Good People

Good PeopleJaar: 2014
Regie: Henrik Ruben Genz
Cast: James Franco, Kate Hudson, Tom Wilkinson, Sam Spruell, Omar Sy, Anna Friel

Het verhaal:
Een jong Amerikaans koppel dat in Londen woont raakt diep in de schulden ten gevolge van een renovatie. Dan ontdekken ze dat de huurder in het appartement onder hen gestorven is en 220.000 Ponden aan contant heeft achtergelaten. Het enige wat ze moeten is het geld grijpen en al hun problemen zijn opgelost. Dat doen ze dan ook. En dat is het moment waarop erge dingen gebeuren met goede mensen.

Het oordeel:
Henrik Ruben Genz is een regisseur van documentaires en TV-series die vooral werkzaam is in thuisland Denemarken. Hier tekende hij voor de regie van diverse afleveringen van The Killing en Borgen. Met Good People maakt de Deen de overstap naar een groter publiek.

Het is opvallend dat Ruben Genz voor zijn eerste, relatief gezien, grote film een beroep kon doen op bekende namen. Misschien is het echter wel opvallender dat het verhaal van Good People gesitueerd is in London terwijl het bronmateriaal (gebaseerd op de debuutroman van Marcus Sakey) zich wel degelijk voltrekt binnen de stadsgrenzen van Chicago. Zegt dit iets over het werkkapitaal waarmee de film tot stand is gekomen? Het kan haast niet anders en achteraf kun je inderdaad concluderen dat de filmmakers niet konden beschikken over een ruim budget.

Enige ambitie kan de Deense filmmaker niet ontzegd worden want in een tijdsbestek van ongeveer 80 minuten probeert hij veel te vertellen. Uiteraard ligt de focus op het Amerikaanse stel maar parallel hieraan lopen er nog verhaallijntjes over een getormenteerde detective die worstelt met de verlies van zijn dochter en een vete tussen twee criminele organisaties. Het nadeel van deze aanpak in combinatie met de krappe speelduur is dat er nauwelijks ruimte is voor enige vorm van karakterontwikkelingen. Wanneer Tom en Anna wel erg snel over het morele dilemma heen stappen om het geld te houden besef je dat dit veelzeggend is.

Desondanks moet worden gesteld dat Good People niet vervelend is om naar te kijken. Over het algemeen zit de vaart er goed in en ook al hebben we Franco, Hudson en zeker Wilkinson betere rollen zien spelen, tenenkrommend wordt het nergens. Er wordt zowaar nog aangestuurd op een redelijk spannende finale waarvan de uitkomst bij de aanvang ervan nog lang niet vast staat. Dat het wel een Home Alone-achtig karakter heeft is een horde die makkelijk te overwinnen is. Dat klinkt overwegend positief maar het gaat weer te ver om Good People te bestempelen als een aanrader. Gemakkelijk te missen dus.

60

3 gedachtes over “Good People

 1. Nostra 10 maart 2016 / 10:36

  Vreemd, gezien de acteurs die er in spelen verbaast het me dat ik er nog nooit van heb gehoord.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 11 maart 2016 / 16:06

   Ik had er ook nog niet eerder van gehoord maar zag hem tussen het aanbod staan van HBO. Vreemd inderdaad dat er nog dergelijke titels uit komen met een imponerende cast maar waarvan we nog nooit hebben gehoord.

   Like

 2. Gwen 13 maart 2016 / 21:48

  Ik heb ook nog nooit van deze film gehoord. :S Misschien wel leuk voor een keer vanwege de cast.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s