Making a Murderer

Jaar: 2015Making a Murderer
Regie:
Laura Ricciardi & Moira Demos

Het verhaal:
Making a Murderer gaat over het leven van Steven Avery, een man uit Wisconsin die 18 jaar lang in de gevangenis heeft gezeten voor een verkrachting. DNA-analyse sprak hem echter vrij en toen Avery werd vrijgelaten startte hij een rechtszaak tegen Manitowoc County en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn eerste arrestatie. Kort na het aanspannen van de rechtszaak werd Avery beschuldigd van moord op Teresa Halbach, waarbij dezelfde ambtenaren betrokken waren in het onderzoek. Making a Murderer toont de rechtszaak en het onderzoek naar de moord op Teresa Halbach. 

Het oordeel:
Zien is geloven. Dat is wel het credo van Making a Murderer. Een 10-delige documentairereeks die op pijnlijke wijze duidelijk maakt dat realiteit soms vreemder kan zijn dan fictie.

Toen deze reeks in december in zijn volledigheid op Netflix verscheen schoten de positieve reacties als paddenstoelen uit de grond. Op social media hing er een enorme buzz rondom het levensverhaal van Steven Avery en ik vroeg mezelf af of dat Making a Murderer de hype wel waard was. Want lag het gevaar van langdradigheid niet op de loer? Filmmakers Laura Ricciardi en Moira Demos trokken immers 10 hele uren uit voor het verhaal en krijgt de kijker hierdoor niet een overkill aan informatie?

Mijn vrees leek aanvankelijk werkelijkheid te worden want wanneer de credits van de eerste episode over het scherm rollen is er al een tijdsspanne behandeld van 18 jaar. Er wordt teruggeblikt op Steven’s veroordeling, zijn vrijlating en zijn voornemen om een rechtszaak aan te spannen tegen de staat. Ook na de 2e aflevering was mijn scepticisme nog niet helemaal verdwenen maar hierna bleek ondergetekende al snel ongelijk te hebben. De eerste 2 hoofdstukken vormden slechts een opmaat voor de bizarre wendingen die het leven van Steven Avery heeft genomen.

Het ongeloof zal onherroepelijk met de aflevering toenemen waarbij je jezelf af blijft vragen of dat Steven wel of niet schuldig is. Voor wat betreft die vraag wordt de kijker niet bij de hand genomen en is het aan eenieder om voor zichzelf te bepalen wie de waarheid spreekt. Parallel aan deze zaak loopt ook de rechtszaak tegen Steven’s neefje Brendan Dassey. Want net wanneer je denkt alles wel gezien te hebben is Brendan’s inmenging te bizar voor woorden.

Mocht je één van die weinigen zijn die Making a Murderer nog niet heeft gezien dan doe je er wijs aan om deze met zo min mogelijk voorkennis op te zetten. Reserveer er wel de broodnodige tijd voor aangezien de reeks weg kijkt als een onvervalste pageturner. De kijker krijgt weliswaar een spervuur aan informatie maar het is zo slim in elkaar gezet dat je de serie het liefste wilt gaan bingewatchen. Hierbij dient dan nog wel vermeld te worden dat de makers een duidelijk standpunt innemen waardoor de waarheid in het midden blijft liggen. Inmiddels kent de serie genoeg voor- en tegenstanders maar het onderstreept nogmaals wat een serie al dan niet teweeg kan brengen.

90

6 gedachtes over “Making a Murderer

 1. Wilco Born 19 maart 2016 / 19:57

  Heb er nog geen tijd voor genomen. Wil eigenlijk eerst nog Daredevil seizoen 2 kijken. Begrijp zelf niet hoe een documentaireserie zo breed door de media kan worden opgepakt. Het moet dan wel zo goed zijn als je zegt.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 19 maart 2016 / 23:45

   Ik was aanvankelijk heel sceptisch en dacht dat deze de hype misschien niet zo waard zou zijn. I was wrong…

   Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 20 maart 2016 / 21:05

  Mooi dat je bent blijven kijken en ‘m uiteindelijk ook erg waardeert. Los van het feit of hij wel of niet schuldig blijft het een feit dat er heel wat mis is gegaan bij het onderzoek en de rechtszaak.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gwen 27 maart 2016 / 20:52

  Ik heb Making a Murderer nog steeds niet gezien. Na mijn verhuizing zal ik er eens voor gaan zitten.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 28 maart 2016 / 11:34

   Zoals je ziet is ie de moeite waard en met mij zijn er talloze andere liefhebbers van deze serie. Je zult er geen spijt van krijgen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s