Batman v Superman: Dawn of Justice

BatmanJaar: 2016
Regie: Zack Snyder
Cast: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot

Het verhaal:
De mensheid maakt zich zorgen over de ongecontroleerde handelswijze van Superman, na een verwoestende actie in Metropolis. Dit baart de bevolking van Gotham City ook zorgen. Batman komt poolshoogte nemen in Metropolis. De twee superhelden raken in een heftige strijd verwikkeld. Al snel dreigt er opnieuw een dag des onheils, veroorzaakt door de schurk Lex Luthor. Batman en Superman zullen hun meningsverschil aan de kant moeten zetten om een nieuwe ramp te voorkomen.

Het oordeel:
De films van Zack Snyder laten zich kenmerken door schitterende special effects in een even zo bijzondere wereld. 300 (2006), Watchmen (2009) en Sucker Punch (2011) zijn hier prima voorbeelden van. In 2013 blikte Snyder Man of Steel in en de samenwerking met Warner Bros. beviel zo goed dat hij opnieuw op de regiestoel mocht plaats nemen voor Batman v Superman.

Of dat we een film goed vinden of niet hangt vaak samen met de verwachtingen die we er van tevoren van hebben. Zelden werd dat zo duidelijk gemaakt aan de hand van de eerste draaiweek van Batman v Superman. Kijkend naar de reacties van de eerste bezoekers zijn er velen die (enorm) negatief zijn over deze productie. En dan waren er nog bioscoopgangers wiens verwachtingen dermate waren bijgesteld dat ze zich redelijk tot goed vermaakt hebben bij dezelfde film. Tot die laatste groep behoort ondergetekende die de film pas gisteren zag.

Hiermee claim ik niet dat Batman v Superman een hedendaagse klassieker is geworden want dat is het bij lange na niet geworden. Daarvoor doet Snyder’s nieuwste teveel fout en één van die elementen die heel veel ergenis wist op te roepen draagt de naam Lex Luthor. Doorgaans ben ik wel gecharmeerd van het spel van Jesse Eisenberg maar ditmaal draaft hij veel te ver door en probeert hij opzichtig het succes van Heath Ledger te evenaren. Hij faalt jammerlijk en de Lex in deze kaskraker is toch niet dezelfde Lex die me nog bij staat van de comics. Te overdreven aanwezig en vaak had ik geen idee wat zijn personage nu wilde zeggen.

Ook werd ik niet bepaald warm van de overdaad aan special effects. In een superheldenfilm wellicht onvermijdelijk maar het laatste half uur dat gedomineerd wordt door een overbodig eindgevecht is een dooddoener. En dan te bedenken dat het schepsel van Lex Luthor er ongelooflijk nep uit zag. Wat was het eigenlijk voor monster? Verhaaltechnisch laat Batman v Superman eveneens de nodige steken vallen. De actie is niet goed genoeg gedoseerd en ineens verschijnt als een donderslag bij heldere hemel Wonder Woman ten tonele. Ik weet dat er een oorspongsfilm op komst is maar om nu helemaal niets met dit personage te doen qua introductie is ook zo’n gemis.

Batman v Superman doet heel wat zaken fout maar daar staat tegenover dat net zoveel ballen de goede kant op vallen. Het grootste wapenfeit komt in de vorm van Ben Affleck die door velen jaren geleden is afgeschreven maar als The Caped Crusader moeiteloos weet te overtuigen. Het is direct de meest duistere Batman die we ooit hebben gezien en met zijn afgetrainde lijf, robuuste stem en vooral gedesillusioneerde gemoedstoestand een genot om naar te kijken. Min of meer hetzelfde gaat op voor Jeremy Irons die op prima wijze invulling geeft aan de rol van butler Alfred.

De uiteindelijke confrontatie tussen de twee superhelden ziet er goed uit en komt overtuigend over. Dat had ik aanvankelijk niet gedacht want hoe zou een rijkeluiszoon met gadgets de aanval van een alien kunnen weerstaan maar die twijfel werd aardig de kop ingedrukt. Ook sterk vond ik de openingsakte waarin de frustratie en het onvermogen van Bruce Wayne van het scherm spat. Aangezien het mijn alltime favorite superheld is juich ik harder voor de vleermuis en het is spijtig dat we niet meer van hem te zien kregen. Al met al smaakte Batman v Superman redelijk. Niet de meesterlijke film waar we op hoopten maar dankzij bijgestelde verwachtingen voor mij persoonlijk alsnog goed te doen.

70

10 gedachtes over “Batman v Superman: Dawn of Justice

  1. Nostra 1 april 2016 / 19:51

    Het ding is dat ik van tevoren eigenlijk lage verwachtingen had van deze film en er aan deze verwachtingen werd voldaan. Geen film die ik nog een keer hoef te zien. Gelukkig heb jij er meer plezier aan beleefd 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Riinyosa81 2 april 2016 / 23:59

      Ik ga hem denk ik nog wel een keertje kijken maar wel wanneer deze op BluRay beschikbaar is. Mijn zoontje zou heeeel graag de twee superhelden tegen elkaar willen zien vechten.

      Like

  2. Daan Kusen 1 april 2016 / 21:03

    Ik hoor van alle kanten dat Affleck’s Wayne / Batman ook het beste uit die film was.

    • Riinyosa81 3 april 2016 / 00:00

      Dat is het ook zeker. Het goede nieuws is dan ook dat hij als Batman tevens een standalone film zal gaan krijgen. Ik ben daar dan wel heel benieuwd naar.

      Like

  3. Wilco Born 2 april 2016 / 01:13

    Toprecensie. Niets over te zeggen. Amen. Je hebt gelijk over verwachtingen. Dat is het voordeel van het zien nadat de recensies uitkomen. Ik heb ze speciaal ontweken en ben erg gevoelig voor het verhaal en de logica ervan 😉

    Geliked door 1 persoon

      • Wilco Born 3 april 2016 / 00:03

        Gelukkig, al heb ik zelf de neiging om mij te beïnvloeden aan die eindoordelen door er mee eens te zijn of ertegen te zijn.

        Geliked door 1 persoon

      • Riinyosa81 3 april 2016 / 00:11

        Dat is jammer dat je daardoor beïnvloed wordt. Ik stel mijn verwachtingen wellicht bij maar iedereen heeft toch zijn eigen smaak. Ken ook genoeg films die ik goed vind maar door de meesten afgeserveerd worden

        Geliked door 1 persoon

  4. Gwen 6 april 2016 / 21:26

    Dat is de meest positieve recensie die ik van BvS heb gelezen tot nu toe. Ik kijk de film wel een keer via VOD. 🙂

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie