Broos


BroosJaar: 1997
Regie: Mijke de Jong
Cast: Marnie Blok, Lieneke le Roux, Maartje Nevejan, Leonoor Pauw, Adelheid Roosen

Het verhaal:
De ouders van vijf zusters zijn veertig jaar getrouwd; de dochters zijn in het familievakantiehuis samen gekomen om een video voor hen te maken. De bijeenkomst kent naast vrolijke hoogtepunten ook veel confrontaties. Vader blijkt ooit anderhalf jaar verdwenen te zijn geweest, een ‘geheim’ waar de dochters verschillende ideeën over hebben.Het oordeel:
Mijke de Jong kennen we als regisseuse van Bluebird (2004), Tussenstand (2007), Het zusje van Katia (2008) en Joy (2010). Bij het grote publiek raakte ze echter bekend met Broos (1997),

Broos betekende niet de eerste samenwerking van de cast aangezien de vijf dames eerder in het theater te zien waren met een voorstelling met dezelfde titel. Het theater leent zich bij uitstek voor een concept als dat van Broos. Het verhaal voltrekt zich grotendeels in één ruimte, de uiteenlopende personages staan garant voor confrontaties en als kers op de taart sluimert er nog een geheim aan de oppervlakte. Het belangrijkste verschil ten opzichte van de theaterversie is dat de homevideo (on)bewust dialogen registreert terwijl de actrices niet (zuiver) in beeld zijn.

Een familiereünie die gezellig van start gaat maar vroeg of laat toch ineens omslaat. Het is een beproefd concept en het werkt niet in het voordeel van Broos dat we het vaker en beter voorbij hebben zien komen. Een Festen (1998) is het bijvoorbeeld helemaal niet maar daarvoor zijn de perikelen ook niet saillant genoeg. De tegenstellingen van de zussen die lang niet allemaal met elkaar door één deur kunnen zijn uitvergroot maar werkt tot op bepaalde hoogte wel. Met name de confrontaties tussen Carlos (Roosen) en Leen (Nevejan) zijn de moeite waard.

Met een geringe speelduur van 80 minuten had het volstaan om de karakters voor zich te laten spreken maar blijkbaar vond men dat niet genoeg en wordt het plot teveel gestuurd. De film is duidelijk te verdelen in een aantal aktes en dat strookt niet met de documentaire-achtige setting die het oproept dankzij de alsmaar draaiende videocamera. Verder dan dat zul je bestand moeten zijn tegen veel dialogen die eigenlijk nergens over gaan en vrij hysterisch van aard zijn. De cast doet het echter prima en het was niet voor niets dat alle vijf de actrices een gouden kalf kregen uitgereikt voor Beste Actrice.

65

Advertenties

2 reacties op ‘Broos

    • Naar De Film 23 april 2016 / 19:15

      Ik ook niet terwijl deze wel een Gouden Kalf had gewonnen voor Beste Actrice(s). Pas na een interview nav Brozer ontdekte ik het bestaan van deze prent

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s