For Grace

For GraceJaar: 2015
Regie: Mark Helenowski & Kevin Pang

Het verhaal:
Curtis Duffy, één van Amerika’s meest vooraanstaande chefs, bouwt zijn droomrestaurant, ondanks de deplorabele staat waarin zijn persoonlijke leven verkeert. Duffy’s focus op zijn carrière kostte hem zijn huwelijk en twee dochters. Zijn ambitie is om van zijn restaurant Grace, in Chicago, het beste ter wereld te maken. In deze documentaire wordt de kijker meegenomen in de opbouw van het restaurant, van bouwtekening tot openingsavond en wordt, aan de hand van zijn leven, de drive van Curtis Duffy verklaard.Het oordeel:
Een beroemde chefkok die klaar is voor de volgende stap en een nieuwe cq. eigen droomrestaurant opent. De bourgondische liefhebber van documentaires denkt op dit moment hoogstwaarschijnlijk aan Sergio Herman, Fucking Perfect (2014) maar For Grace is van een heel ander kaliber.

Niet dat voorgenoemde titel niet de moeite waard was (integendeel zelfs) maar het ontbrak wel wat. Doordat Sergio Herman van nature erg gesloten is bleef dit portret op afstand terwijl het vergelijkbare For Grace uit een ander vaatje tapt. Het grootste verschil komt voort uit de openheid waarmee chefkok Curtis Duffy het camerateam te woord staat. Zo legt de Amerikaan in het begin haarfijn uit waarom hij weg wil bij het restaurant waar hij nu werkzaam is. Te weinig werkruimte, te weinig personeel, te weinig servies en meer kritiek. Erg verfrissend om dit voor een camera zelf uit de mond van een chef te horen.

Dit blijkt echter niet de opmaat te zijn naar een portret van een erg praatgrage Duffy want gaandeweg komt hij niet overdreven vaak aan het woord. We volgen de vermaarde chef in het realiseren van zijn droom; het oprichten van zijn eigen restaurant Grace. Dit doet hij met zijn zakenpartner en de kijker is getuige van veel facetten. Van het slopen van het oude interieur tot het uitzoeken van nieuwe stoelen en van het samenstellen van de nieuwe menukaart tot aan het installeren van de nieuwe keuken. Zoals bij zoveel bouwklussen raakt men al snel achter op schema en tot op zekere hoogte blijft For Grace dan ook erg voorspelbaar.

Dat doet verder geen afbreuk aan de kijkervaring aangezien For Grace zoveel meer bied dan dat. Meer nog dan de opening van het restaurant (waar de focus op blijft liggen) toont deze titel aan tot wat voor soort offers een topchef in staat moet zijn te maken wil hij aan de top blijven staan. In het specifieke geval van Duffy betekent dit dat het najagen van zijn droom zijn huwelijk heeft gekost en dat hij weinig tijd door kan brengen met zijn gezin.

Het meest schrijnende is om waar te nemen dat hij geen gelukkig mens kan zijn zonder familie maar dat alleen het werk ook geen ultiem geluk teweeg brengt. Alles moet in balans zijn zoals Duffy het zelf stelt en de vraag die aan het einde rijst is dan ook of dat hij gelukkig is. Het is aan de kijker zelf om daarover te oordelen. Een fijne aanpak aangezien For Grace op emotioneel vlak heel veel teweeg brengt met hele subtiele gebaren. Misschien het beste voorbeeld hiervan is de manier waarop Duffy’s moeilijke jeugd aan bod komt; een relaas dat zonder opsmuk wordt gebracht maar bij de kijker diepe sporen achter zal laten.

For Grace is momenteel beschikbaar op Netflix.

85

6 gedachtes over “For Grace

 1. Nostra 20 maart 2016 / 21:08

  Had al verwacht dat je deze net zo goed zou waarderen als ik dat deed…echt een prachtdocumentaire met veel emotie.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 20 maart 2016 / 21:42

   Ik vraag me ook af of dat hij op het eind ook echt gelukkig was. Professioneel aan de top maar op privé gebied…

   Like

   • Nostra 20 maart 2016 / 21:49

    Inderdaad, dat was duidelijk niet het geval…maar het is een bewuste keuze geweest en de andere chefs die aan het woord kwamen bevestigden dat zij ook die keuze moesten maken en dat er dus achter de glamour van de Michelin sterren toch ook wat anders schuil gaat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s