London Has Fallen

London Has FallenJaar: 2016
Regie: Babak Najafi
Cast: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Charlotte Riley, Radha Mitchell, Angela Bassett, Jackie Earle Haley, Robert Forster, Melissa Leo

Het verhaal:
In Londen is de Britse premier onder mysterieuze omstandigheden overleden. Zijn begrafenis is een niet te missen evenement voor de leiders van de westerse wereld. Maar wat begint als het meest beveiligde evenement op aarde, verandert in een dodelijk complot om ’s werelds meest machtige leiders te doden en elke bekende bezienswaardigheid in de Britse hoofdstad te vernietigen. Het oordeel:
Omdat hij het script niet sterk genoeg vond bedankte Antoine Fuqua ervoor om nogmaals op de regiestoel te kruipen. Zijn vervanger is Babak Najafi, een Iraanse filmmaker wiens grootste wapenfeit de titel Snabba Cash II (2012) draagt.

In 2013 verscheen het smakelijke Olympus Has Fallen waarin Secret Service Agent Mike Banning de Amerikaanse President moet beschermen wanneer Noord Koreaanse terroristen het witte huis bestormen. Het was het type blockbuster die doordrenkt was met pakkende oneliners, heel veel actie maar ook enorm veel ongeloofwaardige wendingen. Dat de terroristen ditmaal niet uit het Midden Oosten kwamen mocht als verfrissend worden gezien maar toch eisen zij weer de negatieve hoofdrol op in deze sequel.

Onlangs liet Andrew Niccol’s Good Kill mij nog nadenken over de tactieken die toe worden gepast om terrorisme een halt toe te roepen. Ik heb het dan natuurlijk op de inzet van de drones waarbij veel onschuldige slachtoffers worden gemaakt. Dat dit gegeven terroristen in de kaart speelt is iets wat London Has Fallen tastbaar wil maken. Een prima uitgangspunt maar je hebt verkeerde verwachtingen als je hoopt dat hier ook iets wezenlijks mee gedaan wordt. Zonder meer kan gesteld worden dat het eerste half uur direct het beste gedeelte vormt. Naast het voorgenoemde is er genoeg tijd om de karakters te herintroduceren en met de spanningsopbouw lijkt weinig mis.

Het optimisme verdwijnt echter net zo snel als deze was verschenen wanneer de eerste dodelijke slachtoffers in London vallen. Direct vanaf dat moment wordt er heel wat inlevingsvermogen van de kijker gevergd. Dat een actievehikel allesbehalve geloofwaardig is neem ik regelmatig op de koop toe maar London Has Fallen draaft hierin veel te ver door. Politieagenten, ambulancemedewerkers, militairen; echt vanuit iedere hoek verschijnt er wel een automatisch wapen, een stinger of een raketwerper. En dat voor het meest beveiligde evenement van de wereld. Hoezo is er sprake van een security breach?

Ondanks een enorm gebrek aan geloofwaardigheid lijkt Najafi er aanvankelijk mee weg te komen. De actie is groots, de CGI effecten weliswaar te vaak ondermaats maar van verveling kan geen sprake zijn. Maar ook dit veranderd naarmate de speelduur vordert en Banning zich met de President door de straten van London begeeft. Vanaf dat moment neemt de krachten van de lijfwacht buitenproportionele vormen aan en lijken zelfs tientallen terroristen hem niet tegen te kunnen houden. Het is vergeefse moeite omdat je de uitkomst wel met je ogen dicht aan ziet komen. Van enige spanning kan daarom ook geen sprake zijn.

Achteraf gezien kun je Fuqua niet anders dan gelijk geven aangezien het script voor London Has Fallen redelijk dramatisch is. Een blockbuster als deze verdient een beter verhaal temeer ook omdat hierdoor de acteerprestaties volledig teniet worden gedaan. Het zijn geen Oscarwaardige optredens maar de bromance bijvoorbeeld tussen Gerard Butler en Aaron Eckhart werkt nog steeds. Met een vice president in de vorm van Morgan Freeman is ook weinig mis maar net zoals voor heel de film geldt; er wordt teveel gestuurd op de automatische piloot.

60

6 gedachtes over “London Has Fallen

 1. Paul 11 maart 2016 / 06:41

  Ik heb totaal geen drang om deze zo snel mogelijk te gaan kijken. Ik vond Olympus Has Fallen vermakelijk, maar ik denk dat het vervolg echt compleet overbodig is.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 11 maart 2016 / 16:04

   Compleet overbodig inderdaad maar dan wel nog een film die vanwege de actie goed tot zijn recht komt op het grote scherm. Anders was de waardering misschien een stukje later uit gevallen.

   Like

 2. Nostra 11 maart 2016 / 14:56

  Geef je helemaal gelijk, maar de actie was voor mij voldoende om me te entertainen…zodra je er over na gaat denken is er zo veel mis met deze film 🙂

  Heb je de Snabba Cash films gezien? Die vond ik zelf wel aardig.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 11 maart 2016 / 16:04

   De Snabba Cash films heb ik nog niet gezien maar heb daar wel goede dingen over gehoord. Binnenkort maar eens aan beginnen.

   Like

 3. Ingeborg Bertens 16 maart 2016 / 09:48

  Mezelf wel vermaakt met deze film, vervolg of niet. Aangezien ik toch elke film “blanco” induik zonder te vergelijken, keek ie lekker weg qua aktie.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s