Soft

SoftJaar: 2006
Regie: Simon Ellis
Cast: Jonny Phillips, Matthew O’Shea, Michael Socha

Het verhaal:
Een vader en zoon komen ieder afzonderlijk in aanraking met een groep hangjongeren die de buurt terroriseren.

Het oordeel:
Aangestoken door het enthousiasme van De Filmkijker ben ik mezelf een beetje aan het oriënteren binnen de wereld van de korte film. Shorts die ik altijd heel gemakkelijk over het hoofd zag maar die vaak net zo goed kunnen zijn als een speelfilm van anderhalf uur. En dan heb ik het niet alleen over de shorts van Pixar Animation Studios.

Centraal in Soft staat een vader die na een werkdag thuis komt en zijn zoon met een gehavend gezicht aantreft. Hoe hij hier precies aan komt is niet geheel duidelijk maar daarover bestaat weinig onduidelijkheid wanneer de vader even later naar de buurtwinkel gaat om boodschappen te doen. Eenmaal daar aangekomen wordt hij geconfronteerd met het pesterige gedrag van een groep hangjongeren. De reactie van de vader blijkt een katalysator te zijn voor een escalerend conflict.

Ondanks de korte speelduur van 14 minuten doet Soft een hoop goede dingen. Om te beginnen legt het de problematiek vast van hangjongeren. Natuurlijk hebben deze opgeschoten jochies niet allemaal kwaad in de zin en in Soft is dat niet anders. De meesten laten zich meeslepen door het agressieve gedrag van hun leider ASBO maar daarmee praat je hun gedrag niet goed. Om het oogpunt vanuit de hangjongeren te onderstrepen heeft men deze shots opgenomen met een mobiele telefoon wat op zich een leuk gevonden stijlelement is.

Een andere sterke troef zijn de vragen die deze short weet op te roepen. Is het slim om de aanval te kiezen wanneer jij het doelwit bent? Doe je er wijs aan om een dreigend conflict te ontlopen of is negeren misschien de beste oplossing? Meer inzoomen op het plot zou teveel spoilers opleveren maar het eindresultaat mag er zeker zijn.

Soft is te zien via YouTube.

70

2 gedachtes over “Soft

  1. Nostra 27 maart 2016 / 12:04

    Leuk om te horen dat je je er ook iets meer in verdiept, er zijn genoeg korte goede films (en slechte ook haha), maar ze zijn wel leuk om zo af en toe tussendoor te kijken. Een soort filmsnacks dus 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Wilco Born 27 maart 2016 / 12:15

    Ik vind het een best toffe short, al is die vader echt een watje lol. Ik had de politie gebeld en ze geen aandacht gegeven of ze meteen laten zien dat ze niks tegen je kunnen doen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s