Homies

HomiesJaar: 2015
Regie: Jon Karthaus
Cast: Robert de Hoog, Manuel Broekman, Gijs Naber, Tibor Lukácks, Charlie-Chan Dagelet, Geza Weisz, Viktoria Koblenko, Carolien Spoor, Horace Cohen

Het verhaal:
Timo en Sophie waren het perfecte stel, totdat zij het uitmaakte… Sophie had behoefte aan een volwassen relatie met iemand die zijn leven wél op de rit heeft. Wanneer Timo zijn ex-vriendin probeert terug te winnen door haar van zijn nieuwe en verbeterde leven te overtuigen, raken hij en zijn vrienden verwikkeld in een drugsconflict. Om in leven te blijven, moeten de vier doodnormale jongens 22 kilo drugs binnen een week zien te verkopen.

Het oordeel:
Jon Karthaus is wat je met recht noemt een duizendpoot. Na zijn HAVO opleiding was hij te zien in het theater maar wist een groter publiek te bereiken met zijn rol in ZOOP en de comedyserie Samen. Hierna presenteerde hij diverse kinderprogramma’s (Burgers Zoo) en nam hij een plaat op met ZOOP-college Ewout Genemans. Met laatstgenoemde startte hij productiebedrijf No Pictures Please waaruit programma’s voortvloeiden als Fans!, Voetbalfans en From Russia with Love. Alsof dat nog niet genoeg was maakt Karthaus nu zijn regiedebuut met Homies.

Korthaus schreef samen met Diederik Jekel het scenario voor Homies en wat we hieruit kunnen afleiden is dat beide heren een voorliefde moeten koesteren voor de (Britse) misdaadfilm. De flashforward waarin we een sullig iemand in de problemen zien zitten doet meer dan eens denken aan het betere werk van Guy Ritchie. Het is een gevoel wat gedurende het verdere verloop niet meer verdwijnt want de licht absurdische personages, abnormale gedragingen en bij vlagen spitse dialogen zijn hiervoor te talrijk. Guy Ritchie op zijn Nederlands maar of dat nu zo’n goed idee was?

In ieder geval opent Homies na de flashforward erg sterk. In een lang uitgesponnen restaurantscène gaan humor en pijnlijk ongemak hand in hand. Het is op dat moment dat Robert de Hoog zich ontpopt als iemand met een goede komische timing en hopelijk gaan we op dit gebied vaker van hem horen. Het is duidelijk dat hij hier genoeg aanleg voor heeft. Ook de introductie van Timo’s huisgenoten mag gezien worden en even leek het er op dat Homies op weg was om hoge ogen te gooien.

Leek inderdaad want vanaf het moment dat een Russische bende ten tonele verschijnt ontaardt Homies vliegensvlug in een misdaadcomedy die teveel slapstickachtige scenes kent. De leuke opmaat wordt tenietgedaan door flauwe, enigszins puberale grappen en dito situaties die gaan voor de makkelijke grap. Vooral de seksueel getinte grappen die diverse malen worden herhaald schieten vaker mis dan dat men doel treft. Een enkele uitschieter daargelaten (de scène in het restaurant blijft de uitschieter) had de humor best wel wat meer pit kunnen gebruiken.

De matige grappen in combinatie met het clichématig verhaal onderstrepen dat het scenario niet al te best is maar gelukkig zijn er ook nog positieve punten te benoemen. Zo weten de filmmakers de vaart er goed in te houden waardoor de 100 minuten voorbij zijn voordat je het weet. Ook het spel van met name Robert de Hoog, Manuel Broekman en Gijs Naber mag gezien worden en mocht je jezelf dan nog vervelen dan kun je met je medekijker(s) altijd nog een wedstrijdje houden wie de meeste BN-ers weet te spotten in Homies.

60

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s