Reasonable Doubt

Reasonable DoubtJaar: 2014
Regie: Peter Howitt
Cast: Dominic Cooper, Samuel L. Jackson, Gloria Reuben

Het verhaal:
Na een fataal ongeluk, waarbij de dader is doorgereden, moet de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie, Mitch Brockden (Dominic Cooper), de verdachte Clinton Davis (Samuel L. Jackson) vervolgen voor de misdaad die hij heeft begaan. Mitch probeert de zaak te verwerpen wat vanwege onvoldoende bewijs ook lukt. Echter, na het proces, realiseert Mitch zich dat hij een verkeerde beslissing heeft gemaakt.

Het oordeel:
Peter Howitt leverde ooit een fraai regiedebuut af met het originele Sliding Doors (1998) maar zijn volgende films wisten dit niveau niet te evenaren. Antitrust (2001) werd te licht bevonden terwijl Johnny English (2003) en Laws of Attraction (2004) te flauw waren. Revancheert Howitt zich met Reasonable Doubt?

Zijn we als publiek inmiddels zo verwend met goede films dat we minder uitgewerkte verhalen niet meer kunnen waarderen? Die vraag doemde bij ondergetekende op na het zien van Reasonable Doubt. Een film die waarschijnlijk in de jaren ’80 en ’90 gretig aftrek zou vinden bij het publiek maar anno 2016 er niet meer mee weg komt.

Boosdoener in dit alles is het zwalkende script dat aan elkaar hangt van de clichés, toevalligheden, slordigheden en tenenkrommend slechte wendingen. Een medewerker van Justitie die een ongeval veroorzaakt, zelf de zaak mag behandelen en daarna de strijd aan moet gaan met de verdachte die ten onrechte is vrijgesproken. De kans dat dit in het echt gebeurd is natuurlijk bijzonder klein maar het is nog maar het startpunt van een thriller die door de ongeloofwaardigheden nooit spannend wil worden.

Aan plotwendingen bijvoorbeeld geen gebrek maar deze zullen de meesten van verre af aan zien komen. Zo ver zelfs dat het bijna als minachting van de kijker kan worden gezien als je in ogenschouw neemt hoe opzichtig men hier te werk is gegaan. En zo sleept Reasonable Doubt zichzelf voort richting een climax die verre van interessant is en nogmaals aan de jaren ’80 doet denken. Op dat moment tikt de speelduur slechts 78 minuten aan en dat verklaart misschien wel waarom de aftiteling maar liefst 12 minuten in beslag neemt.

Hoewel het script bijzonder zwak is zijn er ook nog wat positieve punten te melden. Hoofdrolspeler Dominic Cooper doet het bijvoorbeeld niet onaardig. Hij weet geen blijvende indruk achter te laten maar zorgt er in ieder geval voor dat je als kijker redelijk geïnteresseerd blijft. Verwacht niet al te veel van Samuel L. Jackson. Hij acteert voor zijn doen niet alleen heel ingetogen maar zijn aandeel blijft beperkt tot het toewerpen van boze blikken.

50

7 gedachtes over “Reasonable Doubt

 1. Wilco Born 22 maart 2016 / 08:00

  Het toewerpen van boze blikken is ondergewaardeerd. Denk maar aan de oude Clint Eastwood westerns zoals The Good, the Bad and the Ugly. Zat ook vol met heen en weer kijk scènes :p

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 26 maart 2016 / 19:58

   Samuel L. Jackson in Reasonable Doubt vergelijken met Good Ol Clint in The Good… Nee, gewoon, nee 🙂

   Liked by 1 persoon

 2. Nostra 22 maart 2016 / 10:48

  Heb deze niet gezien, maar zo te lezen kan ik deze dus beter links laten liggen tenzij ik echt zin heb in die negentiger jaren thriller vibe 😉

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 26 maart 2016 / 19:58

   Hey, laten we niet vergeten dat je ook erg hebt genoten van Bad Ass, dus…

   Like

   • Nostra 27 maart 2016 / 12:02

    Maar dat was een lekkere actiefilm met een knipoog….dat is dit denk ik niet…

    Liked by 1 persoon

 3. Paul 22 maart 2016 / 10:51

  Ik heb deze altijd overgeslagen en zo te lezen heb ik daar goed aan gedaan! 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s