Bad Ass

Bad AssJaar: 2012
Regie: Craig Moss
Cast: Danny Trejo, Charles S. Dutton, Patrick Fabian, Joyful Drake

Het verhaal:
De onderscheiden Vietnamveteraan Frank Vega (Danny Trejo) keert terug naar huis. Daar wordt er slechts op hem neergekeken. Hij heeft geen baan meer en ook zijn jeugdliefde keert hem de rug toe. Veertig jaar later beschermt hij een oudere zwarte man tegen een stel skinheads, wat hem tot een lokale held maakt.Het oordeel:
Inmiddels zijn er alweer drie delen van gemaakt maar ik had nog nooit een Bad Ass film gezien. Tijd om daar verandering in te gaan brengen. Regisseur van dienst is Craig Moss die hiervoor de nekharen overeind deed staan met de Twilight spoof Breaking Wind (2012).

Gezien het uiteindelijke resultaat hou je het nauwelijks voor mogelijk maar Bad Ass schijnt wel degelijk te zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen. Hierbij namen de filmmakers een incident in een bus als uitgangspunt en fantaseerde er daarna lustig op los hoe het de hoofdrolspeler zou vergaan. Alleen de eerste 2o minuten zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen terwijl de rest louter fictie betreft. Het maakt Bad Ass tot een vreemde film maar het is niet het enige probleem waar de film mee kampt.

Bad Ass is een low budget productie die met al haar charme doet denken aan het type actiefilm dat we vooral in de 80’s en 90’s voorbij zagen komen. Verhaallijnen waarin een ogenschijnlijk kwetsbare eenling het opneemt tegen crimineel gespuis. De overeenkomsten met Death Wish (1974) zijn legio alleen is deze print veel onschuldiger dan de klassieker die toch wel wat steviger was. Pretentieloos vermaak is het resultaat en dit zal ongetwijfeld ook zijn liefhebbers kennen.

Waar ik zelf veel problemen mee had was het optreden van Danny Trejo. Voorzien van een grote baard, kaki korte broek en heuptasje is hij een imponerende verschijning en de Mexicaan is op zijn best wanneer hij zijn vuisten laat spreken. Dat Trejo niet zo’n heel getalenteerde acteur wordt pijnlijk duidelijk tijdens de rustige momenten waarin zijn personage zich opwerpt als vaderfiguur en als licht stuntelende love interest. Helaas grossiert Bad Ass meer in dit soort momenten en is het soms lang wachten op de actie.

Die actie dient zich uiteindelijk wel aan maar is eerder lachwekkend dan dat het spanning weet op te roepen. De kwaliteit van de special effects is namelijk zo beroerd dat je jezelf af kunt vragen waarom men uberhaupt CGI in de film heeft gestopt. Sommige scènes zijn dan weer zo knullig dat je het nauwelijks serieus kunt nemen. Vooral de momenten waarop Frank gemarteld wordt (die rook!) en er een heuse achtervolgingsscène met bussen aan te pas komt. Om nog maar te zwijgen over een zwaarlijvige Charles S. Dutton die je door het beeld ziet strompelen op de vlucht voor Trejo die hem blijkbaar niet bij kan houden…

50

5 gedachtes over “Bad Ass

 1. Paul 9 maart 2016 / 07:18

  Het zijn inderdaad films die je niet te serieus moet nemen. Je kunt misschien wel stellen dat Bad Ass een beetje een spoof is van The Expendables waarin de gebreken van de inmiddels op leeftijd geraakte bad asses worden uitvergroot.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 9 maart 2016 / 07:21

   Tappen de sequels uit hetzelfde vaatje of kan ik die aan me voorbij laten gaan?

   Like

   • Paul 9 maart 2016 / 07:23

    Ik kan het moeilijk vergelijken, want Bad Ass 3 was de eerste in de reeks die ik heb gezien 🙂 Laat ik het zo zeggen, ik heb sindsdien niet de drang om ook de eerste delen te kijken 🙂

    Geliked door 1 persoon

   • Nostra 10 maart 2016 / 10:33

    Ik heb ze alle drie gezien en ik kan ze wel waarderen, gewoon omdat het zoals je zelf opmerkt zo’n jaren tachtig actiefilm is. Het acteren wordt er in de volgende delen niet beter op, maar de toevoeging van Danny Glover in het tweede deel was wel leuk. Geen must sees en als je deze niet leuk vond denk ik dat je de rest beter kan overslaan.

    Geliked door 1 persoon

 2. Riinyosa81 11 maart 2016 / 16:07

  Stiekem ben ik wel benieuwd naar deel 2 maar deze kan ik vreemd genoeg niet vinden. Deel 3 kwam ik laatst daarentegen wel tegen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s