Draft Day

Draft DayJaar: 2014
Regie: Ivan Reitman
Cast: Kevin Costner, Jennifer Garner, Denis Leary, Chadwick Boseman, Terry Crews, Frank Langella, David Ramsey

Het verhaal:
Het is de dag van de NFL Draft en Sonny Weaver Jr. (Kevin Costner), manager van de Cleveland Browns, probeert een veelbelovende speler te vergaren die zijn huidige team mogelijk van de ondergang kan redden. Tijdens deze dag komt Sonny erachter dat hij niet de enige is die dit aankomende talent – de keuze die bovenaan zijn Draft lijst staat – op ’t oog heeft. Naarmate de dag vordert moet Sonny de moeilijke keuze maken welke spelers hij uit zijn huidige team wel hiervoor kwijt wil, en of deze gewilde speler zijn uiteindelijke prijs wel waard is.Het oordeel:
Bij het grote publiek raakte regisseur Ivan Reitman bekend met Meatballs (1979) waarna met Stripes (1981), Ghost Busters (1984), Twins (1988), Ghostbusters II (1989), Kindergarten Cop (1990) en Dave (1993) de leuke komedies aaneen werden geregen. Hierna volgden nog minder succesvolle titels als Junior (1994), Evolution (2001), My Super Ex-Girlfriend (2006) en No Strings Attached (2011).

Dat Draft Day indertijd in Nederland geen bioscooprelease heeft gekregen is gezien het onderwerp haast vanzelfsprekend. American Football is een sport die in ons land weinig populair is en het fenomeen draft day zal de meesten van ons weinig zeggen. De makers van Draft Day hebben dit ook in de gaten gehad en zelfs kijkers die niets met deze sport hebben zullen na het zien van deze film mee kunnen praten over dit waanzinnige sportevenement.

Draft day is de enige dag waarop professionele football teams de meest veelbelovende studenten in kunnen lijven en tijdens dit evenement krijgt ieder team achtereenvolgens 10 minuten de tijd om hun keuze kenbaar te maken. Wat het concept zo leuk maakt is dat het slechtste team van vorig seizoen de eerste keuze heeft en dat de teams onderling hun beurten mogen ruilen. Het klinkt ingewikkelder dan het is maar het is een garantie voor spectaculair verbaal vuurwerk waarbij niemand graag het achterste van zijn tong wil laten zien.

Spil in dit verhaal is General Manager Sonny Weaver Jr. die aan het begin van de film de kans krijgt om de Nr. 1 pick in handen te krijgen. Het is de start voor een even gedurfd als intelligent steekspel waarbij Sonny ook intern de strijd aan gaat met de eigenaar en hoofdcoach van de Browns. Als kijker tast je lang in het ongewisse naar het grote plan en net als je denkt het door te hebben wordt je in de finale alsnog verrast. Het is geen ontknoping a la The Sixth Sense (1999) maar deze mag er zeker zijn.

Helaas telt Draft Day ook wat mindere momenten in de vorm van verhaallijnen die maar niet van de grond lijken te komen. Zo is daar Sonny’s relatie met collega Ali die moeizaam verloopt nadat Sonny niet goed reageerde op de zojuist aangekondigde zwangerschap. Daarnaast loopt er nog een subplot waarin de hoofdpersoon worstelt met de nalatenschap van zijn vader, de succescoach die hij nota bene zelf heeft ontslagen. Beter uitgewerkt dan de romance maar nog steeds niet verheffend.

Velen kunnen hem als acteur niet zo waarderen maar Kevin Costner zie ik altijd graag aan het werk. Het is dan ook de voornaamste reden waarom ik Draft Day heb gekeken en uiteindelijk heb ik hier geen spijt van gehad. Ook ditmaal is Costner op dreef als een ogenschijnlijk rustige, welbespraakte eenling die je altijd een stap vooruit lijkt te zijn. Costner krijgt hierbij solide tegenspel van een sterk acterende Denis Leary en een innemende Chadwick Boseman.

70

Een gedachte over “Draft Day

  1. Nostra 6 maart 2016 / 19:50

    Heb niet zoveel met sportfilms, dus deze laat ik (ook al vind ik Costner altijd prima) links liggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s