The Divergent Series: Allegiant

AllegiantJaar: 2016
Regie: Robert Schwentke
Cast: Shailene Woodley, Zoë Kravitz, Naomi Watts, Theo James, Miles Teller, Maggie Q, Jeff Daniels, Ansel Elgort, Jonny Weston

Het verhaal:
Beatrice en Four besluiten om naar de wereld buiten het hek te reizen. Daar worden ze al snel opgenomen door mysterieuze agenten in dienst van het ‘The Bureau of Genetic Welfare’. Ze ontdekken vervolgens de voor hun nog onbekende waarheid over de wereld waarin ze leven.

Het oordeel:
Robert Schwenkte leverde ooit een sfeervol regiedebuut af met Tattoo (2002) en mocht hierna, met wisselend succes, grote namen regisseren in Flightplan (2005), The Time Traveler’s Wife (2009), RED (2010) en R.I.P.D. (2013). Vorig jaar klom Schwenke op de regiestoel voor The Divergent Series: Insurgent en dat smaakte naar meer.

De laatste jaren wordt de markt overstroomd met young adult boekverfilmingen die meerdere delen beslaan. Probeer dan maar eens om de Divergent reeks niet te vergelijken met die van The Hunger Games, Twilight en The Maze Runner. Wat een zeer welkome afwisseling is ten opzichte van deze reeksen is dat het slotakkoord niet back to back is opgenomen. Allegiant heeft weliswaar de titel van het derde boek meegekregen maar het in 2017 te verwachten slotakkoord Ascendant moet nog opgenomen worden.

De finale van het tweede deel liet ons achter met een grote cliffhanger. De bewoners van Chicago liepen eindelijk richting de muur op weg naar de buitenwereld en belangrijker was nog dat de tirannieke Jeanette was verslagen. Het zijn cruciale gebeurtenissen die al binnen een luttel tijdsbestek van 15 minuten ongedaan worden gemaakt. Net voordat de meute lijkt te ontsnappen wordt ze een halt toegeroepen door een nieuwe leidster die eigenlijk in feite niets anders dan een kopie van Jeanette is. Ja, zo kunnen we natuurlijk wel bezig blijven.

Bij ondergetekende bekroop al vroeg het gevoel bekocht te zijn aangezien dit derde deel vooral een avontuur van stilstand is geworden. Niet alleen worden belangrijke events terug gedraaid, voor hoofdpersoon Trish is er vrijwel niets te doen. Ze mag dan weliswaar het aanspreekpunt zijn en als een soort van Messias worden gezien, onder de streep heeft Trish na een speelduur van 121 minuten maar bar weinig gedaan. Haar plaats lijkt in dit deel te worden ingenomen door Four die nog steeds de nodige stoten uit mag delen maar ditmaal ook een mysterie mag ontrafelen.

Het mysterie wat samenhangt met een nieuwe organisatie is er bovendien één die helemaal niet zo mysterieus is. Van meet af aan weet je wel ongeveer welke richting het verhaal op zal gaan en dan zijn er nog maar zaken om enthousiast over te worden. Liefhebbers van Sci-Fi zullen hier nog iets meer mee kunnen omdat dit aspect beter vertegenwoordigd is ten opzichte van de voorgaande delen. Een ander lichtpunt komt in de vorm van Miles Teller die zich zichtbaar op zijn gemak voelt als de gevatte Peter. Je zou als kijker wensen dat hij in het middelpunt van de belangstelling stond want Allegiant weet de verwachtingen niet in te lossen.

60

6 gedachtes over “The Divergent Series: Allegiant

 1. Paul 11 maart 2016 / 07:06

  Ik vond Insurgent al een stuk zwakker dan zijn voorganger en ik heb hier helemaal geen goed gevoel over. Een gevalletje “Ik wacht wel op de Blu-ray” 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 11 maart 2016 / 16:02

   Ik was één van de weinigen die de sequel beter vond dus kun je nagaan… Je doet er wijs aan om te wachten op de BluRay.

   Like

 2. Nostra 11 maart 2016 / 09:24

  Ik heb besloten deze film pas te gaan zien als het deel daarop ook uit is. Heb het helemaal gehad met laatste delen die in tweeën worden opgesplitst.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 11 maart 2016 / 16:03

   Kan het me goed voorstellen al pleit het voor de filmmakers dat Allegiant een bevredigend einde kent. Je krijgt niet het gevoel dat het boek in twee stukken is gehakt ook al is dit natuurlijk wel het geval geweest.

   Like

 3. Gwen 13 maart 2016 / 21:51

  Dat gaat snel. Ik heb Insurgent nog niet eens gezien! Ik ga ze wel een keer achter elkaar kijken als alle delen uit zijn :p

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s