Robinson Crusoe

RobinsonJaar: 2016
Regie: Vincent Kesteloot & Ben Stassen

Het verhaal:
Papegaai Dinsdag woont met zijn dierenvrienden op een paradijselijk eiland waar het ze aan niks ontbreekt. Toch droomt hij er van om de rest van de wereld te ontdekken. Na een hevige storm spoelt een merkwaardig wezen aan op het eiland: Robinson Crusoe. Dinsdag is dolblij met de nieuwkomer, wie weet is dit zijn kans om van het eiland af te komen en nieuwe plekken te ontdekken.

Het oordeel:
Ben Stassen kennen we als regisseur van onderhoudende kinderfilms als Sammy’s Adventures: The Secret Passage (2010), Sammy 2 (2012), African Safari (2013) en The House of Magic (2013). Voor Robinsoe Crusoe kreeg de Belg hulp van nieuwkomer Vincent Kesteloot.

Met een titel als die van Robinson Crusoe bestaat er geen misverstand over het feit waar de filmmakers hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Toch lijkt dit een keuze te zijn geweest die voortkwam uit commerciële afwegingen want uiteindelijk wordt er opvallend weinig gedaan met het welbekende verhaal uit 1719. Slechts een enkele passage passeert de revue in deze animatiefilm maar zelfs dan blijft het niet trouw aan het bronmateriaal. Het is daarom vooral de naamsbekendheid van het titelpersonage wat nietsvermoedende bioscoopbezoeker over de streep zou moeten slepen.

Waar de inspiratie enerzijds afkomstig is van het werk van Daniel Defoe kun je jezelf niet aan de indruk onttrekken dat er leentjebuur is gespeeld bij andere animatiefilms. Dit is een gegeven dat past binnen het werk van Ben Stassen want zo vertoonde Sammy’s Adventures veel overeenkomsten met Finding Nemo (2003). Een dergelijke vergelijking steekt ditmaal de kop op omdat de papegaai Tuesday teveel doet denken aan Rio (2011) terwijl diverse elementen uit Madagascar (2005) eveneens de revue passeren.

Onder het motto beter goed gejat dan slecht bedacht hoeft dit geen probleem te zijn en voor de kinderen zal het dit ook niet zijn. Waar de oudere kijkers zich snel zullen gaan vervelen zal de jonge doelgroep zich vermaken met de bonte verzameling dieren in een kleurrijk geheel wat in het laatste half uur nog zowaar spannend wordt ook. In deze laatste lang akte behaalt Robinson Crusoe alsnog een magere voldoende want de manier waarop de titelfiguur met zijn nieuwe trawanten een kattenbende steeds te slim af is mag gezien worden. Een film die je vliegensvlug vergeten bent, dat dan weer wel.

60

Advertenties

2 reacties op ‘Robinson Crusoe

    • Naar De Film 23 april 2016 / 19:18

      Exacto. Zelf kon ik het laatste half uur meer waarderen maar zoonlief vond t de volle speelduur wel leuk. Maar of dat nu aan de film of aan de popcorn lag laat ik maar in het midden

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s