Beauty and the Beast (1991)

Beauty and the BeastJaar: 1991
Regie: Gary Trousdale & Kirk Wise
Cast: Paige O’Hara, Robby Benson, Richard White

Het verhaal:
Een prins wordt door een heks door zijn slechte gedrag in een beest veranderd. Om weer een mens te worden moet hij zorgen dat er iemand op hem verliefd wordt. Belle komt in de handen van het Beest en hij houdt haar gevangen. Maar toch bloeit er iets tussen hen op.Het oordeel:
Indertijd was ik één van die gelukkigen die Beauty and the Beast in de bios heb gezien en er volledig door werd betoverd. Toen de film onlangs op Netflix verscheen stond ik dan ook te popelen om mijn zoontje kennis te laten maken met Belle en het Beest.

Het duurde niet lang voordat mijn zoontje helemaal in de film meegezogen werd maar ik had niet verwacht dat deze animatiefilm 15 jaar na dato nog steeds als een huis zou staan. Beauty and the Beast heeft nog steeds alles in huis wat een ouderwetse Disney film zo goed maakt; een magisch verhaal, een hoofdpersonage met wie je jezelf makkelijk kunt identificeren, grappige bijfiguren, een sfeervolle setting en muzikale intermezzo’s om het kijkplezier te vergroten.

Maar waar de vele liedjes in hedendaagse animatie stroperig aan zullen voelen valt het in deze film helemaal op zijn plaats. Met 25 minuten aan muziek een niet te onderschatten onderdeel dat uitstekend werkt, zelfs op de spaarzame momenten dat Belle zelf niet in beeld is. Tijdens de liedjes zijn de details talrijk want naast dat deze allemaal wel een boodschap verkondigen is het leuk om te zien dat Belle de enige is die een blauw kledingstuk draagt. Dit om nogmaals te benadrukken dat de bevallige jongedame uit de toon valt bij haar dorpsgenoten.

Naast de muziek zijn ook de nevenpersonages erg belangrijk voor het success van deze klassieker. Een klok, een kandelaar en een theepot. Het was een gouden tijd waarin Disney nog in staat was om van deze objecten zeer innemende personages te maken. Rap van tong en uiterst charmant. Dat deze verfilming van het Franse sprookje La Belle et la Bête best vrij is mag als een kritiekpuntje worden gezien waar wel erg makkelijk overheen te stappen is. Beauty and the Beast is een tijdloze Disney classic die nog jarenlang de harten van jong en oud zal gaan veroveren.

80

Advertenties

4 reacties op ‘Beauty and the Beast (1991)

 1. Daan Kusen 6 april 2016 / 21:37

  Die Disney klassiekers blijven geniaal. Hoe hard ze het ook proberen, die sfeer halen ze nooit meer terug. Hoe goed Up of Tangled ook wordt gevonden.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 10 april 2016 / 07:38

   Ergens heb je hierin zeker wel gelijk maar ik vind het moeilijk om een good ol Disney te vergelijken met een hedendaagse Pixar.

   Liked by 1 persoon

 2. Renzo - Filmportaal 7 april 2016 / 16:40

  Echte klassieker! Leuk dat je zoontje er ook zoveel plezier aan beleeft heeft.

  Liked by 1 persoon

 3. Nostra 11 mei 2016 / 09:18

  Echt eentje die ik weer eens moet herkijken, is echt heel lang geleden sinds ik deze zag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s