This Is Where I Leave You

This Is Where I Leave YouJaar: 2014
Regie: Shawn Levy
Cast: Jason Bateman, Tina Fey, Jane Fonda, Adam Driver, Rose Byrne, Corey Stoll, Kathryn Hahn, Connie Britton, Timothy Olyphant, Dax Shepard, Abigail Spencer

Het verhaal:
Wanneer hun vader overlijdt, zijn vier broers en zussen gedwongen om naar hun ouderlijke huis terug te keren voor een ‘sjivve’, een Joods gebruik waarbij de familie na een begrafenis zeven dagen lang samen in één huis woont om te rouwen. En dat is een lastige opgave voor de familie, want ze hebben in geen tien jaar een dag samen doorgebracht.Het oordeel:
Bij een jeugdig publiek zette regisseur Shawn Levy zichzelf op de kaart met Big Fat Liar (2002) waarna hij tekende voor een reeks middelmatige komedies als Just Married (2003), Cheaper by the Dozen (2003), The Pink Panther (2006) en Date Night (2010). Wel wist Levy zichzelf te overtreffen met het veel serieuzere Real Steel (2011) maar daarna vergreep hij zich wederom aan een klucht als The Internship. De meeste bekendheid vergaarde Levy met de Night at the Museum trilogie en ondanks dat ik niet weet hoe hij het voor elkaar krijgt wist hij een allstar cast bijeen te brengen voor This Is Where I Leave You.

Familieleden die elkaar uit het oog zijn verloren maar noodgedwongen tijd met elkaar door moeten brengen vanwege een sterfgeval. We zagen dit concept al eerder voorbij komen in Death at a Funeral (2007) en August: Osage County (2013) en This Is Where I Leave You heeft hier weinig aan toe te voegen. Het verhaal kent nog wel een voortvarende start wanneer we er getuige van zijn dat het Judd niet mee zit. Hij betrapt zijn vrouw in bed met zijn baas, ze blijken het al een jaar met elkaar te doen en niet lang hierna ontvangt hij het bericht dat zijn vader is overleden.

En laat het dan maar aan een klassebak als Jason Bateman over om gestalte te geven aan een dergelijke pechvogel. Zijn spel vormt wellicht het hoogtepunt van deze dramady die maar nooit echt van de grond lijkt te komen. Gezien de bij vlagen boeiende verhaallijnen was de potentie ervan aanwezig maar het lijkt alles te zeggen over het talent van Shawn Levy. Dat deze regisseur er niet in slaagt om een aansprekende cast en solide bronmateriaal te mixen tot een coherent geheel is een kwalijke zaak. Het is zeker niet zo dat we hier te maken hebben met een slechte film, helemaal niet zelfs, maar van een film met deze cast verwacht je simpelweg meer.

Waar This Is Where I Leave You zich in ieder geval niet schuldig aan maakt is het gebruik van puberale en flauwe humor. Seksueel getinte grappen worden over het algemeen vermeden en het soort humor dat we aantreffen houdt het midden tussen licht sarcasme en spitsvondige beledigingen. In deze laten Jane Fonda, Adam Driver en Corey Stoll zich goed gelden terwijl Connie Britton, Timothy Olyphant en Abigail Spencer beduidend minder materiaal krijgen aangereikt. Aardig om een keer gezien te hebben maar dit kon veel beter.

65

4 gedachtes over “This Is Where I Leave You

 1. Nostra 14 maart 2016 / 03:06

  Mee eens, ik vond hem wel vermakelijk maar ben inmiddels bijna alles ervan vergeten 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 19 maart 2016 / 23:44

   Dat kan ik me goed voorstellen. Dat was ook mijn voornaamste motivatie om deze te gaan kijken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s