Gods of Egypt

GodsJaar: 2016
Regie: Alex Proyas
Cast: Brenton Thwaites, Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler, Courtney Eaton, Elodie Yung, Chadwick Boseman, Bryan Brown

Het verhaal:
Set, de genadeloze God van de duisternis, heeft de troon van Egypte overgenomen en heeft het eens vreedzame en welvarende rijk veranderd in een grote chaos. Weinigen durven het op te nemen tegen hem. Een jonge dief, wiens geliefde gevangen is genomen door hem, tracht met behulp van de machtige god Horus Set te onttronen en te verslaan.

Het oordeel:
Hij maakte ooit furore met de gitzwarte titels The Crow (1994) en Dark City (1998) maar de succesdagen van Alex Proyas liggen alweer even achter ons. In 2004 blikte hij nog het vermakelijke I, Robot in terwijl zijn voorlaatste wapenfeit Knowing (2009) niet bepaald een titel was om over naar huis te schrijven.

Uit diverse polls die aan het begin van het jaar verschenen bleek dat het grote publiek weinig vertrouwen had in Gods of Egypt. Bijkans werd de titel alvast genomineerd voor ‘Flop van het jaar’ en het heeft weinigen dan ook verbaasd dat Proyas’ nieuwste commercieel gezien dramatische resultaten heeft geboekt. Met een budget van 140 miljoen dollar werd er in het openingsweekend slechts 14 miljoen dollar opgehaald aan de Amerikaanse box office.

Critici buitelden over elkaar heen om de film met de grond gelijk te maken. Een gegeven dat Proyas ertoe aanzette om ongekend fel uit te halen naar recensenten (“Lock a critic in a room with a movie no one has even seen and they will not know what to make of it. Because contrary to what a critic should probably be they have no personal taste or opinion, because they are basing their views on the status quo“). Tijd voor Naar de Film om de proef op de som te nemen. Is Gods of Egypt een ramp van mytische proporties of valt het allemaal wel mee?

Een film die hopeloos neergesabeld is heeft wel als voordeel dat je als bezoeker vooraf heel weinig verwachtingen hebt. Dat verklaart wellicht het feit dat ondergetekende zich best wel heeft vermaakt met dit spektakelstuk. Dit is weliswaar geen film die nog dagenlang door je hoofd blijft galmen maar op zijn best is het een samensmelting van actie en avontuur die doet waarvoor ik naar de bioscoop ging; Gods of Egypt heeft mij weten te vermaken. Twee uur lang ben ik ondergedompeld in een fantasierijke wereld waarin de kijker nauwelijks tijd wordt gegund om op adem te komen. Hoezo een wanproduct?

Met dat gezegd hebbende begrijp ik verder wel waarom jan en alleman over de filmmakers heen is gevallen. Diegenen die niets hebben met special effects bijvoorbeeld hebben niets bij Gods of Egypt te zoeken aangezien zo’n 85% van het vertoonde uit de computers komt rollen. Dit levert een aantal waanzinnige shots op (let op de openingssequentie waarbij de camera lang over de stad glijdt) maar net iets te vaak gaat het hierbij over de top. Ook is het moeilijk om dit avontuur serieus te nemen want alhoewel er een moedige poging wordt ondernomen zijn diverse scènes vrij lachwekkend.

Dit laatste komt voort uit het acteerwerk wat niet al te best is. Het is leuk om Gerard Butler eens te zien in een schmierende schurkenrol maar dat is één van de spaarzame hoogtepunten. Hoofrolspelers Brenton Thwaites en Nikolaj Coster-Waldau doen het niet al te best en tussen deze twee heren ontbreekt het serieus aan chemie. Na alle negatieve verhalen begrijp ik heel goed dat de meesten hiervoor niet naar de bios zullen hollen maar de overdonderende special effects (niet altijd even overtuigend) komen wel het beste tot hun recht op het grote scherm.

Uiteindelijk komt het erop neer dat Gods of Egypt in mijn optiek onterecht vernietigende kritieken heeft ontvangen. Een meesterwerk is het natuurlijk nu ook weer niet maar deze avonturenfilm is best het aanzien waard. En voor diegenen die concluderen dat de cast & crew het totaal ontbreekt aan talent; bedenk dan goed dat 200 medewerkers (voor en achter de camera) vorig jaar ook hebben meegewerkt aan de totstandkoming van Mad Max: Fury Road. I rest my case.

60

4 gedachtes over “Gods of Egypt

 1. Paul 12 maart 2016 / 08:21

  Ik krijg hier een beetje een ‘Immortals’ gevoel bij. En we weten allemaal hoe “goed” die film is 😛

  Geliked door 1 persoon

  • Nostra 14 maart 2016 / 03:15

   Immortals vond ik zelf erg goed, maar heb dan ook een zwak voor het werk van Tarsem Singh…

   Wat betreft deze film, positief om te lezen dat je ‘m wel ok vond. Alhoewel je aanraadt deze op het grote scherm te zien denk ik dat ik toch even wacht totdat ik ‘m thuis kan kijken.

   Geliked door 1 persoon

   • Riinyosa81 15 maart 2016 / 18:03

    Lekker op de beamer. Goed te doen hoor.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s