De Helleveeg

HelleveegJaar: 2016
Regie: André van Duren
Cast: Hannah Hoekstra, Hadewych Minis, Frank Lammers, Robert de Hoog, Benja Bruijning, Anneke Blok, Gijs Scholten van Aschat

Het verhaal:
In De Helleveeg maken we kennis met Albert Egberts (Benja Bruijning) en zijn tante Tiny (Hannah Hoekstra). Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf volwassen geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.Het oordeel:
Mariken (2000), Kees de Jongen (2003), De Bende van Oss (2011) en De Helleveeg (2016). Deze vier films werden allen geregisseerd door André van Duren maar wat deze titels nog meer met elkaar gemeen hebben is dat alle verhalen gesitueerd zijn in een lang vervlogen tijdsperiode.

Voor zijn nieuwste film bewerkte Van Duren zelf scenario dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden. De bestseller uit 2013 maakt onderdeel uit van de romancyclus De tandeloze tijd waarin hoofdpersoon Albert Egberts centraal staat. Als groot liefhebber van het werk van A.F.Th. van der Heijden had ik dit (op zichzelf staand) 5e deel binnen no time uit en was ik erg benieuwd naar deze verfilming. Ook al weet ik dat het boek vrijwel altijd beter is dan de film.

Ook voor De Helleveeg geldt dat het boek uiteindelijk beter is maar dat wil niet zeggen dat de film uitgelopen is op een teleurstelling. Vooraf had ik de grootste vrees dat het familiegeheim te vroeg op tafel zou komen maar ik vond het prachtig om te zien hoe Van Duren met de kijker blijft spelen. Hoewel Tiny aan de lopende band leugens verkondigd besef je wel dat er ooit iets ergs heeft plaats gevonden en de makers hebben er slim aan gedaan om dit mysterie zolang mogelijk intact te laten. Beetje bij beetje krijgt de kijker meer puzzelstukjes toegeworpen maar het duurt lang alvorens deze helemaal in elkaar past.

Dat Van Duren zijn tijd neemt om het verhaal te vertellen is absoluut geen belemmering. Met zijn 117 minuten voelt de film zelfs nog te kort aan omdat het verhaal uitgesmeerd is over een periode van 55 jaar. Het grootste verwijt wat je de makers nog zou kunnen maken is dat de tijdssprongen in de laatste akte elkaar te snel opvolgen en dat zegt alles over de kwaliteit van deze Nederlandse film. Het verhaal vangt aan in het Eindhoven van de jaren ’50 en de set designs in deze periode zien er fraai en gedetailleerd uit. Voor de wat oudere kijker ongetwijfeld een trip down memory lane maar bovenal bijzonder overtuigend.

Om de kijker duidelijk te maken in welke periode het verhaal zich nu bevind heeft Van Duren een doeltreffende opzet gehanteerd. Na iedere tijdssprong zien we de protagoniste op een klimrek klimmen waarna rechtsonder haar leeftijd vermeld wordt. Om niet heel de tijd gebruik te hoeven maken van andere acteurs kwam er heel wat grime aan te pas. Bij het ene personage werkt dit beter (Robert de Hoog) als de ander (Benja Bruijning) en dat is toch wel een gemis. In combinatie met de bij vlagen misgrijpende Brabantse accenten doet het wel afbreuk aan het eindresultaat.

Maar boven alles is De Helleveeg een karakterstudie van tante Tiny. Een listig, vuurspuwend, manipulatief en onredelijke vrouw die zich voortbeweegt als een olifant in een porseleinen kast. Niet in staat om echt lief te hebben en altijd uit op een nieuwe confrontatie. Een rol voorzien van vele lagen en dat is vrij uitzonderlijk voor actrices van deze tijd. Lang niet altijd ben ik overtuigd geweest van het talent van Hannah Hoekstra maar als Tientje Poets is ze fantastisch. Waar het ogenschijnlijk gemakkelijk is om een afkeer voor deze vrouw te koesteren geniet je als kijker van haar originele beledigingen en leef je met haar mee. Net als in de roman en dat is toch wel een prestatie die ik vooraf als onmogelijk had beschouwd.

80

9 gedachtes over “De Helleveeg

 1. Wilco Born 26 maart 2016 / 22:36

  Ik zag deze film op Pathé langskomen, kende hem verder niet. Jij hebt mij nieuwsgierig genoeg gemaakt om hem binnenkort daar eens te gaan kijken 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 26 maart 2016 / 22:40

   Er is inderdaad erg weinig reclame voor gemaakt en dan zie je De Helleveeg inderdaad snel over het hoofd. Viel me nog mee dat we vanochtend met 7 bezoekers in de zaal zaten

   Geliked door 1 persoon

   • Wilco Born 26 maart 2016 / 22:43

    Dat is wel jammer als het een prima Nederlandse film is. Ik snapte de film Knielen op een Bed Violen niet, hopelijk lijkt deze film in dat opzicht daar niet op

    Geliked door 1 persoon

   • Riinyosa81 26 maart 2016 / 22:45

    Die heb ik dan nog niet gezien maar aan de Helleveeg zelf valt verder niet veel te snappen

    Geliked door 1 persoon

 2. Ingeborg Bertens 26 maart 2016 / 22:57

  Wat heb ik genoten van deze film, HEERLIJK!!!
  En dat had ook zeker te maken met de dingen die ik voorbij zag komen, qua inrichting en kleding om dan te beseffen dat je in een bepaalde periode daadwerkelijk hebt geleefd en eea hebt meegemaakt…. Niets van “plaatjes”
  En ik houd van haar scherpe tong! 😊

  Geliked door 1 persoon

 3. Nostra 1 april 2016 / 20:09

  Hmmm, positief om te zien dat deze film zo’n hoge rating krijgt van je. Misschien maar een keer checken als hij beschikbaar is via VOD.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s