A Most Violent Year

A Most Violent YearJaar: 2014
Regie: J.C. Chandor
Cast: Oscar Isaac, Jessica Chastain, Elyes Gabel, Albert Brooks, David Oyelowo

Het verhaal:
1981, New York. Een jaar met een van de hoogste criminaliteitscijfers uit de geschiedenis van de stad. Gedurende de winter proberen een immigrant en zijn familie hun bedrijf uit te breiden en al het omringende gevaar, waaronder corruptie, te omzeilen met het risico alles te verliezen wat ze hebben opgebouwd.Het oordeel:
J.C. Chandor ontpopt zich steeds meer als een even veelzijdige als getalenteerde regisseur. Hij debuteerde in 2011 met het sterke Margin Call om daarna iets totaal anders te doen met het eenzame drama All is Lost (2013).

De titel van Chandor’s derde speelfilm verwijst naar het meest hectische en gewelddadige jaar waarin Abel Morales zich bevind. Met meer dan 120.000 overvallen en 2.100 moorden was New York in 1981 niet de wereldstad zoals we die nu kennen. Het is in deze periode dat de eerlijke zakenman het rechte pad wil blijven bewandelen ondanks dat hij wordt tegen gewerkt door de overheid, zijn vrachtwagens aan de lopende band worden gestolen en hij ook nog eens de concurrentie te slim af wil zijn.

Met een uitgangspunt als deze in combinatie met de torenhoge misdaadcijfers heeft A Most Violent Year alle ingrediënten in huis voor een sfeervolle maffiafilm maar deze titel bied allesbehalve hetgeen wat je zou mogen verwachten. Wat het wel is, is een fascinerend portret van de eigenaar van een handelsonderneming die constant zijn best wil blijven doen om op het rechte pad te blijven. Normen en waarden zijn zaken die Abel niet makkelijk zal verloochenen ondanks dat vanuit alle hoeken de minder legale oplossingen binnen handbereik liggen.

Dit wil overigens niet zeggen dat Abel van onbesproken gedrag is en dat is maar goed ook. Het gevaar ligt op de loer dat dit personage te naïef weergegeven wordt maar op deze manier is het totaalplaatje helemaal in balans. Misschien interessanter dan zijn eigen zaak is zijn huwelijk met Anna. Eveneens een fascinerend personage die haar man met raad en daad bij staat maar er ook niet voor terug deinst mensen te manipuleren voor haar eigen gewin. De vele gesprekken tussen Abel en Anna vormen dan ook het kloppende hart van A Most Violent Year.

Op visueel vlak is de film er één om door een ringetje te halen. Het New York van 1981 bruist van de energie en ziet er zeer gedetailleerd uit. Van de kostuums tot set designs; het ziet er allemaal even mooi uit. Naarmate de speelduur vordert sturen de filmmakers aan op een twist die weliswaar niet wereldschokkend is maar dat maakt niet zoveel uit. Het is de bijzonder dreigende ondertoon wat opnieuw een sterke troef van deze film blijkt te zijn. Soms geplaagd door een trage vertelstructuur maar de onderhuidse spanningen zijn goed vertegenwoordigd.

Oorspronkelijk zou Javier Bardem de hoofdrol voor zijn rekening nemen maar toen hij uit het project stapte opperde Jessica Chastain of dat haar goede vriend Oscar Isaac in overweging genomen kon worden. Het blijkt een goede zet te zijn geweest want Isaac is in eerste instantie onherkenbaar en dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van zijn personage. Een schitterende rol. Chastain zelf is echter ook prima op dreef maar krijgt niet zoveel ruimte als Isaac om en blijvende indruk achter te laten.

A Most Violent Year is nu te zien op Film1.

80

5 gedachtes over “A Most Violent Year

  1. Nostra 1 april 2016 / 20:02

    Het duurde bij mij ook erg lang voordat ik Isaac herkende. Vond de film fantastisch en die langzame vertelstructuur paste erg goed bij de setting.

    Geliked door 1 persoon

  2. De Protagonisten 4 april 2016 / 16:53

    Dacht al dat ik gereageerd had, maar blijkbaar toch niet. Voor mij was dit de beste thriller van het voorgaande jaar. Isaac was echt onherkenbaar op het begin en droeg de film echt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s