The Mighty Ducks

Mighty DucksJaar: 1992
Regie: Stephen Herek
Cast: Emilio Estevez, Joss Ackland, Lane Smith, Heidi Kling, Joshua Jackson, Elden Henson

Het verhaal:
Gordon Bombay is een succesvol advocaat en neemt een verkeerde beslissing als hij de gewonnen zaak viert met een krat bier in zijn auto. Omdat het niet zijn eerste overtreding is moet hij iets terug doen voor de gemeenschap, in de vorm van het coachen van een stel straatkinderen van ijshockey-district 5. Ze kunnen absoluut niet spelen, en accepteren hem nauwelijks als leider.

Het oordeel:
Zijn beste film leverde Stephen Herek af met Mr. Holland’s Opus (1995) en helaas heb ik hierna niets noemenswaardigs van zijn hand voorbij zien komen. Daarvoor heb ik me prima vermaakt met zijn regiedebuut Critters (1986) maar vooral met Bill & Ted’s Excellent Adventure (1984).

Het blijft een actie waar de nodige risico’s aan verbonden zijn maar ik grijp nu eenmaal graag terug naar films waar ik warme herinneringen aan koester. The Mighty Ducks is een film die ik in mijn tienerjaren vaak op een druilerige zaterdag- / zondagmiddag voorbij heb zien komen. Iedere keer genoot ik er weer van al vond ik 2e deel beter dan het origineel. The Mighty Ducks heb ik lang niet meer gekeken maar of dat de film nu nog zo goed is?

Het is een meer retorische vraag want in geen enkel universum zal The Mighty Ducks anno 2016 kunnen tippen aan mijn eigen herinneringen. Ik ben natuurlijk heel wat jaartjes ouder inmiddels maar doordat we tegelijkertijd zoveel films verder zijn ben ik ook kritischer geworden. Het doet een beetje pijn om te zeggen maar The Mighty Ducks is verre van de perfecte jeugdfilm die ik ooit zo liefhad. Maar let wel; de jeugdige kijkers zullen er nog prima mee uit de voeten kunnen.

Voor volwassenen is het een heel ander verhaal dat aan elkaar hangt van de ongeloofwaardigheden. Neem bijvoorbeeld de eerste kennismaking tussen Coach Bombay en zijn nieuwe pupillen. Er wordt met een limo het ijs op gereden (!), de hoofdrolspeler maakt een vreselijk arrogante indruk (wat overigens ook de bedoeling is) en de straatschoffies spelen ongelooflijk slecht. Zo slecht zelfs dat het maar moeilijk te geloven is dat deze kinderen een half uur later kunnen ijshockeyen als de beste. Niet dat er ook maar enigszins de moeite wordt genomen om uit te leggen waarom deze kansarme jongeren voor deze sport hebben gekozen.

Geen (jeugd)film lijkt compleet te zijn zonder bad guy en in The Mighty Ducks zien we niet alleen de ijzige coach Reilly opdraven maar wordt zijn team gevormd door leden die nu ook niet bepaald sympathiek zijn. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te kunnen voorspellen wat de uitkomst van de finale zal zijn maar dat is ook niet storend. De ijshockeyscènes vormen wel de spaarzame hoogtepunten. Deze zijn goed gemonteerd, aardig in beeld gebracht en het overzicht raakt helemaal niet verloren. En dat is zeker wel het vermelden waard.

Wat Stephen Herek & Co. aan de andere kant vergeten lijken te zijn is dat ze bezig waren met het realiseren van een tienerfilm. The Mighty Ducks bestaat voor een groot deel uit overbodige scènes die niet alleen voorspelbaar zijn maar de vaart er ook enorm uit halen. Grootste boosdoener in dit opzicht is de geforceerde romance tussen Gordon en Charlie’s moeder Casey. Misschien aardig voor 5 minuten maar deze potentiële lovestory neemt veel te veel tijd in beslag en hierdoor is de film serieuzer van toon dan ik me kan herinneren.

60

4 gedachtes over “The Mighty Ducks

 1. Gwen 17 april 2016 / 22:20

  Awww The Mighty Ducks. Ik blijf deze film leuk vinden. Natuurlijk heeft het wel een beetje z’n magie verloren, maar ik blijf gerust kijken als ik de film op tv voorbij zie komen.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 19 april 2016 / 20:10

   Ik herken het gevoel en daarom had ik hem op aangeklikt op Netflix. Wil overigens The Mighty Ducks 2 nog wel zien want in mijn beleving was die ook stukken beter dan dit eerste deel.

   Deel 3 was overigens wel een draak van een film.

   Like

 2. Nostra 21 april 2016 / 21:43

  Zo’n film die ik nooit gezien heb. Nu weet je dat ik het niet zo heb op sportfilms, dus of ik deze nog ga kijken…

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 23 april 2016 / 19:08

   Misschien met de jeugd als hij een keer voorbij komt? Anders mis je er niet veel aan hoor

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s