / 15:11

  Je hebt wel je tijd genomen voordat je ze keek 😉 Maar blij om te lezen dat je er ook van hebt kunnen genieten en leuke toevoeging van een graphic voor de score 🙂

  Like

  • Riinyosa81 21 april 2016 / 15:22

   Ja daar is serieuze tijd over heen gegaan. Die score leek nergens op en vond dit er ook leuk uit zien inderdaad. Thanks

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s