To the Wonder

To the WonderJaar: 2012
Regie: Terrence Malick
Cast: Ben Affleck, Olga Kurylenko, Rachel McAdams, Javier Bardem

Het verhaal:
Neil denkt met Marina de vrouw van zijn dromen te hebben gevonden en belooft haar eeuwige trouw. Als twee jaar later de liefde wat verwatert, ontmoet Neil zijn oude vlam Jane (Rachel McAdams). De twee worden hopeloos verliefd en dat brengt Neil in een lastige positie. Marina twijfelt ondertussen aan haar liefde voor Neil en vraagt priester Father Quintana (Javier Bardem) om advies. Father Quintana is zelf in conflict met zijn geloofsovertuiging, hij voelt niet meer de toewijding die hij in de begindagen had.

Het oordeel:
De Amerikaanse regisseur Terrence Malick neemt ruim de tijd voor zijn projecten. Tussen Badlands (1973) en Days of Heaven (1978) zat nog maar 5 jaar maar daarna duurde het nog 20 jaar alvorens de wereld kennis kon maken met The Thin Red Line (1998). Ook tussen zijn daarop volgende films (The New World en The Tree of Life) zaten lange periodes van droogte. Malick adepten hoefden na deze laatste film niet lang te wachten want To the Wonder verscheen al een jaar na The Tree of Life.

Ik ben in ieder geval niet één van die mensen die met smart zat te wachten op Malick’s nieuwste. Net als bij David Lynch het geval is kan ik de films van Malick maar moeilijk waarderen en To the Wonder bevestigd nogmaals dat dit soort films niet aan mij besteed zijn. Het werk van Malick vind ik vaak te abstract, veel te zweverig van aard en onnodig lang duren. Facetten die in To the Wonder sterk vertegenwoordigd zijn in Malick’s minst toegankelijke film tot op heden.

Dat ik er toch in ben geslaagd om To the Wonder niet voortijdig uit mijn DVD speler te halen is toe te schrijven aan het schitterende camerawerk van Emmanuel Lubezki. Fijnproevers van de betere cinema weten dan wel een beetje wat ze mogen verwachten en het goede nieuws is dat Lubezki een eigen stempel op dit project wist te drukken. De camera glijdt over desolate vlakten, draait net zoveel rondjes als haar personages en zwiert vol passie door huizen. Zonsop- en ondergangen krijgen door Lubezki iets magisch en achteraf is de teleurstelling groot; dit soort werk had een veel betere film op moeten leveren.

Diegenen die op zoek zijn naar een luchtig romantisch drama mogen doorlopen want To the Wonder bewandeld alles behalve de platgereden paden van dit subgenre. Het is een film die gekenmerkt wordt door een nadrukkelijk aanwezige voice over en zeer spaarzaam ingezette dialogen. Malick schreef voor zijn cast wel uitgebreide dialogen maar vroeg zijn hoofdrolspelers om de gemoedstoestanden vooral uit te beelden. In Malicks wereld leidt dit ertoe dat we Olga Kurylenko talloze pirouettes maken wanneer ze gelukkig is. Mede door de fijne cast visueel prima maar inhoudelijk stelt het enorm teleur.

Door het gebrek aan dialogen blijft de driehoeksverhouding in het luchtledige hangen en krijg je als kijker maar weinig binding met de hoofdpersonen. Een subplot focust zich op een priester die worstelt met zijn eigen geloofsovertuiging maar dit segment voelt helemaal geforceerd aan. Ook op dit gebied gebeurd maar bar weinig en worden de existentiële themas helemaal niet benut. To the Wonder kan het beste beschouwd worden als een state of mind want door een gebrek aan een sluitend plot kun je dit allesbehalve een traditionele film noemen.

50

Een gedachte over “To the Wonder

  1. Nostra 11 mei 2016 / 09:20

    Na Tree of Life heb ik besloten dat ik geen films meer van hem hoef te zien (en zoals jij heb ik hetzelfde met Lynch). Dus deze ga ik ook links laten liggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s