Prins

PrinsJaar: 2015
Regie: Sam de Jong
Cast: Ayoub Elasri, Elsie de Brauw, Sigrid ten Napel, Freddy Tratlehner

Het verhaal:
In Prins draait het om de 17-­jarige Ayoub (Ayoub Elasri), die tot over zijn oren verliefd is op Laura (Sigrid ten Napel). Helaas is Laura al bezet. Terwijl hij op verschillende manieren probeert haar hart te veroveren, komt hij Kalpa (Freddy Tratlehner) tegen, een zware crimineel met een paarse Lamborghini Diablo. Onder invloed van Kalpa begint Ayoubs wereld uit elkaar te vallen.

Het oordeel:
Prins gaat de boeken in als het regiedebuut van Sam de Jong die zich hiervoor bezig hield met het maken van videoclips, korte films en korte documentaires. Steevast opererend vanuit Amsterdam-Noord werkte hij voor Prins opnieuw samen met grotendeels dezelfde cast. Een verzameling mensen die bestaat uit zowel jongeren van de straat als ook professionele acteurs.

Dat Prins anders is dan het gros van de Nederlandse cinema is een gegeven wat al duidelijk naar voren komt aan de hand van de openingsscène. Het uiteindelijk opblazen van een prullenbak krijgt iets magisch, de manier waarop Ayoub en zijn vrienden worden geïntroduceerd is erg fijn en constant hangt er een surrealistisch sfeertje omheen. Het is mooi te zien hoe men van alledaagse en simpele handelingen iets spannends weet te creëren en de hand van de regisseur hierin is van meet af aan zichtbaar.

Gaandeweg ontvouwt de film zich als een coming of age drama maar wel ééntje met een scherp randje en opgefokte stijl. Dat laatste komt voort uit de stampende soundtrack van Palmbomen die overheersend aanwezig is. In combinatie met evenzo afwijkend camerawerk (waarbij veel gebruik wordt gemaakt van close-ups) doet Prins regelmatig denken aan het stillistisch vormgegeven Drive (2011). Ook in Prins zien we veel shots die niet zouden misstaan als schilderij in een museum.

Over de verpakking zelf ben ik erg te spreken maar onder de streep gaat het wel om de inhoud. En diezelfde inhoud is hetgeen wat te wensen over laat. Een adolescent op weg naar volwassenheid en graag het stoere jongetje van de buurt wil zijn is een gegeven wat we vaker voorbij hebben zien komen. Verhaaltechnisch doet Prins niets origineels en dat is jammer. In dat opzicht gaat ook de hippe verpakking zich wreken aangezien zowel de hippe auto als diens maff eigenaar beiden niet in een film als deze thuis horen.

Het nadeel wat hier aan kleeft is dat Prins teveel op afstand blijft en je als kijker niet in verhaal weet te betrekken. Het lot van Ayoub is iets waar ik mezelf gedurende de gehele film niet druk over kon maken en dat is spijtig gezien het toch wel fraaie spel van hoofdrolspeler Ayoub Elasri. Daarom ben ik toch benieuwd wat er van Prins was geworden als men meer aandacht had besteed aan het verhaal zelf aangezien de laatste akte behoorlijk uit de bocht vliegt. Hier had veel meer in kunnen zitten.

65

Advertenties

9 reacties op ‘Prins

 1. Wilco Born 21 maart 2016 / 19:08

  Ik zit me voor te stellen hoe dat zou zijn, in het bezit van een paarse Lamborgini. Moet je daar trots op zijn of voor schamen?

  Liked by 1 persoon

 2. De Protagonisten 21 maart 2016 / 21:08

  Vond hem ook niet verkeerd, maar de diepgang ontbreekt een beetje.

  Liked by 1 persoon

 3. Nostra 21 maart 2016 / 21:51

  Wat zijn schots? 😉

  Anyway, had na alle lof meer van deze film verwacht en was een klein beetje teleurgesteld. Had graag meer gezien van Freddy Tratlehner, vond zijn karakter erg grappig.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 21 maart 2016 / 22:55

   Scherp, heel scherp. Freddy deed het inderdaad niet onverdienstelijk en had wel wat meer screentest mogen hebben. Jammer dat we hem richting het einde ook niet meer zagen.

   Like

 4. Ingeborg Bertens 24 maart 2016 / 00:11

  Was dit die film waarbij ik opeens wilde gaan slapen omdat ik m vanaf t begin al zo vreselijk vond? 😉
  Btw een paarse Lamborghini voor de deur? 😕

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s