Hoofd vol dromen

Hoofd vol dromenJaar: 2015
Regie: Marinka de Jongh

Het verhaal:
Anne Fee (10) woont met haar ouders en broertje in een huis met acht verstandelijk beperkte mensen, een zogenaamd Thomashuis. Met twee van hen, Bob (24) en Olivier (25), droomt ze er hardop van later wereldberoemd te worden. En het blijft niet bij dromen, want samen besluiten ze een band te vormen. Over twee weken is er een buurtbarbecue en zij zijn de hoofdact.

Het oordeel:
Marinka de Jongh’s afstudeerfilm Mijn lieve kankerhond beviel mij dermate goed dat ik ook benieuwd was geworden naar haar latere werk. Zo verscheen vorig jaar in het kader van Z@pp Echt gebeurd de korte jeugdfilm Hoofd vol dromen.

Voortgekomen uit onvrede jegens het aanbod van woonruimtes voor verstandelijke gehandicapten bedacht Hans van Putten in 2001 het concept van Thomashuizen. Huizen die woonruimte bieden aan 8 verstandelijke gehandicapten en geleid wordt door een vast echtpaar met een professionele achtergrond op het gebied van gehandicaptenzorg. Eind 2014 was de formule al zo succesvol dat er 112 Thomashuizen overeind stonden.

Anne Fee woont met haar ouders in zo’n Thomashuis alwaar de levenslustige meid vooral haar medebewoners bezig houdt met allerlei spelletjes. Het zal de kijker direct opvallen dat de 10-jarige protagoniste veel te wijs is voor haar leeftijd en dat lijkt alleen maar een logisch gevolg te zijn van de omstandigheden waarin ze leeft. Niet dat bij mij de indruk bestond dat dit meisje niet gelukkig is, integendeel zelfs. Anne Fee is een heerlijke spontane meid en geholpen met de energieke beeldtaal is Hoofd vol dromen vooral een aangenaam en kleurrijk tussendoortje geworden.

De overall look ervan is dromerig en dat past natuurlijk goed bij de titel Hoofd vol dromen. Deze verwijst naar de gesprekken die Anne Fee heeft met haar collega muzikanten van een gelegenheidsbandje. Ze praten, zingen en fantaseren erop los over hoe hun levens er later uit komen te zien. Het optreden tijdens de buurtbarbeque waar zo naar uit gekeken wordt is erg leuk om te zien. Hoofd vol dromen is een feelgood short voor alle leeftijden.

70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s