Snow White and the Huntsman

Snow WhiteJaar: 2012
Regie: Rupert Sanders
Cast: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin, Sam Spruell, Ian McShane, Bob Hoskins, Ray Winstone, Toby Jones

Het verhaal:
Snow White and the Huntsman hervormt het klassieke sprookje door meer achtergrondverhaal te geven aan Eric (Chris Hemsworth), de jager die door Ravenna wordt ingehuurd om Sneeuwwitje (Kristen Stewart) te vermoorden. Uiteindelijk weigert hij dit door te zetten en besluit hij haar mentor te worden.

Het oordeel:
Rupert Sanders maakte zijn regiedebuut met Snow White & The Huntsman die de gemoederen een aantal jaar geleden flink bezig hield. Niet vanwege de inhoud van de film maar wel door de affaire die de getrouwde Sanders had met hoofdrolspeelster Kristen Stewart.

Noem het een gebrek aan creativiteit maar de laatste jaren heeft Hollywood zich gestort op sequels en reboots waarbij ook de alom geliefde sprookjes niet gespaard blijven. In 2012 verscheen deze moderne bewerking van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Ditmaal geen brave Disney variant maar een gothic-achtig middeleeuws avontuur minus de welbekende zangpartijtjes. De leeftijdsclassificatie werd niet geheel zonder reden opgevoerd tot 12 jaar en ouder maar of dat genoeg is of de volwassen kijker tevreden te houden?

Sanders kreeg de beschikking over een enorm budget van 170 miljoen dollar en alhoewel het eindproduct dit prijskaartje niet helemaal rechtvaardigt ziet Snow White and the Huntsman er schitterend uit. Met name het meer dan imposante kasteel en het bos zijn fraai vormgegeven en een dezelfde kwaliteit zien we tevens terug in de special effects. Persoonlijk was ik erg benieuwd hoe de spiegel eruit zou zien en de insteek die hierbij gebruikt werd mag er best zijn. Visueel is de film om door een ringetje te halen; helemaal wanneer de belegering van het kasteel begint.

De verpakking mag dan wel (erg) mooi zijn, uiteindelijk gaat het toch om de inhoud en hier laat dit sprookje de nodige steken vallen. De film staat op eigen benen doordat het een aantal elementen net wat anders brengt maar het verhaal blijft grotendeels intact. Hierdoor is deze productie natuurlijk wel voorspelbaar en dan is een speelduur van 2 uur en 10 minuten aan de te lange kant. Doordat de afloop eveneens bekend is, is er tegelijkertijd vrijwel geen sprake van spanning en dat is iets wat ik als een groot gemis heb ervaren.

In hoofdrolspeelster Kristen Stewart schuilt zowel de kracht als de zwakte van Snow White. De makers hebben er wijs aan gedaan om geen overdreven klassieke schone te casten. Stewart’s Sneeuwwitje is een vrouw met haar op haar tand die moedig voorop in de strijd gaat. Een welkome afwisseling van het beeld dat de meesten van haar hebben maar tegelijkertijd stoorde ik me enorm aan haar depressieve gelaatsuitdrukkingen. Dat is min of meer het handelsmerk van Stewart geworden maar het maakt het zo moeilijk om sympathie te krijgen voor de leading lady. Nee, dan heb ik meer genoten van een schmierende Charlize Theron die het er dik bovenop legt maar er zeker mee weg komt.

60

2 gedachtes over “Snow White and the Huntsman

 1. Nostra 21 april 2016 / 21:50

  Een 6 vindt ik zelf te hoog voor deze film. Kristen Stewart was verschrikkelijk…leek maar één of twee gezichtsuitdrukkingen te hebben en haar speech wist totaal niet te inspireren…vond het een grote teleurstelling. Het vervolg dat nu in de bioscoop draait kijk ik wel als deze op VOD beschikbaar is.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 23 april 2016 / 19:14

   Kan die kritiek goed begrijpen. Was zelf ook niet bepaald onder de indruk van Stewart maar qua aankleding en visuele flair vond ik het best okay

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s