Chasing Amy

Chasing AmyJaar: 1997
Regie: Kevin Smith
Cast: Ben Affleck, Joey Lauren Adams, Jason Lee, Dwight Ewell

Het verhaal:
Holden McNeil en Banky Edwards genieten van hun succes als bedenker en tekenaarvan een populair stripverhaal. als ze Alyssa Jones, een vrouwelijke collega, ontmoeten, valt Holden direct voor haar charmante verschijning. Zij beantwoordt zijn avances echter niet, maar voelt wel wat voor een normale vriendschap. Holden staat voor een dilemma: kan hij zijn diepe gevoelens negeren om ‘slechts’ een vriend voor haar te zijn?

Het oordeel:
De laatste jaren verschijnt er maar weinig speciaals uit de handen van Kevin Smith maar in de jaren ’90 waren de kaarten heel anders geschud dankzij de cultclassics Clerks (1994) en Mallrats (1995).

Toen Kevin Smith zich meldde bij Miramax om Chasing Amy te pitchen liet hij zich ontvallen dat hij de film wilde maken met zijn goede vrienden Ben Affleck, Jason Lee en zijn toenmalige vriendin Joey Lauren Adams. De studio was minder enthousiast over dit voornamen en opperde om de film te schieten met Jon Stewart, David Schwimmer en Drew Barrymore in de hoofdrollen. Smith hield echter voet bij stuk waardoor het beoogde budget van 3 miljoen dollar gereduceerd werd tot slechts $ 250.000 met als voorwaarde dat Miramax het eerste recht op de distributie had.

Chasing Amy is de derde film in Kevin Smith’s View Askewniverse dat verder bestaat uit Clerks (1994), Mallrats (1995), Dogma (1999), Jay and Silent Bob Strike Back (2001) en Clerks II (2006). Al deze titels lopen in elkaar over middels hun themas, personages, gebeurtenissen en diverse verwijzingen. Om Chasing Amy op haar waarde te kunnen schatten is het geen must om de voorgaande films te zien maar het vergroot het kijkplezier aanzienlijk wanneer je er wel bekend mee bent.

Zo is één van de leukste dingen toch wel het spotten van alle verwijzingen. In Chasing Amy maken we bijvoorbeeld kennis met het titelpersonage en zij is een zus van Heather die we in Clerks zagen. Een andere zus, Tricia, kwam opdraven in Mallrats. Alyssa beschuldigd ene Shannon Hamilton ervan haar gefilmd te hebben toen ze sex had en Ben Affleck vertolkt in Mallrats de rol van deze Shannon in Mallrats. De Manhattan Comic Con wordt gepresenteerd door Flanagan Events wat weer een verwijzing is naar acteur Walter Flanagan die in zowel Clerks als Mallrats te zien was. En zo kan ik nog alineas voltikken om alle referenties te benoemen.

Maar is Chasing Amy als standalone film ook geslaagd? Dat hangt geheel van je eigen smaak af aangezien men nu niet bepaald een blad voor de mond neemt. Chasing Amy ademt seks uit en vrijwel iedere scène komt dit onderwerp aan bod. De kleren blijven verder netjes aan maar er wordt uitvoerig gediscussiëerd over dit onderwerp wat de personages aardig bezig houdt. En laat het dan maar aan een man als Kevin Smith over om dit te doen aan de hand van lang uitgesponnen, onuitputtelijke en geestige dialogen. Sommige anekdotes zijn legendarisch en dat is kenmerkend voor het werk van Smith. Hoogepunten vond ik de wel de momenten dat Banky beticht wordt van overtrekken. Hilarisch.

Toch is deze indie ook weer niet zonder fouten want hoe geestig de dialogen ook moge zijn, het komt tegelijkertijd gekunsteld over. Mensen praten doorgaans niet op de manier zoals dat gebeurd in Chasing Amy. Gezien het beperkte budget had ik visueel verder ook niet heel veel verwacht maar het geheel maakt een te statische indruk. Er wordt weliswaar gebruik gemaakt van genoeg diverse sets maar daarin bewegen de personages nauwelijks en zien we toch wel wat slordigheden (heren die het damestoilet uit komen lopen en vice versa).

Een film als deze leunt bijzonder zwaar op de vertolkingen van haar cast en dan is Joey Lauren Adams met haar afwijkende en piepende stemgeluid een gewaagde keuze. In deze rol had ik veel liever iemand anders gezien want alhoewel ze niet te betrappen valt op matig acteerwerk stoorde haar stem mij wel. Ben Affleck doet het stukken beter als de naIeve goedzak Holden maar de leukste rol komt voor rekening van Jason Lee. Zijn Banky is oversekst, opvliegerig en koestert een zeer gezonde haat jegens het titelpersonage. Leuk zijn ook de diverse cameos van acteurs die vaker opduiken in de films van Smith zoals Matt Damon, Ethan Suplee en natuurlijk Jason Mewes en Smith zelf als Jay en Silent Bob.

75

Advertenties

5 reacties op ‘Chasing Amy

 1. Gwen 17 april 2016 / 22:17

  Joey Lauren Adams heeft inderdaad een bijzondere stem, maar ik vind het wel leuk eigenlijk. Het maakt haar niet zo standaard.

  Ik heb Chasing Amy al heel lang niet gekeken. Door jouw recensie krijg ik weer zin om de film te kijken. 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 19 april 2016 / 20:09

   Snooch to the nooch! Het enige jammere is dat Jay & Silent Bob slechts in 1 scène te zien zijn.

   Heb jij trouwens An Evening with Kevin Smith weleens gezien? Dat lijkt me nu echt iets voor jou. Die man kan zo onwijs enthousiast vertellen over films. Indertijd erg van genoten. Deeltje 2 was wel iets minder.

   Like

   • Gwen 6 mei 2016 / 21:14

    Wow, ik was even vergeten dat ik hier nog op wilde reageren. Ik heb An Evening with Kevin Smith gezien en dat is inderdaad iets voor mij. :p Die 2e heb ik (nog) niet gezien.

    Like

 2. Nostra 21 april 2016 / 21:47

  Het is voor mij te lang geleden dat ik ‘m heb gezien om er iets zinnigs over te zeggen. Zelf luister ik wel wekelijks zijn Hollywood Babble On podcast 🙂

  Liked by 1 persoon

  • Naar De Film 23 april 2016 / 19:11

   Ja die Smith kan wel vertellen. Luister zijn podcasts niet maar An Evening with Kevin Smith was meesterlijk

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s