Bloed, zweet & tranen


Jaar: 2015Bloed Zweet en Tranen
Regie: Diederick Koopal
Cast: Martijn Fischer, Hadewych Minis, Fedja van Huêt, Raymond Thiry, Marcel Hensema, Matheu Hinzen

Het verhaal:
André Hazes is acht jaar oud als Johnny Kraaijkamp hem ontdekt op de Albert Cuypmarkt: een ster is geboren. De film handelt over drie cruciale fases in Hazes’ leven: zijn jeugd in de jaren 60, de jaren 80 en zijn doorbraak en zijn laatste levensjaar.Het oordeel:
Diederick Koopal leverde in 2012 een alleraardigst regiedebuut af met De Marathon (2012) en Bloed, Zweet & Tranen is zijn tweede film. Naast de regie nam hij voor deze film ook het scenario voor zijn rekening.

André Hazes is een fenomeen in eigen land. Is en niet was want nog steeds vind ik het erg bijzonder dat de volkszanger na zijn dood veel geliefder was dan daarvoor. De massa hysterie rondom zijn herdenking in de Amsterdam Arena staat nog op mijn netvlies gebrand en pas na zijn overlijden kwamen de meeste artistieke successen. Hazes overleed in 2004 en het is opmerkelijk dat pas 11 jaar na dato een film over hem verschijnt. Een musical in de vorm van Hij Gelooft in Mij (2012 – 2015) was er al wel en net als in die productie nemen Martijn Fischer en Hadewych Minis de hoofdrollen voor hun rekening.

Dat brengt ons bij het hoogtepunt van Bloed, Zweet & Tranen want Martijn Fischer zet een zeer goede hoofdrol weg. Niet alleen vertoont hij uiterlijke gelijkenissen met de beroemde Amsterdammer, vaak heb je het gevoel dat je naar de echte Hazes zit te kijken. Zijn woede uitbarstingen, zijn innemende voorkomen maar ook zijn talrijke slechte momenten wanneer hij worstelt met zijn eigen demonen. Van Fischer werd veel verwacht en hij komt tegemoet aan de verwachtingen. Zijn optreden weegt zo zwaar dat een kijkbeurt volledig gerechtvaardigd is.

Hoewel Fischer de rol zich helemaal eigen maakt komen zijn vocale kwaliteiten niet in de buurt van die van Hazes. Om die reden is het spijtig dat Fischer toch alle nummers heeft ingezongen en dat er geen gebruik gemaakt is van de originele opnamen. Een ander gegeven wat de film niet goed doet is het verhaal dat opgedeeld is in drie tijdsperiodes. Hier hoeft niets mis mee te zijn maar er wordt veel te vaak geschakeld tussen heden en verleden. Net iets te vaak wordt je uit het verhaal getrokken en teveel ligt de focus op de worsteling met zichzelf. Veel beelden van zijn succesvolle carrière blijven achterwege waardoor het voor de leek onduidelijk wat Hazes nu zo populair maakte.

Het grootste bezwaar wat ik heb ervaren heeft te maken met de geloofwaardigheid. Het is een algemeen bekend feit dat filmmakers ook bij autobiografische films vaak een loopje nemen met de realiteit maar in Bloed, Zweet & Tranen breekt dit de film op. Dit alles heeft te maken met de manier waarop Rachel Hazes hier wordt neergezet. Als een plichtsgetrouwe vrouw die altijd voor haar man klaar staat, nooit ruzie maakt, het beste met André voor heeft en geen enkele misstap begaat. Het staat buiten kijf dat Rachel zelf een hele dikke vinger in de pap moet hebben gehad tijdens de opnamen.

Zo zijn er eveneens cruciale gebeurtenissen uit het leven van André die de revue nooit passeren. Zijn eerdere twee huwelijken worden nergens genoemd en hetzelfde geldt voor de kinderen die uit die echtelijke verbintenissen voortkwamen. Ongetwijfeld wederom door toedoen van Rachel en door dit soort acties voelt Bloed, Zweet & Tranen niet als een compleet document. Over de gehele linie gezien is deze Nederlandse film best de moeite waard en vervelen doet de film nooit. Een hele grote verdienste van Martijn Fischer.

Bloed, Zweet & Tranen is momenteel te zien op Film1.

65

2 gedachtes over “Bloed, zweet & tranen

    • Riinyosa81 3 april 2016 / 00:02

      Persoonlijk heb ik helemaal niets met de muziek van Hazes en gelukkig wordt je ook niet doodgegooid met zijn gehele oeuvre. Voor een leek die geen fan van hem was daarom zeker wel te doen. Het is alleen geen mustsee.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s