Two Mothers


Two MothersJaar:
2013
Regie: Anne Fontaine
Cast: Naomi Watts, Robin Wright, Xavier Samuel, James Frecheville, Ben Mendelsohn

Het verhaal:
Roz en Lil zijn al een eeuwigheid onafscheidelijk als waren ze tweelingzussen. Wanneer ze echter een affaire beginnen met elkaars zonen, veranderen de spelregels en wordt hun vriendschap danig op de proef gesteld. Ook bekend onder de internationale titel Adore.Het oordeel:
Het handelsmerk van de Luxemburgse filmmaakster Anne Fontaine is dat ze bij voorkeur sterke vrouwen portretteert. Tot haar bekendste titels behoren Nathalie… (2003) en Coco avant Chanel (2009) en ook in Two Mothers staat het vrouwelijke geslacht volop in de spotlights.

Twee moeders die ieder een affaire beginnen met elkaars zonen. Je zult wel van goede huize moeten komen om dit delicate onderwerp respectvol te benaderen. Gelukkig wordt het verhaal nergens te plat of te banaal en dat is een verdienste van Fontaine die zelf het screenplay schreef. Wat hierbij ook helpt is dat men kon leunen op hoofdrolspeelsters Naomi Watts en Robin Wright die er jonger uit zien dan dat ze in werkelijkheid zijn. Hun spel oogt fris, overtuigend en samen vormen ze het hoogtepunt van Two Mothers.

Helaas kan Fontaine niet voorkomen dat ze in dezelfde valkuil stapt waarin ze al vaker gevallen is. In haar films worden de mannelijke rollen verwaarloosd en dat is opnieuw het geval in Two Mothers. Doordat de focus compleet bij de moeders ligt komen de zonen er bekaaid vanaf. Waar je al snel begrijpt waarom Lil en Roz zich in een affaire storten tast je aan de andere kant in het duister over de intenties van Ian en Tom. Zijn deze heren echt verliefd op elkaars moeder of is het voor hun een spel? Misschien een grap? Dat de kijker hieraan openlijk moet twijfelen is een kwalijke zaak.

De noodzaak voor diverse, soms grote tijdssprongen is mij eveneens onduidelijk. Ik vermoed zelfs dat Two Mothers veel krachtiger voor de dag zou kunnen komen wanneer het verhaal gesitueerd zou zijn tijdens een enkele zomer. Nu springen we teveel vooruit in de tijd en komt opnieuw dezelfde zwakte bloot te liggen. Roz had namelijk nog een lange relatie met Harold maar ineens is die relatie voorbij. De grootste kans die men vervolgens laat liggen is om niet te laten zien hoe Harold uiteindelijk reageert op de nieuwe geliefde van Roz.

Mede door deze gemiste kansen sluimert Two Mothers net iets te vaak aan de oppervlakte en is het niet het intense relatiedrama geworden waar ik op hoopte. Alleen in de laatste 2o minuten waarin enorm veel op het spel staat vertoont Two Mothers tekenen van het drama dat het zelf ongetwijfeld had willen zijn. Hoewel dik de moeite waard is dit slotakkoord niet genoeg om het voorgaande uur boven de middelmaat uit te laten steken. De prachtig geschoten opnamen van idealistische stranden ten spijt.

60

3 gedachtes over “Two Mothers

 1. Nostra 21 april 2016 / 21:45

  Had van deze een trailer bekeken (i know) en ik was al bang dat deze niet zo goed zou zijn…guess I was right 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 23 april 2016 / 19:09

   Slecht was hij zeker niet. Het had absoluut potentie maar met Watts en Wright in de gelederen mag je meer verwachten.

   En trailers kijken Nostra? Ttssss

   Like

   • Nostra 24 april 2016 / 14:45

    Hahaha..dat doe ik alleen in het uiterste geval dat ik al het gevoel heb dat een film slecht is. De trailer bevestigt dat dan meestal 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s