Batman

BatmanJaar: 1989
Regie: Tim Burton
Cast: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Robert Wuhl, Pat Hingle, Billy Dee Williams, Michael Gough, Jack Palance, Jerry Hall

Het verhaal:
Nadat hij als kind getuige was van de moord op zijn ouders heeft multimiljonair Bruce Wayne (Keaton) gezworen om de misdaad te bestrijden. Bij een overval op een chemische fabriek valt de misdadiger Jack Napier (Nicholson) door toedoen van Batman in een vat met zuur, waardoor hij misvormd raakt. Hij komt terug als de Joker en neemt de misdaad in de stad over. Batman is de enige die hem kan tegenhouden.
Het oordeel:
Anno 2016 is het maar moeilijk voor te stellen maar Tim Burton maakte in 1985 zijn regiedebuut met het redelijk flauwe Pee-wee’s Big Adventure. Na het succes van Beetlejuice (1988) raakte zijn carrière in een stroomversnelling met Batman.

Door velen wordt deze comicverfilming vooral geroemd vanwege de duistere toon van de film maar wie goed naar het filmlandschap van de ’80’s kijkt kan er niet omheen dat we meer van dit soort titels hadden. Denk maar eens aan The Shining (1980), Blade Runner (1982), The Terminator (1984), Brazil (1985) en Aliens (1986). Stuk voor stuk klassiekers die naast een eigen kenmerkende visuele stijl (bijzonder) grimmig van toon waren. Net als Batman die pas na al deze films volgde.

Nu lijkt het alsof ik af wil geven op de visuals van Batman maar hiermee zou ik Tim Burton & Co. vreselijk tekort doen. Het is namelijk wel aan hen te danken dat het fictieve Gotham City tot leven komt en dat is een prestatie waar veel sequels en reboots niet aan kunnen tippen. 27 jaar na dato ogen, niet geheel verrassend, een aantal special effects gedateerd (het sluiten en openen van de batmobiel) maar dat is de makers vergeven. De met rook doordrenkte straten van Gotham zien er samen met de schitterende architectuur erg sfeervol uit.

Hoewel we zeker wel op een aantal relatief korte actiescènes worden getrakteerd ligt de nadruk op het uitwerken van de personages. In dat opzicht komt de titelheld er nog best karig vanaf want de meeste tijd wordt opgeslokt door The Joker. Nu helpt het ook niet bepaald dat Michael Keaton in dit geval een houten klaas is en lang niet zo verbitterd is als een Christian Bale, laat staan zoals Ben Affleck’s versie. Desalniettemin is Keaton’s Batman beter te verteren als Bruce Wayne die met zijn verouderde technologie en brilletje toch wat sufjes oogt.

Nee, de echte ster van de film is dan toch wel Jack Nicholson die op geheel eigen wijze gestalte geeft aan The Joker. Balancerend op het randje van overacting geniet hij zichtbaar van zijn maniakale rol waarmee hij zich de annalen van de filmgeschiedenis in danst. Zeker niet zo goed als Heath Ledger’s latere vertolking (die versie boezemde oprechte angst in) maar wel een genot om naar te kijken. Een derde belangrijke rol is er voor Kim Basinger die vooral veel oeh’s en ah’s ten gehore mag brengen. Op zich niets mis mee maar de chemie met Keaton is niet al te best.

75

5 gedachtes over “Batman

 1. KVSmiley 14 april 2016 / 07:42

  Ik volg je recensie gedeeltelijk, maar weet nog dat ik de film heel goed vond toen ik er destijds in de bioscoop heen ging. Michael Keaton heeft blijkbaar niet al te veel fans. Ik was er toch een van. Ik hou wel van zijn stijl 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 14 april 2016 / 16:14

   In mijn beleving was deze toch beter en hoewel nog steeds een zeer net cijfer, heeft het de tand des tijds niet helemaal doorstaan.

   Like

 2. Paul 14 april 2016 / 12:10

  Ik vind het een topper! De sfeer, het acteerwerk en de muziek! Werelds. Ik vond Keaton’s vertolking van Bruce Wayne/Batman juist erg goed (zeker als ik dat vergelijk met Val Kilmer en George Clooney die beide de plank mis hebben geslagen). Ik vind het ook moeilijk om deze met de nieuwe Batman films te vergelijken, want ze verschillen gewoon enorm. En met in het achterhoofd houdende dat de eerste Batman film met Adam West meer als grap werd bedoeld vind ik wel dat Burton de juiste balans tussen een komische en serieuzere film heeft gevonden.

  Geliked door 2 people

  • Riinyosa81 14 april 2016 / 16:18

   In vergelijking met Kilmer en Clooney inderdaad erg sterk maar ik hou meer van het donkere zoals Bale en Affleck dat hadden. Hiermee wil ik Keaton niet tekort doen. Hij doet het niet onaardig maar oogt wat sufjes + hij wordt wel overschaduwd door Nicholson

   Geliked door 1 persoon

 3. Nostra 21 april 2016 / 21:44

  Lang geleden dat ik de film gezien heb, maar kan me nog goed de hype van toen herinneren…en met het nieuws van vandaag ook de soundtrack van Prince…heb ik toen veel geluisterd. Michael Keaton was erg goed in z’n rol.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s