Brozer

BrozerJaar: 2014
Regie: Mijke de Jong
Cast: Marnie Blok, Lieneke le Roux, Leonoor Pauw, Adelheid Roosen

Het verhaal:
Als Muis (Leonoor Pauw) hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, krijgt voor haar het leven een totaal andere betekenis. Op haar weg naar het onbekende brengt ze regelmatig de zondagen door met haar zussen. Snoeihard, met gevoel voor humor, boos, angstig en met liefde zoeken zij elkaar op tot de dood hen scheidt.

Het oordeel:
Plannen om een vervolg te maken op Broos (1997) waren er al jaren maar zoals wel vaker het geval is, kwam het er maar niet van. Desondanks hadden vier van de vijf oorspronkelijke actrices (Maartje Nevejan stopte na Broos met acteren) en regisseuse Mijke de Jong een vriendinnenclubje opgericht en onderhielden ze een intensieve band met elkaar.

In 2011 kwam het verschrikkelijke nieuws dat Leonoor Pauw terminaal ziek was. Acht jaar daarvoor was ze behandeld voor borstkanker maar nu was de ziekte terug met uitzaaiingen in de longen en botten. Het was Adelheid Roosen die opperde om in Pauw’s laatste levensmaanden alsnog een vervolg op Broos te maken. Pauw stond, net als de rest van de cast, open voor het idee en zonder script (daar was simpelweg geen tijd voor) en met veel improvisatie begonnen in de opnamen in april 2011.

Tot hoe ver mag je als filmmaker gaan? Wanneer stopt fictie en neemt de bittere realiteit het over? En welke details van het stervensproces laat je zien? Het zijn niet de minste vragen die je jezelf kunt stellen bij het kijken naar Brozer. Een ongelooflijk intiem portret die meer de uitstraling van een documentaire dan dat van een drama heeft. De film start aanvankelijk nog met een verhaal waarin de actrices in character zijn maar gaandeweg slaat het om en spreken de actrices elkaar aan bij de voornaam. Vanaf dat moment verschijnen ook Pauw’s man en tienerdochters in de film en is de lijn tussen fictie en realiteit compleet verdwenen.

Ook voor De Jong moeten de opnamen een ware hel zijn geweest want ik geef het je maar te doen. Als filmmaakster hoop je op mooie shots, staat misschien de vormgeving wel centraal (Leonoor’s dans in een hagelwitte kamer is één van de hoogtepunten) maar moet je tegelijkertijd toezien dat één van je beste vriendinnen aan het wegkwijnen is. Je moet wel erg sterk in je schoenen staan en hetzelfde geldt natuurlijk voor de drie actrices die ook privé bevriend waren met Pauw.

Voor Brozer is er veel geïmproviseerd maar De Jong wilde haar actrices ook sturen. Zo kwam Adelheid Roosen op de eerste draaidag veel te laat binnen op de set terwijl de camera al aan het draaien was. Op aangegeven van de filmmaakster begroetten Roosen en Pauw elkaar als hun filmpersonages waarbij ze onbedoeld op de grond vallen. Pauw komt even niet meer op adem en piept er op los. Een treffende scène die spontaan ontstaan is dus.

Maar De Jong ging ook een grote stap verder door alleen Roosen te informeren dat ze vier lijkkisten had klaargezet waar de actrices in moeten gaan liggen. De reacties die hierop volgen, de vertwijfeling maar ook de afschuw zijn niet gespeeld maar volledig authentiek. Het moment van Pauw’s sterven is niet vastgelegd maar een waarschuwing vooraf is alsnog geboden. De camera heeft veel aandacht voor de verzorging en het opmaken achteraf terwijl tijdens de aftiteling een lied klinkt dat gezongen is door Pauw’s dochter. Het maakt Brozer tot een uniek maar tegelijkertijd zeer persoonlijk afscheid en het is aan de kijker om te bepalen of dat hij / zij dit wel wilt zien.

70

7 gedachtes over “Brozer

  • Riinyosa81 11 april 2016 / 16:47

   Nee dat klopt maar het vervolg is dan ook een bijzonder project dat je eigenlijk niet kunt vergelijken met Broos

   Like

 1. Ingeborg Bertens 12 april 2016 / 22:33

  Vond m beter dan Broos.
  Ik persoonlijk vond t laatste gedeelte erg “mooi” om te kijken, hoe erg t ook is om iemand af te zien takelen. Maar de rust die daarna om iemand heen hangt na t overlijden is zo puur en mooi….

  Like

  • Naar De Film 23 april 2016 / 19:16

   Dat was het zeer zeker ook. Alsof je naar een lange aflevering zit te kijken van Over mijn lijk. Weet me ook altijd wel te raken

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s