While We’re Young

While Were YoungJaar: 2014
Regie: Noah Baumbach
Cast: Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Amanda Seyfried

Het verhaal:
Josh (Stiller) was ooit een veelbelovende jonge documentairemaker, maar het lukt ‘m al tien jaar niet om z’n film af te maken. En inmiddels is hij ook niet jong meer. Een ontmoeting met de zorgeloze twintigers Darby (Seyfried) en Jamie (Driver) blaast het huwelijk van Josh en Cornelia (Watts) nieuw leven in.

Het oordeel:
Kicking and Screaming (1995) was een onderhoudend niemendalletje maar met zijn vierde film wist Noah Baumbach op mij een verpletterende indruk te maken met het scheidingsdrama The Squid and the Whale (2005). Met Margot at the Wedding (2007) en Greenberg (2010) werd dit niveau niet meer gehaald al kwam Frances Ha in 2012 nog akelig dicht in de buurt.

In de door hemzelf geschreven scripts grijpt Baumbach vaak terug naar volwassenen die moeite hebben met het opgroeien als volwassene. We zagen het al in zijn regiedebuut en alhoewel het niet altijd een prominente rol speelt loopt het wel als een rode draad door het werk van deze cineast. Wellicht komt het doordat Baumbach (46) ook niet meer de jongste is maar zijn favoriete onderwerp heeft niet eerder zoveel in de spotlights gestaan als in While We’re Young.

Het is niet dat Josh en Cornelia geen kinderen zouden willen maar het is er simpelweg nog niet van gekomen. Op een treffende wijze wordt ons duidelijk gemaakt hoe dit valt bij hun bevriende leeftijdsgenoten die wel aan gezinsuitbreiding zijn begonnen. Met enkele tragikomische situaties is Baumbach hier direct spijkers met koppen aan het slaan en het verhaal wint aan vaart wanneer de hoofdpersonen kennis maken met de twintigers Jamie en Darby. Voorzien van nieuwe (levens)lust groeit dit viertal in no time naar elkaar toe, nemen ze elkaars gewoonten over maar hiermee ontstaat net zo snel afstand met de vrienden van Josh en Cornelia.

Al de vooraf beschreven gebeurtenissen leiden tot een aangename indie die aan elkaar hangt van tragikomische situaties en vlotte dialogen. Spijtig genoeg kan ik dat niet zeggen van het tweede bedrijf waarin Baumbach veel te plichtmatig te werk gaat. De spontaan ontstaande vriendschap loopt (serieuze) deuken op, er valt nog maar bar weinig te lachen en het drama neemt de overhand. De personages worden dan meer uitgediept maar het nadelig effect hiervan is dat je als kijker realiseert dat geen enkel personage je sympathie verdient. Zonder uitzondering zijn het egocentrische typetjes die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Is dit dan hoe volwassenheid eruit ziet door de ogen van Baumbach?

Hoewel zeker het laatste half uur toch inboet aan kwaliteit mogen de filmmakers zich gelukkig prijzen met Ben Stiller in de hoofdrol. Stiller als komiek kan ik minder waarderen maar in dit soort serieuze rollen zie ik hem graag spelen. Ook zijn vertolking van Josh is erg goed en met gemak speelt hij Adam Driver van het scherm. Amanda Seyfried’s aandeel is redelijk beperkt en Naomi Watts zet een degelijk optreden weg als Cornelia.

65

5 gedachtes over “While We’re Young

  • Riinyosa81 19 april 2016 / 20:15

   Fijn, dat wel maar gezien Baumbach’s reputatie toch wel wat meer van verwacht. The Squid and the Whale vind ik tot dusverre zijn beste film.

   Geliked door 1 persoon

   • De Protagonisten 19 april 2016 / 20:16

    Helemaal mee eens!

    Geliked door 1 persoon

 1. Nostra 21 april 2016 / 21:48

  Baumbach’s films heb ik steeds erg gemengde gevoelens bij…deze wilde bij mij niet echt landen…ondanks m’n eigen leeftijd herkende ik mezelf niet in Stillers personage en de humor was ook niet mijn ding.

  Geliked door 1 persoon

  • Naar De Film 23 april 2016 / 19:12

   Niet zijn beste maar ik heb me hier wel mee kunnen vermaken. Had echter wel beter vermeld

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s