Koffie & Cake

koffieJaar: 2016
Regie: Janetta Ubbels

Het verhaal:
Aan de hand van de jonge uitvaartleider Christel Schenk (27) geeft Koffie & Cake een beeld van de huidige uitvaartbranche. Van A tot Z volgen we een uitvaart; van de eerste ontmoeting van Christel met de nabestaanden tot en met de begrafenis. Wat komt hier allemaal bij kijken? Hoe ga je om met het verdriet van de nabestaanden? En hoe ga je als jonge uitvaartleider om met de oude garde in de branche?Het oordeel:
Als uitvaartleider in de regio Rotterdam kom je onherroepelijk in aanraking met diverse culturen en zo ook Christel Schenk die gevolgd wordt in haar voorbereiding op een Surinaamse begrafenis. Het is een beroep waar de gemiddelde burger nog niet zo heel erg veel vanaf weet en Koffie & Cake tracht hier verandering in te brengen.

Dat is op zich een nobele gedachte alleen is de uitvoering ervan niet helemaal optimaal. Misschien had ik er persoonlijk andere verwachtingen van maar ik had meer willen weten over het beroep zelf. In plaats hiervan is er echter opvallend veel aandacht voor de protagoniste zelf die haar mening geeft over allerlei zaken. Niet alleen hoe ze zich emotioneel kan afsluiten voor een uitvaart maar ook hoe ze als jonge vrouw behandeld is door haar oudere collegas die in dezelfde branch werkzaam zijn.

Daar hoeft verder weinig mis mee te zijn maar als je bedenkt dat Koffie & Cake een zeer geringe speelduur kent van nog geen half uur, kom je wel tot de conclusie dat de hoofdpersoon te vaak aan het woord is. Toch is deze docu allerminst een straf om naar te kijken. De cameravoering is erg ingetogen met veel respect voor de overledende en de nabestaanden. Een educatief tintje heeft het ook nog wel vanwege de Surinaamse begrafenis die behoorlijk swingend is.

60

Advertenties

6 reacties op ‘Koffie & Cake

 1. Nostra 4 maart 2016 / 15:54

  Kan je punt wel begrijpen, maar hangt samen met je verwachtingen. Het laat de procedures misschien wat minder zien…

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 6 maart 2016 / 16:39

   Klopt helemaal. Aanvankelijk gewoon met een ander idee Koffie & Cake opgezet.

   Like

 2. Ingeborg Bertens 6 maart 2016 / 16:06

  Ik persoonlijk vond het een beetje tegenvallen.
  Vanaf t eerste contact tm de begrafenis en toch zoveel missen. Maar misschien heb ik daarvoor al teveel gezien in t mort.
  Zeker omdat het een surinaamse uitvaart was zag je ook wel andere dingen (rituele wassing) die het interessant maken en voor veel mensen onbekend terrein zijn.
  Maar idd respectvol naar overledene en nabestaanden, zoals t ook hoort.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 6 maart 2016 / 16:38

   Wellicht was het meer interessanter geweest wanneer de docu een langere speelduur had gehad. Misschien dat er dan meer ruimte was voor de algemene werkzaamheden van een uitvaartleider.

   Like

   • Ingeborg Bertens 6 maart 2016 / 16:51

    Het ging ook echt over de uitvaartleider misschien dat ik me daarom beetje stoorde aan het “minimale” wat ik zag. De algemene werkzaamheden werden wel in beeld gebracht.
    Heb me er op verkeken denk ik.
    Zoveel werkzaamheden die gedaan moeten worden en niet door uitvaartleider maar anderen, alvorens de uitvaart plaats kan vinden, maar daar ging t idd ook niet om 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s