Eddie the Eagle

Eddie the EagleJaar: 2016
Regie: Dexter Fletcher
Cast: Taron Egerton, Hugh Jackman, Jo Hartley, Keith Allen, Iris Berben, Christopher Walken

Het verhaal:
‘Eddie the Eagle’ vertelt het verhaal van Eddie Edwards en de weg die hij aflegt om deel te nemen aan de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988. Eddie zal daarmee de eerste Engelsman zijn die deelneemt aan het onderdeel schansspringen. Hij is echter wel de underdog door zijn gebrek aan financiële ondersteuning en het feit dat hij een bril moet dragen onder zijn skibril, waardoor hij zo goed als blind is tijdens zijn sprongen.

Het oordeel:
Als acteur geniet Dexter Fletcher de meeste bekendheid dankzij zijn rol van Soap in Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) maar verder was hij ook te zien in producties als Band of Brothers (2001), Layer Cake (2004), Stardust (2007) en Kick-Ass (2010). Als regisseur debuteerde hij met Wild Bill (2011) en bouwde hij zijn C.V. verder uit met Sunshine on Leith (2013).

Deze film is gebaseerd op ware gebeurtenissen. We komen het vaak tegen in uiteenlopende genres maar dat dit statement doorgaans met een korreltje zout mag worden worden is algemeen bekend. In het geval van Eddie the Eagle mag je het zelfs gerust met een vrachtlading zout nemen want volgende de living legend zelf is slechts 5% van het vertoonde materiaal daadwerkelijk gebeurd. Eenieder die daarom verwacht een authentiek biografisch portret van deze antiheld te gaan zien zal uitermate teleurgesteld zijn.

De artistieke vrijheden die de makers zich hier hebben gepermitteerd reiken zelfs zo ver dat het personage van Hugh Jackman (die de rol van zijn coach vertolkt) helemaal uit de dikke duim is gezogen. Dat de film verre van waarheidsgetrouw is, is een punt van kritiek (de titel schept immers bepaalde verwachtingen) maar het goede nieuws is dat er verder weinig reden tot klagen is. Eddie the Eagle is namelijk een zeer sterke feelgood film waarin de underdog nooit weet van opgeven. Het alom bekende verhaal weliswaar maar de uitvoering ervan is vlekkeloos.

Deze Britse productie gaat ook niet voor de hilarische lach. Het is een relaas waarbij je 100 minuten lang met een grote smile op je gezicht zit zonder dat je zit te schuddebuiken van hilariteit. Dit komt voort uit het feit dat de makers hun hoofdpersonage met het nodige respect behandelen en ervoor waken om hem weg te zetten als een belachelijke karikatuur. Eddie Edwards is in deze uitvoering een slungelige jongeman die weliswaar een beetje traag van begrip is maar het is tegelijkertijd een personage van vlees en bloed. Een knul met een ongekend doorzettingsvermogen en van meet af aan is de sympathie voor Eddie the Eagle aanwezig.

Een grote verdienste voor zijn vertolker Taron Egerton die bijna onherkenbaar is maar qua uiterlijk veel gelijkenissen vertoont met het titelpersonage. Egerton krijgt heel goed tegengas van Hugh Jackman die helemaal in zijn element is als coach tegen wil en dank. De chemie tussen Egerton en Jackman is erg sterk en vormt het kloppende hart van de film. Eddie the Eagle is weliswaar voorspelbaar en niet trouw aan de realiteit maar hij mag wel genomineerd worden voor feelgood film van het jaar. Een schitterend verhaal met goede acteerprestaties, heerlijke muziek en cinematografisch genot.

75

4 gedachtes over “Eddie the Eagle

 1. Nostra 19 april 2016 / 12:14

  Heb ‘m niet gezien, maar denk dat ik m zeker wel gaan bekijken als hij uit is op VOD.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 19 april 2016 / 20:13

   VOD is hier perfect voor aangezien dit geen must see is in de cinema. Ik denk dat de film sowieso niet lang meer draait. Tekenend hiervoor is dat mijn vrouw in de eerste week van de premiere helemaal alleen zat, in de derde week zat Daphne ook alleen volgens mij en ik zat vrijdagavond met 2 anderen… Dat zegt wel genoeg.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s