Ellis

EllisJaar: 2015
Regie: JR
Cast: Robert De Niro

Het verhaal:
Ellis vertelt het verhaal van de miljoenen migranten die begin vorige eeuw via Ellis Island naar de VS probeerden te reizen. Maar de film gaat ook over de migranten van nu.

Het oordeel:
Speelfilms, TV-series en documentaires domineren het huidige aanbod van Netflix maar tussen alle titels stuitte ik onlangs op deze 15 minuten durende short. In mijn optiek de beste productie waar Robert De Niro de laatste jaren zijn naam aan heeft verbonden.

Aangezien er in de short geen ruimte is voor de nodige uitleg is het wellicht raadzaam om vooraf te weten waar de titel naar verwijst. Ellis staat voor Ellis Island; het eerste publieke ziekenhuis van de USA waar een onuitputtelijke stroom immigranten tussen 1902 en 1930 medisch werden gekeurd. Wie niet gezond werd verklaard werd onherroepelijk terug gestuurd naar het land van herkomst.

Met die wetenschap volgen we grootheid Robert de Niro die het verhaal vertelt van één van de immigranten. In het sterk verwaarloosde gebouw begeeft de Amerikaanse acteur zich door de gangen terwijl aan de hand van anekdotes de gebeurtenissen van toen worden opgerakeld. Het besneeuwde landschap versterkt hierbij de droevige sfeer en ik begrijp heel goed waarom debuterend regisseur JR het als een vereiste zag dat het tijdens de opnamen moest sneeuwen.

Het is zonder meer een pakkend verhaal en de door Eric Roth (Forrest Gump, Insider) geschreven teksten hebben een haast poëtische ondertoon waarbij een enkele uitspraak zo op een tegeltje gezet kan worden. Ook de pianoklanken van Nils Frahm zijn uitstekend al is de soundtrack naar het einde naar mijn smaak te bombastisch. Het enige wat je de makers zou kunnen verwijten is dat Ellis veel te kort duurt. Gezien de rijke geschiedenis van het imposante gebouw lijkt het mij dat er genoeg verhalen te vertellen zijn en dat ervaar is toch wel als een gemis.

80

4 gedachtes over “Ellis

 1. Wilco Born 24 maart 2016 / 20:44

  Ellis had inderdaad wel wat langer mogen duren, denk niet dat het daardoor de magie zou hebben verloren.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 26 maart 2016 / 20:06

   Je ziet regelmatig dat een succesvolle short uitgebouwd wordt tot een docu / film van een avondvullende speelduur dus mijn hoop is nog niet vervlogen.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s