Deze zomer is van mij

Deze zomer is van mijJaar: 2015
Regie: Marinka de Jongh

Het verhaal:
 Joep (18), Anouska (23) en Ciska (21) gaan op een begeleide jongerenreis naar het zonnige feestoord Blanes. Ze hebben een licht verstandelijke beperking en vinden het spannend om voor het eerst zonder ouders op vakantie te gaan. Maar eenmaal in Spanje aangekomen, ervaren ze een vrijheid die ze thuis niet hebben. Tijdens de strandvakantie probeert Joep voor het eerst van zijn leven een ‘shotje’ en daagt Ciska zichzelf uit om losser te worden.

Het oordeel:
Op 31 januari werd rond middernacht onder de vlag van 3Doc de documentaire Deze zomer is van mij uitgezonden. Deze short viel bij het publiek zo goed in de smaak dat er nu een extended versie ervan in omloop is gebracht.

Zonder ouders op vakantie, teveel drinken, te weinig daglicht zien en intense, sociale contacten met het andere geslacht onderhouden. Voor nagenoeg iedereen een zeer herkenbaar beeld maar tegelijkertijd uitspattingen die niet voor allen zijn weg gelegd. Maak kennis met Joep, Anouska en Ciska. Drie jongeren die met elkaar gemeen hebben dat ze een lichte verstandelijke beperking kennen, beschermend zijn opgevoed maar bovenal zelf hunkeren naar zelfstandigheid. Het drietal staat op de vooravond om met een stichting en een aantal leeftijdsgenoten voor het eerst zonder ouderlijk gezag op vakantie te gaan.

Marinka de Jongh volgde het drietal tijdens hun verblijf in Blanes en als filmmaker moet je je vak goed verstaan om te voorkomen dat de hoofdfiguren lijdend voorwerpen worden. Je ontkomt er namelijk niet aan dat het drietal door hun eigen gedrag in komische situaties belanden. Grappig is bijvoorbeeld Anouska’s reactie wanneer ze hoort dat ze alleen maar handjes vast mag houden wanneer ze verliefd wordt maar ook Ciska’s avontuur in een discotheek met een roos is een genot om naar te kijken.

Op komisch gebied is het echter Joep die de kroon spant en de harten van de kijkers veroverd. Zo denkt meneer genoeg te hebben aan 2 t-shirts voor een 10 dagen durende strandvakantie, zoekt hij direct op de eerste avond uit hoe hij het snelste drunken kan worden en is de verliefde Don Juan heerlijk aan het stuntelen wanneer hij verliefd wordt op Anouska. Het ongemakkelijke gesprek, waar overigens heel de groep bij aanwezig is, is grappig maar tegelijkertijd pijnlijk en confronterend.

Met dit soort momenten slaat De Jongh spijkers met koppen en laat ze zien dat Deze zomer van mij een diepgaand portret is. De sympathie van de kijker wordt door de innemende protagonisten direct gewonnen maar je weet dat het goed zit wanneer de climax je ook weet te raken. Vooral Joep heeft het ontzettend moeilijk met de naderende terugreis en dat liet mij ook niet onberoerd. Niet slecht voor een documentaire die slechts 38 minuten telt. Het enige wat ik als een gemis heb ervaren is dat de speelduur te kort was. Deze docu had wat mij betreft een stuk langer mogen duren.

80

2 gedachtes over “Deze zomer is van mij

 1. Nostra 4 april 2016 / 10:05

  Leuk om te zien dat je nu regelmatig ook documentaires reviewt…en ook nog vaak die ik nog niet gezien heb 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 10 april 2016 / 07:41

   Ik doe mijn best en als je zo eens door het aanbod van NPO scrollt kom je genoeg interessante titels tegen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s