Daredevil: Seizoen 2

DaredevilJaar: 2016
Creator: Drew Goddard
Cast: Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Jon Bernthal, Elodie Yung, Royce Johnson, Rosario Dawson

Het verhaal:
Na een allesbepalende confrontatie aan het einde van het eerste seizoen is Hell’s Kitchen één schurk armer maar dat betekent niet dat Daredevil het rustiger aan kan gaan doen. Problemen dienen zich ditmaal aan wanneer Frank Castle (The Punisher) ten tonele verschijnt terwijl Matt niet veel later een hernieuwde kennismaking beleefd met een oude vriendin.

Het oordeel:
De eerste samenwerking tussen Netflix en Marvel leidde tot de totstandkoming van Daredevil. Oorspronkelijk zouden Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist ieder een eigen serie krijgen waarna hun avonturen afgesloten zouden worden met The Defenders waarin deze superhelden allemaal samen komen. Dit plan staat nog steeds overeind maar het was niet de originele intentie om Daredevil een tweede seizoen te geven. De eerste reeks was echter dermate goed ontvangen dat er toch groen licht kwam voor een vervolg.

Razend benieuwd naar de kwaliteit ervan was ik me er ook bewust van dat de eerste reeks moeilijk te overtreffen zou zijn. Een kleine angst die bevestigd werd door de stereotype manier waarmee de tweede reeks aanvangt. Drie overvallers zijn op de vlucht, de politie staat ogenschijnlijk machteloos totdat Daredevil het gespuis inrekent. Het is een wat makkelijke opening en voordat je het weet staat ineens Daredevil’s nemesis daar in de vorm van Frank Castle AKA The Punisher. Zonder introductie, zonder spanning. Ineens is hij daar.

En hierin schuilt opnieuw een bijzonder grote kracht want net als in het eerste seizoen slagen de makers erin om het meest interessante personage van veel diepgang te voorzien. Ook ditmaal gaat deze eer niet naar onze favoriete misdaadbestrijder maar zijn het The Punisher en later ook Elektra Natchios die bijzonder goed zijn uitgewerkt. Hiermee doe ik de overige personages enigszins tekort maar deze twee figuren houden de boel sterk draaiende. En zoals we dat gewend zijn krijgen we beetje bij beetje meer informatie over deze twee misdaadbestrijders die op zijn zachts gezegd nogal controversieel zijn.

Beiden gaan dodelijk geweld namelijk niet uit de weg en dat druist volledig in tegen de principes van Daredevil. De interactie tussen deze drie personages is uitermate boeiend maar dat is niet het enige wat er speelt. Waar zowel Foggy als Karen een beetje langs de zijlijn stonden in de eerste reeks zijn het ditmaal volwaardige karakters die genoeg te doen krijgen. Foggy slaat om en veranderd drastisch van toon maar het is vooral Karen die ditmaal volop in de spotlights komt te staan. Voor beiden geld dat hun relatie tot Matt bijzonder zwaar onder druk komt te staan. Na 13 afleveringen zullen de onderlinge verhoudingen dan ook nooit meer hetzelfde zijn.

Het tweede seizoen onderstreept dat meer ook daadwerkelijk beter kan zijn. Op vrijwel ieder vlak wordt grootser uitgepakt en het resultaat is verbluffend. De grimmige en duistere toon is intact gelaten maar het zijn de talrijke en schitterend gechoreografeerde vechtscènes die je op het puntje van je stoel brengen. Het huzarenstukje van het eerste seizoen (you know what I am talking about) wordt overgedaan in een trappenhuis maar om het feest compleet te maken telt deze reeks nog een aantal soortgelijke lange scènes. Vooral vanaf het moment dat The Hand zich laat gelden is het aantal knokpartijen simpelweg niet meer bij te houden. Een wezenlijk verschil ten opzichte van het voorgaande is er wel want dit seizoen kent een veel hogere bodycount en is behoorlijk grafisch van aard.

Een andere grote troef is dat ik als doorgewinterde filmliefhebber nooit het idee had waar het verhaal heen zou gaan. De makers hebben er slim aan gedaan om te waken voor meerdere grote finales en zo kan het gebeuren dat de confrontatie tussen Daredevil en The Punisher al redelijk vroeg plaats vind. Naarmate het aantal afleveringen vorderde wist ik wel op wat voor uitkomst werd aangestuurd maar geloof me maar als ik zeg dat het qua spanning wel goed zit. Het tweede seizoen zit bomvol maar levert een geweldige rollercoaster ride op. Ik heb een voorliefde voor martial arts en dit nadert voor mij dan ook perfectie.

Over het acteerwerk van de cast in het eerste seizoen was ik erg enthousiast en deze lijn wordt prettig doorgetrokken. Charlie Cox lijkt helemaal in zijn element te zijn als Matt Murdock en over de gehele lijn gezien vond ik hem een sterkere indruk maken. De meeste credits gaan echter naar Jon Bernthal die op onnavolgbare wijze gestalte geeft aan The Punisher. Hij heeft exact dat waanzinnige in zijn ogen, het afgetrainde lijf en daardoor imposante voorkomen dat vereist is voor deze rol. Elodie Yung is echter ook sterk aanwezig in haar vertolking van de dodelijke Elektra.

95

8 gedachtes over “Daredevil: Seizoen 2

 1. Wilco Born 20 maart 2016 / 19:31

  Ik ben erg benieuwd wat ik er zelf van ga vinden. Vond seizoen 1 wel wat traag, maar het sfeertje zat er toen ook helemaal in. Je maakt me in ieder geval nog enthousiaster dan ik al was! 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. Renzo - Filmportaal 20 maart 2016 / 20:00

  Wauw, hele lovende woorden. Heb enorm genoten van seizoen 1! Eerdaags maar eens met seizoen 2 van start 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Nostra 20 maart 2016 / 20:34

  Jij had niets te doen afgelopen weekend? 😉

  Zelf was ik een weekendje weg, maar zo te zien moet ik zo snel mogelijk aan dit tweede seizoen beginnen! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 20 maart 2016 / 20:39

   En ik dacht dat die stilte veroorzaakt werd doordat jij ook aan het bingewatchen was

   Like

   • Nostra 20 maart 2016 / 20:42

    Hahaha, nee helemaal niet! Had gewoon een druk weekend. Vrijdagavond naar Opgezwolle in HMH geweest en de rest van het weekend in Leuven geweest. Even samen een weekendje weg…dus nu even alle andere entries van de blogathon lezen en alles voor de komende week voorbereiden 🙂

    Ik ga deze week beginnen met seizoen 2 🙂

    Geliked door 1 persoon

 4. Gwen 27 maart 2016 / 20:55

  Het wordt tijd dat ik het eerste seizoen ga afkijken, want dit klinkt wel heel veelbelovend. 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s