The Jungle Book

Jungle BookJaar: 2016
Regie: Jon Favreau
Cast: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken

Het verhaal:
Mowgli is een mensenkind dat door een familie van wolven is opgevoed. Wanneer de gevaarlijke tijger Shere Khan terugkeert in de jungle, ontdekt Mowgli dat hij niet langer meer welkom is. Gedwongen om zijn vertrouwde plek te verlaten, begint Mowgli aan een fascinerende reis naar zelfontdekking en wordt hij bijgestaan door de panter Bagheera en Baloo de beer. Onderweg ontmoet Mowgli andere wezens uit de jungle die het ook op hem voorzien hebben.

Het oordeel:
Als acteur heb ik van Jon Favreau genoten in Swingers (1996), Very Bad Things (1998) en van zijn vertolking van freefighter Pete Becker in de hitserie Friends. Als regisseur zette hij zijn eerste stappen met Made (2001) en Elf (2003). Het daarop volgende Zathura (2005) werd te kinderachtig bevonden maar daarna was er Iron Man (2008) die hem bekend maakte bij het grote publiek. Favreau klom terug op de regiestoel voor Iron Man 2 (2010), schoot vervolgens Cowboys & Aliens (2011) en wist in 2014 de harten van menigeen te veroveren met de feelgood hit Chef.

Favreau’s nieuwste samenwerking met Disney leek op papier niet zo heel spannend en had alles in zich om jammerlijk te mislukken. Deze lage verwachtingen werden onder andere veroorzaakt door de filmstudio zelf die na Maleficent (2014) en Cinderella (2015) voor het derde opeenvolgende jaar een eigen klassieker onder handen nam voor een hervertelling. Ook het feit dat de dieren konden praten deed bij menigeen de wenkbrauwen fronsen en dan dienden alle jungle bewoners, op Mowgli na, ook nog uit de computer getoverd te worden.

Maar toen verscheen de trailer een paar maanden geleden die alles veranderde. Op visueel gebied zag het er zo goed uit dat The Jungle Book voor velen één van de most anticipated movies werd en de vraag was dan ook of dat de CGI effecten wisten te overtuigen. Het simpele antwoord is ja en sterker nog; deze adaptatie legt de lat voor special effects hoger dan ooit. Als er al één film is die je momenteel in de bios moet gaan kijken dan is het The Jungle Book wel. Het is verbluffend hoe alle dieren zijn vormgegeven. Ze praten en bewegen zo natuurlijk dat het moeilijk te geloven is dat we naar CGI effecten zitten te kijken. Hoogtepunt in dit alles vond ik toch wel Baloo wiens inmense vacht er schitterend uitziet.

De gelijknamige animatiefilm uit 1967 is door velen geliefd maar laat zich moeilijk vergelijken met de moderne verfilming. Dit ondanks dat het verhaal de grote lijn wel volgt en we dezelfde personages tegen komen. Scenarioschrijver Justin Marks heeft een aantal slimme wijzigingen doorgevoerd die zich vooral uitbetalen in de finale, de klassieke liedjes worden in een ander jasje gestoken en blijken ontzettend goed te werken maar het grootste verschil is toch wel dat deze versie niet geschikt zal zijn voor de allerkleinsten. Niet voor niets heeft men ervoor gekozen om The Jungle Book niet naar het Nederlands te vertalen en met heuse jumpscares en de alom vertegenwoordige dreiging (Shere Kahn!) is dit veel meer een film voor volwassenen.

The Jungle Book is een avonturenfilm zoals een avonturenfilm bedoeld is. Spanning, een meeslepend verhaal en humor zijn de goed vertegenwoordige elementen die de film tot een waar feest maken. Het enige wat je de makers zou kunnen verwijten is dat de casting van nieuwkomer Neel Sethi geen gelukkige keuze is geweest. Ik begrijp goed dat Sethi voor de inmense opgave stond door alleen te acteren met poppen en tegen green screens maar zijn vertolking komt niet goed uit de verf. Angsten komen niet over, verbazing evenmin. Op net iets te veel momenten wordt je hierdoor uit de magische sfeer getrokken en dat weerhoudt The Jungle Book ervan om gewaardeerd te worden met een nog hoger cijfer.

De stemacteurs weten daarentegen nog wel wat te compenseren aangezien dit verrassend goed uit pakt. Ben Kingsley is sterk als Bagheera en zijn stem heeft de kalmte waarvan je wilt dat een mentor figuur dit ook heeft. Bill Murray heeft altijd wel de lach aan zijn kont hangen en is ideaal gecast voor de rol van Baloo die haast vanzelfsprekend tekent voor de meest humoristische momente. Ook Idris Elba excelleert als de wraakzuchtige Shere Khan; een iconisch personage die bij mij soms de nekharen overeind liet staan. Ook de overige acteurs zijn goed gecast maar Kingsley, Murray en Elba trekken The Jungle Book naar zich toe.

80

6 gedachtes over “The Jungle Book

  1. Nostra 19 april 2016 / 12:17

    Heerlijke film en die effecten…wow. Helaas is er te weinig behind the scenes footage beschikbaar. Hier wil ik graag een making of van zien.

    Geliked door 1 persoon

  2. Riinyosa81 19 april 2016 / 20:14

    Ja deze film rechtvaardigt zeker wel een hele dikke 2-disc uitvoering met heel wat bonusmateriaal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s