De Mooiste Marathon

Mooiste marathonJaar: 2016
Regie: Geertjan Lassche

Het verhaal:
Michel Butter, de derde Nederlander ooit die een marathon onder 2 uur en 10 minuten heeft gelopen, wordt al 15 jaar getraind door Guido Hartensveld. Samen kenden ze vele hoogtepunten, totdat Michel in 2013 door een zware blessure wordt geveld. Samen met zijn coach knokt hij zich terug, zowel fysiek als mentaal. De Amsterdam Marathon moet het sluitstuk worden van een lang proces, met een come back van Michel aan de top en een kwalificatie voor de Olympische Spelen als beloning.Het oordeel:
Regisseur en journalist Geertjan Lassche voelt zich wel thuis in de wereld van de (top)sport. Zo verkende hij al eerder het bergbeklimmen (Hemelbestormers) en wielrennen (Thomas Dekker). Voor zijn nieuwste project zoomde hij in op het marathon lopen.

Een goede docu moet het in zich hebben om kijkers voor zich te winnen die weinig tot niets met het onderwerp hebben. Zo is uw schrijver helemaal niet geïnteresseerd in de wereld van het hardlopen, laat staan die van het marathonlopen. De naam van Michel Butter kwam mij dan ook niet bekend voor terwijl hij wel de 3e Nederlander is die ooit onder de magische grens van 2.10.00 heeft gelopen. Ik zit aan de buis gekluisterd wanneer Butter terug denkt aan 2012 en zijn ideale race visualiseert.

In 2013 raakte Butter zwaar geblesseerd en naar eigen zeggen was hij pas in januari 2015 volledig klaar met revalideren. Dat is maar goed ook aangezien dat jaar volledig in het teken zal staan van de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio. Wat we leren is dat er door NOC*NSF een strakke tijdslimiet wordt gehanteerd van 2.11.00 en dat er blijkbaar een verschil bestaat tussen de verschillende continenten. Zo volstaat het in een aantal andere landen om zich met 2.13.00 te kunnen kwalificeren. Wat ik als leek dan wel als een gemis heb ervaren is dat er niet wordt uitgelegd waar deze verschillen nu vandaan komen.

Het is een minpunt waar je makkelijk overheen kunt stappen aangezien De Mooiste Marathon weg kijkt als een thriller. Gedurende het verloop van de docu zien we beelden van de marathon van Amsterdam waarbij de tussentijden de pijlers vormen qua spanningsopbouw. Deze beelden worden afgewisseld met enkele flashbacks en diepte interviews met Butter en zijn coach. Lovenswaardig is dat Butter zelf hierbij niet gespaard is gebleven want door een aantal uitspraken (ik heb geen vrienden buiten de sport) is hij niet de meest sympathieke persoon.

Aan de andere kant benadrukt Lassche ook de keerzijde van topsport en zien we wat je allemaal moet laten om de top te bereiken. Het kan een eenzaam bestaan zijn maar het is wel een leven waar Butter zelf met volle overgave voor kiest. De Mooiste Marathon is hiermee een mooie samensmelting van wedstrijdbeelden en interviews die het beste tot zijn recht komt als je de afloop van te voren nog niet weet. Dat Butter de marathon niet zal winnen mag geen verrassing heten (zoals altijd een Afrikaans onderonsje) maar of dat hij Rio haalt blijft tot de laatste 5 minuten spannend.

De Mooiste Marathon is nu te zien via Uitzending Gemist / NPO

80

Advertenties

2 reacties op ‘De Mooiste Marathon

 1. Nostra 1 april 2016 / 19:58

  Ik zat laatst te zappen en toen zag ik ‘m langskomen, maar het sprak me onvoldoende aan om er naar te kijken. Toch fijn om te horen dat het een goede documentaire geworden is.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 3 april 2016 / 00:07

   Jammer om te horen want heb hier, zoals je kunt zien, erg van genoten. Temeer ook omdat ik de afloop ervan niet kende.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s