The Passion of the Christ

The PassionJaar: 2004
Regie: Mel Gibson
Cast: Jim Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci

Het verhaal:
The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.Het oordeel:
Mel Gibson de acteur zullen de meesten ongetwijfeld wel kennen maar als regisseur geniet hij een stuk minder bekendheid. Als regisseur maakte Gibson tot op heden slechts 4 films maar hiervoor geldt wel dat ze de moeite waard zijn. Zo tekende hij in het verleden voor de regie van The Man Without a Face (1993), Braveheart (1995), Apocalypto (2006) en natuurlijk The Passion of the Christ (2004).

In de filmhistorie komen we weinig titels tegen die zo controversieel zijn als The Passion of the Christ. Ten tijde van de release buitelden critici over elkaar heen om de film met de grond gelijk te maken terwijl bioscoopbezoekers in twee kampen te verdelen waren. Zij die zich aansloten bij de negatieve kritieken en zij die (gematigd) enthousiast waren. Dat de film bijzonder luguber en bloederig was is dan wel weer een gegeven waar iedereen het over eens was.

De hamvraag is echter of dat de negatieve kritieken gegrond waren of dat men zich teveel heeft laten leiden door zaken die eigenlijk niet in de film terug te vinden zijn. In hoeverre werd hier de persoon Mel Gibson beoordeeld en niet de film zelf? Het grootste verwijt kwam voort uit de bewering dat The Passion antisemitisch zou zijn. Wordt de film hiervan beschuldigd of Gibson zelf van wie we weten dat diens vader ooit de Holocaust heeft afgedaan als een fabeltje. Ook Gibson is in dit opzicht niet helemaal van onbesproken gedrag.

Kijkend naar alleen de vertoonde beelden zie ik weinig redenen om The Passion of the Christ af te doen als antisemitisch. Wel is het zo dat de rol van de Joodse hogepriester Kajafas in de terechtstelling van Jezus aanzienlijk groter is dan in de Bijbel staat geschreven. Ook Pontius Pilatus is in dit opzicht een stuk vriendelijker en lijkt in de verste verte niet op de verschrikkelijke bestuurder die het vonnis uiteindelijk bekrachtigd. Maar om dat nu af te doen als antisemitisch? Zou The Passion in dit opzicht net zoveel stof doen opwaaien als er een andere, onbekende regisseur aan het roer zou staan? Ik denk het niet.

Van de kijker wordt verondersteld dat hij op de hoogte is van het bijbelse verhaal en Gibson reserveert weinig ruimte om zaken te verklaren. Het verhaal vangt aan in de tuin van Getsemane en al na een paar minuten wordt Jezus gearresteerd. Regelmatig komen korte flashbacks voorbij maar diegenen die niet bekend zijn met het verhaal hoeven weinig duiding te verwachten. Laat er namelijk geen misverstand over ontstaan; The Passion toont de laatste 12 levensuren van Jezus Christus. Niets meer maar zeker ook niets minder.

En deze laatste uren zijn afgrijselijk om naar te kijken. Ik doel hierbij niet op het cinematografische aspect (wat er overigens erg goed uit ziet) maar we op het feit dat The Passion al na een kwartier ontaard in een weerzinwekkende horrorfilm. Jezus wordt geslagen, bespuugd, belachelijk gemaakt, vernederd en vermoord. Een 15 minuten durende geseling, het opzetten van de doornenkroon en de feitelijke kruisiging zijn zo gedetailleerd en bloederig in beeld gebracht dat het nauwelijks om aan te zien is. Het excessieve geweld kent wel een afstotende werking want halverwege de film is de kijker zo murw gebeukt dat iedere vorm van emotionele empathie achterwege blijft. Een snoeiharde film maar wel één die het verdiend om gezien te worden.

70

7 gedachtes over “The Passion of the Christ

 1. Wilco Born 27 maart 2016 / 12:10

  Nu snap ik dat hele bloederige aspect wel, maar wat wil de film nu eigenlijk bereiken na de hele geseling?

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 28 maart 2016 / 11:27

   Het uitgangspunt is om de laatste 12 uur uit het lezen van JC te laten zien. Daar hoort de hele martelgang inclusief kruis en de kruisiging zelf ook bij. Ik denk niet dat de makers verder iets wilden bereiken.

   Geliked door 1 persoon

 2. Paul 30 maart 2016 / 15:26

  Haha spoiler alert spoiler alert Wilco! 🙂
  Oké, ik snap die ophef niet. Het is een prachtige film ALS je kijkt naar hoe deze in elkaar is gezet. Dat het afschuwelijke beelden zijn, ja. Dat is waar. Is het waargebeurd? Geen idee, ik was er niet bij. Overigens denk ik dat de makers wel iets meer wilde bereiken dan alleen de laatste 12 uur van Jezus in beeld brengen, want als er iets is dat de film goed laat zien is dat de mens een onbegrijpelijke en ongekende haat jegens zijn of haar medemens kan hebben. Iets dat ook sindsdien niet meer is veranderd.

  Geliked door 1 persoon

 3. Nostra 1 april 2016 / 20:08

  Heb deze film niet gezien omdat het me helemaal niets lijkt om zoveel marteling te zien….en helemaal zoals je het beschrijft dat het zo gedetailleerd is.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 3 april 2016 / 06:47

   Als je niet bestand bent tegen het grafische geweld dan is The Passion voor jou absoluut een no go. Je ziet letterlijk de vellen vlees hangen…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s