10 Cloverfield Lane

10Jaar: 2016
Regie: Dan Trachtenberg
Cast: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher, Jr.

Het verhaal:
Een jonge vrouw wordt wakker na een ernstig auto-ongeluk. Ze bevindt zich in een kelder en vreest dat ze ontvoerd is. Maar haar ontvoerder – een zogenoemde Doomsday Prepper – beweert juist dat hij haar leven heeft gered van een gigantische chemische aanval en de buitenwereld onbewoonbaar is. Ze kan en wil dit niet geloven en vanaf dat moment staat haar leven in het teken van ontsnappen, ongeacht de verschrikkingen die haar buiten staan te wachten.

Het oordeel:
Als schrijver en producer van de sterk presterende series Alias (2001-2006) en Lost (2004-2010) was de ster van J.J. Abrams snel rijzende in Hollywood en hij had dan ook de projecten voor het uitzoeken. Zijn regiedebuut maakte hij met Mission: Impossible III (2006) waarna hij met Star Trek (2009) nieuw leven blies in die franchise. In 2011 blikte Abrams het vermakelijke Super 8 in en twee jaar later stond hij aan het roer van Star Trek Into Darkness. Eind 2015 wist hij zijn grootste klapper tot op heden te maken met het uiterst succesvolle Star Wars: The Force Awakens.

Laat het maar aan een man als J.J. Abrams over om zijn films en series te omgeven door mysteries. Lange tijd wist niemand waar Cloverfield (2008) nu precies over ging terwijl de scripts van Star Trek en The Force Awakens tot het allerlaatste moment geheim bleven. In januari wist Abrams het publiek opnieuw te verrassen want ineens was daar de aankondiging + trailer van 10 Cloverfield Lane; een verhaal dat zich in hetzelfde universum af zou spelen als dat van Cloverfield. Liefhebbers van spektakelfilms die op zoek zijn naar een vervolg op Cloverfield zullen echter bedrogen uit komen want Abrams nieuwste (die overigens geregisseerd werd door nieuwkomer Dan Trachtenberg) is allesbehalve dat.

Het is moeilijk om een film als 10 Cloverfield Lane te recenseren wanneer je niet uit kunt wijken over bepaalde plotwendingen. Een spoiler die nota bene zelf door de makers in het leven is geroepen door deze film de titel 10 Cloverfield Lane mee te geven. De associatie die hiermee gepaard gaat is een feit die gedurende de hele speelduur door je achterhoofd spookt en dat blijkt uiteindelijk doodzonde te zijn. In mijn optiek had deze film dan ook nooit zo genoemd mogen worden. Vanuit commercieel oogpunt begrijp ik deze keuze maar al te goed maar de kans dat velen teleurgesteld de bioscoopzaal zullen verlaten is op deze manier erg groot.

Dat neemt echter niet weg dat 10 Cloverfield Lane een krappe anderhalf uur dik de moeite waard is. Wat heet, het is alweer even geleden dat ik een thriller heb gezien die mij op het puntje van mijn stoel deed laten zitten en waardoor een bijzonder onbehaaglijk gevoel meester van me maakte. Het verhaal ontvouwt zich op slechts enkele vierkante meters onder de grond waardoor de sfeer erg claustrofobisch is. Zonder te proberen de kijker steeds op het verkeerde been te zetten wordt het inlevingsvermogen danig op de proef gesteld. Steeds dien je jezelf af te vragen of dat Howard de waarheid vertelt. Heeft er daadwerkelijk een chemische aanval plaats gevonden of is er boven de grond niets aan de hand? Een schitterend mysterie waarvoor de tijd wordt genomen om deze uit de doeken te doen.

Een film in deze opzet leunt bijzonder sterk op de prestaties van haar cast. In Mary Elizabeth Winstead vond men een geschikte hoodrolspeelster en haar personage Michelle maakt de vastberadendheid goed voelbaar. Een haast onherkenbare John Gallagher Jr. zet eveneens een verdienstelijke rol weg maar de ster van de film is toch echt John Goodman. Een imposante kolos die nooit het achterste van zijn tong lijkt te laten zien en die de kijker in tweestrijd brengt. Is het een manipulatief monster of een vriendelijke goedzak die het beste voor heeft met zijn medebewoners?

Zonder de overdreven finale had ik 10 Cloverfield Lane ongetwijfeld beoordeeld met een hoger cijfer maar de climax ervaarde ik als uitermate teleurstellend. Het bombastische gebeuren rijmt helemaal niet met de voorgaande ingetogen 90 minuten en even leek het erop of dat ik naar een volstrekt andere film zat te kijken. Let hierbij dan ook vooral op Mary Elizabeth Winstead wiens personage plotsklaps toch wel heel erg veranderd…

70

5 gedachtes over “10 Cloverfield Lane

 1. Paul 11 maart 2016 / 15:58

  Ik ga de recensie nog niet lezen, want ik wil de film eerst zelf zien. Maar mooie score in ieder geval. Ik ben heel benieuwd 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Gwen 13 maart 2016 / 21:54

  Ik wil deze nog graag zien al zijn mijn verwachtingen na het lezen van je recensie wel wat lager geworden. Misschien maar goed ook.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 15 maart 2016 / 18:05

   Misschien wel maar afgaande op andere recensies ben ik nu wel een einzelganger.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s