House of Cards: Seizoen 4

House of CardsJaar: 2016
Cast: Kevin Spacey, Robin Wright, Michael Kelly, Derek Cecil, Jayne Atkinson, Joel Kinnaman, Neve Campbell, Paul Sparks, Boris McGiver, Dominique McElligott, Ellen Burstyn

Het verhaal:
Terwijl het huwelijk van de Underwoods onder absolute hoogspanning staat dient alle aandacht uit te gaan naar de verkiezingen van 2o16. In zijn eigen partij zal Frank het op moeten nemen tegen Heather Dunbar maar vind nog meer geduchte tegenstand in de gedoodverfde Republikeinse kandidaat Will Conway.

Let op! Onderstaande recensie bevat enige spoilers van voorgaande seizoenen

Het oordeel:
Ik realiseer me dat ik tot de minderheid behoor wanneer ik stel dat ik het derde seizoen van House of Cards een fractie beter vond dan de tweede reeks. Maar alle liefhebbers van deze waanzinnig populaire serie keken unaniem uit naar het vierde seizoen.

Het nadeel wat aan succesvolle series kleeft is dat de kans zeer groot is dat het te lang gerekt wordt. Het aantal voorbeelden zijn legio en iedere serie die langer doorgaat dan 2 of 3 seizoenen zal vroeg of laat in staat moeten zijn om zichzelf te hernieuwen. Ook House of Cards is op dit punt aanbeland. We volgden de geniepige senator in zijn strijd naar het Oval Office maar nu hij eenmaal president is, diverse aanvallen heeft afgeslagen en zelfs de confrontatie is aangegaan met Rusland was het tijd voor vernieuwing. In seizoen 3 zagen we al dat het huwelijk tussen Frank en Claire allesbehalve soepel verliep wat resulteerde in een geweldige cliffhanger. Weet seizoen 4 dit niveau door te trekken?

Zelden zagen we in een TV-serie fictie en werkelijkheid zo met elkaar verweven. Dit heeft alles te maken met het feit dat de 13 nieuwe afleveringen zich afspelen rond de Amerikaanse voorverkiezingen zoals we dat momenteel vrijwel dagelijks op het nieuws zien. Zo kon het zomaar gebeuren dat in de pauze van een echt TV-debat ineens een promo verscheen met het verzoek vooral te stemmen op Frank Underwood. Hoezo een geweldige reclamecampagne? Het was niet de enige reclamestunt maar daarover heeft Cinefille nog een leuk artikel over geschreven.

Het grootste verwijt aan het adres van de derde reeks kwam voort uit de wat soapachtige ontwikkelingen. Voor diegenen die zich hieraan hebben geërgerd is er goed nieuws want Frank is back! De man die je vanwege zijn America Works programma zou kunnen betichten van idealisme is weer in bloedvorm. Nog belangrijker en het grootste verschil ten opzichte van voorgaande seizoenen is dat Claire haar aandacht opeist. Niet alleen in het huwelijk zelf maar gedurende het hele seizoen. Hierna zal het niet meer mogelijk zijn om Frank en Claire los van elkaar te zien en dat is een, op zijn zachtst gezegd, een zeer interessante wending.

Om die reden schiet het vierde seizoen direct uit de startblokken doordat de Underwoods recht tegen over elkaar komen te staan. Het huwelijk is ontwricht, Claire stelt zich niet meer dienstbaar op en is uit op haar eigen succes. Juist op het moment dat je wel een gevoel hebt waar dit heen gaat leiden slaan de makers je met een waanzinnige wending om de oren, één waar de demonen uit het verleden opnieuw de kop op steken. Ook dit laatste is bijzonder goed uitgewerkt want nooit eerder bekroop mij het gevoel dat Frank zo diep in de problemen zit dat hij er nauwelijks meer uit kan komen. Het sterke aan de nieuwe reeks is dat de acties van voorgaande jaren zich nu revancheren ten opzichte van onze favoriete president.

Aan verraad en intriges opnieuw geen gebrek en dat is dan alleen nog maar in Frank’s eigen Democratische partij. Aan de andere zijde is het al een gelopen race wie voor het presidentsschap zal gaan en Frank’s geduchte tegenstander is Will Conway. Een man van deze tijd die slim gebruik maakt van de voordelen die het internet te bieden heeft. Niet altijd legaal, bijzonder efficient en met zijn ruime voorsprong in de peilingen de te kloppen man. Gezien de lengte van deze recensie zou je kunnen stellen dat er meer dan genoeg gebeurd in het vierde seizoen en dat klopt dan ook helemaal. De manier waarop de serie zichzelf opnieuw heeft uitgevonden is van een zeldzame vertoonde klasse en het zet deze reeks op dezelfde hoogte als het eerste seizoen.

House of Cards draait gelukkig ook nog steeds om de karakterontwikkelingen en alhoewel die van Frank en Claire nog steeds in ontwikkeling zijn staan die van sommigen stil. Het is niet dat Doug geen screentime krijgt maar ditmaal zien we hem minder prominent aanwezig. Hij heeft wel een interessant subplotje lopen maar van hem had ik meer willen zien. Iets dat overigens ook geldt voor persvoorlichter Seth. Hier tegenover staan dan wel weer de introductie van nieuwe personages waarvan Neve Campbell (Leann Harvey) en Joel Kinnaman (Will Conway) het meest interessant zijn.

90

4 gedachtes over “House of Cards: Seizoen 4

  1. Nostra 16 maart 2016 / 10:55

    Het was weer een topseizoen. Mijn recensie staat voor morgen in de planning, maar ik heb het ongeveer dezelfde score gegeven.

    Geliked door 1 persoon

  2. Daphne 16 maart 2016 / 19:51

    Fijne recensie! Ik ben nog steeds niet door het seizoen heen, het is bijna een schande 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s